Κυριακή 23 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» με το ναυάγιο του «Τσεονάν»

ΤΟΚΙΟ - ΣΕΟΥΛ - ΗΠΑ.-- Νότια Κορέα και Ιαπωνία ανεβάζουν επικίνδυνα το θερμόμετρο στην Κορεατική Χερσόνησο, κατηγορώντας ανεπιφύλακτα τη ΛΔ Κορέας για τη βύθιση της νοτιοκορεατικής κορβέτας του πολεμικού ναυτικού «Τσεονάν» στα τέλη του περασμένου Μάρτη με συνέπεια τον πνιγμό 46 ναυτικών.

Ηδη, η παρουσία της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον από προχτές στο Τόκιο και στη συνέχεια σε Πεκίνο και Σεούλ ρίχνει λάδι στη φωτιά της έντασης. Από τις πρώτες δηλώσεις που έκανε στο Τόκιο, φάνηκε πως πιέζει ασφυκτικά για τη λήψη νέων διεθνών - ει δυνατόν... - αντιποίνων κατά της Πιονγιάνγκ, αφού δεν απέδωσαν τους επιθυμητούς καρπούς οι έως τώρα προσπάθειες της Ουάσιγκτον για την πλήρη διάλυση του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος.

«Υπάρχουν πολλά στοιχεία πως η τορπίλη ερρίφθη από... βορειοκορεατικό υποβρύχιο. Είναι σημαντικό να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στη Βόρεια Κορέα: Οι προκλητικές ενέργειες έχουν συνέπειες», είπε επί λέξει η Κλίντον στο Τόκιο, προωθώντας με αυτήν την αφορμή τη γνωστή ιμπεριαλιστική ατζέντα της στην περιοχή. Πόσο δε μάλλον, όταν είναι γνωστές οι μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ιαπωνική κυβέρνηση του Γιούκιο Χατογιάμα για στρατηγική αναδιάταξη των αμερικανικών βάσεων στη χώρα του, εξαιτίας των μεγάλων και ολοένα εντεινόμενων λαϊκών αντιδράσεων...

Βέβαια, τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ στην ευαίσθητη περιοχή της βορειοανατολικής Ασίας δεν είναι ούτε καινούρια, ούτε μυστικά. Ωστόσο, τα κατά καιρούς παιχνίδια των ιμπεριαλιστών με τη φωτιά είναι τουλάχιστον επικίνδυνα, αφού δεν είναι δυνατόν πάντα να περιορίζονται σε μία νέα ανατροφοδότηση της έντασης.

Μπροστά σε όλα αυτά, η ΛΔ Κορέας αντιδρά απορρίπτοντας τις αιτιάσεις κατηγορηματικά. Χαρακτήρισε «χάλκευμα» την έκθεση που δημοσιοποίησε την περασμένη Πέμπτη για το ναυάγιο του «Τσεονάν» μία «διεθνής» ομάδα ειδικών (οι περισσότεροι ήταν από χώρες - συμμάχους των ΗΠΑ, όπως Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, Βρετανία,Ιαπωνία κ.λπ.), σύμφωνα με την οποία ήταν βορειοκορεατική η τορπίλη που βύθισε το σκάφος. Την Παρασκευή, μάλιστα, ανώτατο στέλεχος της βορειοκορεατικής Γραμματείας της Επιτροπής για την Ειρηνική Επανένωση της Κορέας, ο Ρι Τσανγκ Μποκ, προειδοποίησε ότι η χώρα θεωρεί πως η παρούσα κατάσταση έχει εισέλθει σε «φάση πολέμου» αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, όπως διακοπή των σχέσεων Βορρά - Νότου, ακύρωση της διακορεατικής συμφωνίας μη επίθεσης και αναστολή όλων των προγραμμάτων διμερούς συνεργασίας...


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σιβυλλικές δηλώσεις Τζιαμπάο (2010-05-29 00:00:00.0)
Γυμνάσια αύξησης της έντασης (2010-05-28 00:00:00.0)
Πιέζουν για νέα διεθνή αντίποινα κατά της ΛΔ Κορέας (2010-05-22 00:00:00.0)
Διαβεβαιώσεις για επανέναρξη των συνομιλιών για τα πυρηνικά (2010-05-08 00:00:00.0)
Διακορεατικές συμφωνίες συνεργασίας, ενώ οι ΗΠΑ πιέζουν για συνομιλίες... (2005-06-24 00:00:00.0)
Πιέσεις και ζυμώσεις με άξονα τη ΛΔ Κορέας... (2003-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ