Πέμπτη 27 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Πάγο» βάζει η ΕΕ στις επισκέψεις ... Σέρβων

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- «Φωτιές» στις σχέσεις Σερβίας - ΕΕ προκάλεσε χτες η απόφαση της ευρωενωσιακής αστυνομικο-δικαστικής αποστολής στο Κοσσυφοπέδιο (EULEX) να μην επιτρέπει εφεξής τις μη εξουσιοδοτημένες επισκέψεις Σέρβων αξιωματούχων και πολιτικών στο προτεκτοράτο.

«Εάν δεν έχουν εξουσιοδότηση, τότε δε θα επιτρέπεται στις αντιπροσωπείες να συνεχίζουν το ταξίδι τους στο Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε η Κάριν Λίμνταλ, εκπρόσωπος της ΕULEX στην Πρίστινα, προσθέτοντας πως ήδη δόθηκαν σαφείς οδηγίες στην αστυνομία των Κοσσοβάρων Αλβανών, σχετικά με τη διαδικασία και τους κανονισμούς ελέγχου των κινήσεων Σέρβων στην επαρχία.

Νωρίτερα, μάλιστα, η ΕULEX είχε ανακοινώσει πως δεν αναγνωρίζει τη διεξαγωγή πρόωρων επικείμενων τοπικών εκλογών στις σερβοκατοικούμενες κοινότητες και δήμους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Σέρβος υπουργός αρμόδιος για θέματα Κοσσυφοπεδίου Γκόραν Μπογκντάνοβιτς δήλωσε πως η αποστολή της ΕΕ δε νομιμοποιείται να παίρνει τέτοιες αποφάσεις, αφ' ετέρου παραβιάζει με αυτήν την ενέργεια την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο αναπόσπαστο τμήμα της σερβικής επικράτειας. Επίσης κατηγόρησε την ΕΕ για «μεροληψία υπέρ των Κοσσοβάρων Αλβανών», λέγοντας ότι «η υπομονή μας και η εποικοδομητική μας στάση έφθασε πλέον στα όριά της». Ετσι, ζήτησε από τη EULEX να ανακαλέσει το συντομότερο δυνατόν αυτήν την απόφαση, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα πληγούν σοβαρά οι σχέσεις και η διμερής συνεργασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ