Παρασκευή 28 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Με στόχο τη διεύρυνση της συνεργασίας

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Περιοδεία στη Νότια Αμερική και συγκεκριμένα στη Βραζιλία, στην Αργεντινή και στην Χιλή ξεκίνησε την Τετάρτη ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με στόχο την επίτευξη πολλών στόχων της εξωτερικής πολιτικής και την υπογραφή σειράς συμφωνιών συνεργασίας, όπως αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Ζαμάν.

Πρώτος σταθμός της οκταήμερης περιοδείας του Τούρκου πρωθυπουργού η Βραζιλία - πρώτη επίσημη επίσκεψη Τούρκου πρωθυπουργού - όπου την Τετάρτη συμμετείχε σε συνέδριο επιχειρηματιών στο Σάο Πάολο όπου φυσικά αναφέρθηκε στην πρόσφατη κοινή διπλωματική πρωτοβουλία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν τονίζοντας ότι οι δύο χώρες, προσωρινά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επέδειξαν το θάρρος να αντιμετωπίσουν μαζί ένα ζήτημα που κάνει την «διεθνή κοινότητα να αισθάνεται πολύ άβολα», όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο-AFP. Επίσης ο Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι οι Βραζιλιάνοι και οι Τούρκοι επιχειρηματίες «πρέπει να εκμεταλλευθούν αυτή τη σχέση για να εξερευνήσουν ευκαιρίες» που ανακύπτουν και υποστήριξε ότι το «επενδυτικό περιβάλλον» στη χώρα του είναι «ευνοϊκό» καταλήγοντας ότι το διμερές εμπόριο Τουρκίας-Βραζιλίας φθάνει σήμερα το 1,5 δισ. δολάρια και... πρέπει να «πολλαπλασιαστεί». Τέλος, είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με το Mercosur, ενώ πιθανή επίτευξη συμφωνίας θα «παίξει σημαντικό ρόλο στις διμερείς σχέσεις».

Χθες ο Ταγίπ Ερντογάν αναμενόταν να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, με ατζέντα τις διμερείς σχέσεις, την επικείμενη Σύνοδο της G20 στον Καναδά, διεθνή και περιφερειακά ζητήματα ενώ σήμερα θα συμμετάσχει στο 3ο Φόρουμ της Συμμαχίας των πολιτισμών, που διεξάγεται στο Ρίο ντε Τζανέιρο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Μετά την Βραζιλία ο Τούρκος πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Αργεντινή όπου θα συναντηθεί με την πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες και με την οποία αναμένεται να υπογράψουν σειρά συμφωνιών ενώ τελευταίος σταθμός θα είναι η Χιλή και η συνάντηση με τον πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ