Τρίτη 1 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΗΠΕΙΡΟΣ
Σοβαρά τα προβλήματα δασοπυρόσβεσης

Κάλεσμα της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών, ώστε η προστασία του δασικού πλούτου και του περιβάλλοντος να αποτελέσει υπόθεση του λαϊκού κινήματος

Icon

Τα σοβαρά προβλήματα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος ως αποτέλεσμα της χρόνιας συνειδητής κυβερνητικής αδιαφορίας, προβλήθηκαν από την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών (ΕΑΚΠ) στα Γιάννενα από τον Δημήτρη Βλάχο και Γιάννη Ράπτη, μέλη του ΔΣ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηπείρου. Συγκεκριμένα, οι ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα φτάνουν τις 3.520 και αποτελούν σχεδόν το 1/3 σε σύνολο των 12.942 οργανικών θέσεων την ίδια ώρα που ο όγκος των συμβάντων συνεχώς αυξάνεται, φτάνοντας κατά ετήσιο μέσο όρο την τελευταία δεκαετία στα 73.000 περιστατικά, με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτη μεταξύ άλλων η ουσιαστική αξιοποίηση του διατιθέμενου εξοπλισμού και ο αντιπυρικός σχεδιασμός να υλοποιείται μόνο σε επίπεδο χάρτου.

Τα κενά αυτά όπως ανέφερε η ΕΑΚΠ δεν καλύπτονται ούτε στο ελάχιστο από εποχικό προσωπικό, γιατί δεν εργάζονται με καθεστώς πλήρους αμοιβής για το σύνολο των υπερωριών, των ωρών νυχτερινής εργασίας και των εργασιακών ωρών κατά τη διάρκεια Κυριακών και αργιών και επιπλέον διαιωνίζεται η ομηρία τους. Στον τομέα της πρόληψης υπάρχει ουσιαστική εγκατάλειψη, καθώς τα κονδύλια που αιτήθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία υπολείπονται από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 69.207.812,62 ευρώ το 2009 και κατά 30.000.000 περίπου για το 2010. Οι δε αρμοδιότητες όπως επισημάνθηκε που έχουν δοθεί στους δήμους - και που αναμένεται να επεκταθούν με τον «Καλλικράτη» - να συντονίζουν και να επιβλέπουν το έργο της πολιτικής προστασίας για πρόληψη, ετοιμότητα και αποκατάσταση καταστροφών δε συνοδεύονται από την ανάλογη χρηματοδότηση και την απαραίτητη τεχνογνωσία με συνέπεια, αφενός να απαλλάσσεται η κεντρική διοίκηση, αφετέρου να μεταφέρονται τα βάρη στην ΤΑ των περιοχών, όπου εκδηλώνονται οι πυρκαγιές και να κρύβονται οι πραγματικοί υπαίτιοι της δασοκτόνας πολιτικής.

Κωδικοποιώντας την έλλειψη σχεδιασμού για την προστασία και ανάπτυξη των δασών επισημάνθηκαν βασικοί παράγοντες της δασοκτόνας αυτής πολιτικής, όπως οι αποχαρακτηρισμοί δασικών εκτάσεων, επεκτάσεις σχεδίων πόλεων, αναπτυξιακές επενδύσεις σε ορεινούς όγκους και παράκτιες περιοχές, νομιμοποίηση αυθαιρέτων κ.ά.

Η ΕΑΚΠ απέναντι σε αυτήν την κατάσταση προειδοποίησε ότι «εάν υπάρξει μια θερμή αντιπυρική περίοδος με ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση μεγάλων δασικών πυρκαγιών στην Περιφέρεια Ηπείρου και συνολικά στη χώρα, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για το δασικό και όχι μόνο πλούτο». «Υπεύθυνη - σημείωσε - θα είναι η κυβέρνηση και όλοι οι αρμόδιοι που συντάσσουν τους σχεδιασμούς, γνωρίζοντας ότι είναι αδύνατη η υλοποίησή τους».

Κάλεσε τους συναδέλφους, συνδικαλιστικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς το ζήτημα των δασών και η προστασία του περιβάλλοντος να αποτελέσει υπόθεση του λαϊκού κινήματος με διεκδικήσεις και αιτήματα ενάντια στα φαινόμενα εμπορευματοποίησης της γης, εκχωρήσεων δασικών εκτάσεων στο κατασκευαστικό, τουριστικό, μεταλλευτικό κεφάλαιο. Για την υλοποίηση ολοκληρωμένου δασικού κτηματολογίου - δασολογίου με σύγχρονα επιστημονικά κριτήρια, την ενιαία αντιμετώπιση της πρόληψης, προστασίας διαχείρισης των δασών και καταστολής των δασικών πυρκαγιών με την ίδρυση ενιαίου φορέα δασοπροστασίας, για άμεση κάλυψη των οργανικών κενών, μονιμοποίηση των συμβασιούχων κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ