Πέμπτη 3 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Η ΠΡΟΒΛΗΤΑ Ι
Για «πλεονάζον προσωπικό» μιλά η κυβέρνηση

Τις συνέπειες που έχει η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού για τους εργαζόμενους ομολόγησε χτες ο πρόεδρος του ΟΛΠ

Το παραπέρα χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον ΟΛΠ ΑΕ, νέες ενισχύσεις στο μονοπωλιακό κεφάλαιο, παροχές στους εφοπλιστές και επίσπευση των διαδικασιών για την άρση του καμποτάζ, ήταν αυτά που προδιέγραψε χτες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γ. Ανωμερίτης. Ολα απόρροια της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά, της αντιλαϊκής πολιτικής ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Ευρωπαϊκής Ενωσης, που, με τη συνενοχή και των άλλων κομμάτων της ευρωυποταγής, παραδίδουν τα πάντα στα σαγόνια των πολυεθνικών, του μεγάλου κεφαλαίου.

Πιο συγκεκριμένα, από προχτές 1η Ιούνη, τέθηκε σε λειτουργία από τον ΟΛΠ η προβλήτα I του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων ΣΕΜΠΟ στο Ικόνιο, η οποία ήταν υπό κατασκευή όταν παραχωρήθηκε η προβλήτα ΙΙ του Οργανισμού, στην πολυεθνική COSCO (ΣΕΠ).

Η προβλήτα Ι είναι κατά πολύ μικρότερη από την ΙΙ με λιγότερα μηχανήματα (10 γερανογέφυρες από 120 που ήταν στην προβλήτα ΙΙ) και έτσι το «μεγαλύτερο πρόβλημα», κατά τον πρόεδρο του ΟΛΠ, είναι το «πλεονάζον προσωπικό» που προέκυψε και ανέρχεται σε 60 με 100 εργαζόμενους. Το ...«πρόβλημα» αυτό θα αντιμετωπιστεί, όπως σημείωσε ο Γ. Ανωμερίτης, με οικειοθελείς μετατάξεις «στον ίδιο πάντα χώρο». Και δίνοντας μια «γεύση» για το τι προετοιμάζεται, ανέφερε ότι με την εφαρμογή του κώδικα ΙSPS (κώδικας αποφυγής από έκνομες ενέργειες) οπότε και θα χρειαστεί προσωπικό, δε θα γίνουν προσλήψεις, προκειμένου οι ανάγκες να καλυφθούν από εργαζόμενους του ΟΛΠ. Κοινώς, εργαζόμενοι, εξειδικευμένο προσωπικό που βρισκόταν σε παραγωγικές θέσεις, θα μετατραπούν σε φύλακες με ό,τι σημαίνει αυτό για τα μισθολογικά και κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα! Οταν ρωτήθηκε αν οι νέες θέσεις εργασίας που υπόσχονταν για να χρυσώσουν το χάπι της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού είναι αυτό το αίσχος που έχει επιβάλει η πολυεθνική στην προβλήτα ΙΙ (χαμηλόμισθοι, ανασφάλιστοι, άγρια εκμετάλλευση κλ.π.) απάντησε ...«άλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Είπε: «γι' αυτό πρέπει να προχωρήσουμε τώρα στην ανεξάρτητη αρχή λιμένων», η οποία θα ασκεί και έλεγχο! Δηλαδή ότι η ...αρχή αυτή θα μπορέσει να ελέγξει τις πολυεθνικές!

Ανέφερε ότι ετοιμάζεται η κατασκευή εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκού πάρκου στον ΟΛΠ, του οποίου η εγκατάσταση μόνο στο νότιο τμήμα του λιμανιού θα κοστίσει 1.673.313 ευρώ για να ενισχυθούν τα μονοπώλια της ...«πράσινης ανάπτυξης».

Ανακοίνωσε, επίσης, την άμεση εγκατάσταση «ευκολιών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στα ελλιμενιζόμενα πλοία στο λιμάνι», ενισχύοντας την εκμετάλλευση των υποδομών του ελληνικού λαού από τους εφοπλιστές.

Τέλος, για την απελευθέρωση (άρση του καμποτάζ) στην κρουαζιέρα, ανέφερε ότι την ερχόμενη Δευτέρα, θα είναι έτοιμο το κείμενο του σχετικού νομοσχεδίου, ενώ προσπάθησε να πείσει ότι η άρση στα κρουαζιερόπλοια, δηλαδή η επιβολή του νόμου του δουλέμπορα στα καράβια, θα γίνει ...υπό όρους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ