Τρίτη 22 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Αστείοι ελιγμοί για να κοροϊδέψει τους εργαζόμενους

Με διαρροές, κάνει λόγο για επικείμενες «αλλαγές», που όμως δεν επηρεάζουν σε τίποτα τα όσα αντιδραστικά προβλέπονται στο ΠΔ

Με ανέξοδους ελιγμούς και διαρροές για φαιδρές «αλλαγές» στα όσα έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα σχετικά με τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, η κυβέρνηση επιχειρεί να διασκεδάσει τη λαϊκή αγανάκτηση.

Μ' αυτό το στόχο, κυβερνητικές πηγές διέρρεαν χτες ότι το υπουργείο Εργασίας διατίθεται - για παράδειγμα - να κάνει υποχρεωτική (και όχι δυνητική) την καταβολή του υπολειπόμενου ποσού αναπλήρωσης του κατώτερου μισθού από τον ΟΑΕΔ, να παρατείνει το χρόνο προειδοποίησης για την απόλυση και άλλα παρόμοια.

Είναι φανερό ότι κανένα από τα προπαγανδιστικά τερτίπια της κυβέρνησης δεν αλλάζει την αντιδραστική ουσία του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) που δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη βδομάδα και το οποίο προβλέπει:

  • Αύξηση από 2% σε 5% του ποσοστού απολύσεων και μάλιστα για επιχειρήσεις άνω των 150 εργαζομένων και όχι άνω των 200, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Για επιχειρήσεις με 20 - 150 εργαζόμενους, ο αριθμός των απολύσεων αυξάνεται από 4 σε 6 άτομα. Παραμένουν απελευθερωμένες οι απολύσεις σε επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 20 εργαζόμενους.
  • Μείωση στο μισό της αποζημίωσης της απόλυσης των υπαλλήλων με το τέχνασμα της μείωσης του χρόνου της προειδοποίησης. Παράδειγμα: Σήμερα με προϋπηρεσία 28 χρόνων και άνω η αποζημίωση είναι 24 μηνιάτικα χωρίς προειδοποίηση και 12 μηνιάτικα με προειδοποίηση που γίνεται 24 μήνες πριν. Με το ΠΔ, ο χρόνος προειδοποίησης κατεβαίνει στους 4 μήνες. Επίσης, όταν η αποζημίωση υπερβαίνει τους δύο μισθούς, ο εργοδότης μπορεί να τη δίνει με δόσεις.
  • Κατάργηση της δυνατότητας των συνδικάτων να προσφεύγουν στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Προβλέπεται ότι η εργατική πλευρά θα μπορεί να προσφεύγει στη διαιτησία μόνο στην περίπτωση που «το άλλο μέρος (σ.σ. η εργοδοτική) αρνηθεί τη μεσολάβηση». Ομως, η εργοδοτική πλευρά δεν έχει κανένα λόγο να αρνηθεί τη μεσολάβηση, γιατί οι αποφάσεις της δεν είναι υποχρεωτικές, σε αντίθεση με τις αποφάσεις της διαιτησίας.
  • Μεθόδευση της κατάργησης των ΣΣΕ. Για τους νέους έως 21 ετών προβλέπεται αμοιβή με το 80% του κατώτερου μισθού ή μεροκάματου και για τους νέους 21 έως 25 ετών με το 85%.
  • Προώθηση επίσημα, πλέον, της εργασίας ανηλίκων, αφού δίνεται το δικαίωμα στους εργοδότες να απασχολούν νέους 15 έως 18 ετών, με «ειδικές συμβάσεις μαθητείας μέχρι ενός έτους» και να τους πληρώνουν με το 70% του κατώτερου μεροκάματου ή μισθού της ΕΓΣΣΕ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ