Τετάρτη 23 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΙΤΗΡΑ
Εξευτελιστικές οι τιμές παραγωγού

Ανακοίνωση - καταγγελία της Γραμματείας Λάρισας της ΠΑΣΥ

Σε εξευτελιστικές τιμές αναγκάζονται και φέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά, να πουλήσουν την παραγωγή τους οι σιτοπαραγωγοί. Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Λάρισας της ΠΑΣΥ «ενώ τα αλώνια στα πεδινά τελειώνουν, οι σιτέμποροι και αλευροβιομήχανοι "αλωνίζουν" στις τιμές αγοράζοντας όσο - όσο από τους παραγωγούς. Αποθρασυμένοι από τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ κόβουν και ράβουν κατά πώς τους συμφέρει τις τιμές παραγωγού». Και προσθέτει ότι «έτσι, αξιοποιώντας διάφορα τερτίπια, όπως αυτό της ποιότητας, αλλού αγοράζουν με εξευτελιστικές τιμές σιτάρι, στην πλειοψηφία όμως αγοράζουν με ανοιχτές τιμές, παρά τις υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα σταματήσει το αίσχος των "ανοιχτών" τιμών και σε άλλους με κλειστές που στην καλύτερη των περιπτώσεων για άριστης ποιότητας στάρι δίνουν ανώτερη τιμή 14 λεπτά το κιλό». Οπως επισημαίνει, «ένα κιλό ψωμί χρειάζεται λιγότερο από ένα κιλό σιτάρι για να γίνει, αλλά πουλιέται προς 1,60 ευρώ μέσο όρο, δηλαδή 16 φορές ακριβότερα, που ας σημειωθεί πως από τα υποπροϊόντα που αφαιρούν από το στάρι βγάζουν όλο το κόστος παραγωγής του ψωμιού.

Πολύ περισσότερο μεγαλώνει η αναλογία κέρδους στα άλλα προϊόντα μεταποίησης του σταριού όπως διάφορα είδη μακαρόνια, γλυκίσματα, κουλούρια κλπ.».

Και υπογραμμίζει: «Πρόκειται, δηλαδή, για ανεξέλεγκτη και μεγάλων διαστάσεων εκμετάλλευση των αγροτών, των εργαζομένων όλων των λαϊκών στρωμάτων που γίνεται ακριβώς εξαιτίας των νόμων της καπιταλιστικής αγοράς που πιστά και απαρέγκλιτα προωθούν και εφαρμόζουν τα κόμματα του δικομματισμού και του ευρωμονόδρομου.

Αυτή η πολιτική θα γίνει ακόμα πιο χειρότερη σε βάρος αγροτών εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων εφόσον δεν τη σταματήσουν και ανατρέψουν με κοινούς αγώνες και με στόχο την ανατροπή αυτού του πολιτικού συσχετισμού δύναμης και στην προοπτική μιας άλλης εξουσίας που κυρίαρχος θα είναι ο λαός».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία Λάρισας της ΠΑΣΥ τονίζει: «Μέσα σε μια τέτοια προοπτική έχουν νόημα οι αγώνες της αγροτιάς για τα επιμέρους προβλήματα όπως αυτό με το στάρι. Γιατί αγώνες είχαμε και μάλιστα μαζικούς και σκληρούς εδώ και δεκαετίες όμως εφόσον δεν ανατρέπεται αυτή η πολιτική και δεν αποδυναμώνονται αυτά τα κόμματα που την προωθούν, η κατάσταση συνεχώς θα χειροτερεύει για τη μικρομεσαία αγροτιά, τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα.

Ολοι στον αγώνα με το πλαίσιο της ΠΑΣΥ ενάντια στους αγροτοπατέρες και τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές. Στην κατεύθυνση αυτή θα παρθούν πρωτοβουλίες από την ΠΑΣΥ του Νομού Λάρισας για ανάπτυξη του αγώνα ώστε να δοθούν τόσο καλύτερες τιμές σε όσα σιτηρά δεν πουλήθηκαν όπως και εισοδηματική ενίσχυση σε όλους τους σιτοπαραγωγούς με βάση την κατώτερη εγγυημένη τιμή που έχουμε ως αίτημα 40 λεπτά το κιλό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ