Τετάρτη 23 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΠΑ
Σε θέση «μάχης» ενόψει του ανταγωνισμού

Η διατήρηση της ηγετικής θέσης της ΔΕΠΑ στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου είναι ο βασικός στόχος της εταιρείας, η οποία εξετάζει και προωθεί διάφορα σχέδια σε μια περίοδο που, από τη μία, εντείνεται ο ανταγωνισμός, λόγω των νέων πρόσθετων ρυθμίσεων «απελευθέρωσης» της αγοράς και, από την άλλη, η κυβέρνηση δε βλέπει την ώρα να την παραδώσει ολοκληρωτικά στους ιδιώτες, όταν κρίνει ότι μπορεί να «πιάσει» καλή τιμή. Η διοίκηση της εταιρείας αναφέρθηκε στους στρατηγικούς στόχους της, σε συζήτηση με τους δημοσιογράφους, απ' όπου προέκυψαν ανάγλυφα οι διεθνείς ανταγωνισμοί και οι μεταπτώσεις στην αγορά, που τίποτα θετικό δεν έχουν να προσφέρουν στα λαϊκά νοικοκυριά, αντίθετα εντείνουν την εκμετάλλευσή τους από τους ενεργειακούς κολοσσούς.

Αυτήν την περίοδο, η ΔΕΠΑ συζητά κατ' αρχήν με την «Gazprom» για τη δυνατότητα προσφοράς εκπτώσεων για ορισμένες ποσότητες φυσικού αερίου, προκειμένου η εταιρεία να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό που προκύπτει από το πολύ φτηνότερο υγροποιημένο (LNG) φυσικό αέριο σε σχέση με αυτό που διέρχεται από τους αγωγούς. Στην Ελλάδα έχει εισαχθεί φτηνότερο LNG από την κοινοπραξία Μυτιληναίου - ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ενώ αναμένονται και παραγγελίες της ΔΕΗ. Στα υπόψη είναι βεβαίως και η επέκταση της υφιστάμενης συμφωνίας με τις όποιες τροποποιήσεις, για την τροφοδότηση της Ελλάδας με φ.α. μετά το 2016, την ίδια ώρα που προωθείται ο τουρκικός - ελληνικός - ιταλικός αγωγός που θα φέρει το αζέρικο αέριο στη δυτική Ευρώπη. Βεβαίως, το όλο σχέδιο ενέχει σημαντικούς κινδύνους, ακόμη και ακύρωσης. Αυτό θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα των Αζέρων να προμηθεύσουν τον αγωγό (ITGI) με τις απαραίτητες ποσότητες, κάτι που εξαρτάται από τη συμφωνία που θα κλειστεί για την προμήθεια του ανταγωνιστικού αγωγού Nabucco.

Στο εσωτερικό, η ΔΕΠΑ θα προωθήσει τους διαγωνισμούς για τις νέες Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ), εξετάζει την αεριοκίνηση και την τροφοδότηση με αέριο των νησιών. Εξετάζεται, επίσης, η δημιουργία πλωτού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης φυσικού αερίου, που θα τοποθετηθεί στη Β. Ελλάδα, καθώς και η ενδεχόμενη συνεργασία με την «Ενεργειακή Αιγαίου» για την κατασκευή αποθηκευτικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου στην Καβάλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ