Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ
Πανεργατικό ΟΧΙ στο νομοσχέδιο - έκτρωμα

  Η χτεσινή απεργία  έγινε υπόθεση   της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων στο ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που έστειλαν  ισχυρό μήνυμα καταδίκης του αντεργατικού νομοσχεδίου και της κυβερνητικής πολιτικής

Αποστομωτική ταξική απάντηση στην αντεργατική πρόκληση κυβέρνησης και κεφαλαίου έδωσε χτες η εργαζόμενη Ελλάδα. Με υψηλά ποσοστά συμμετοχής στην 24ωρη πανεργατική πανελλαδική απεργία, οι εργαζόμενοι έστειλαν μήνυμα αντίστασης και απαίτησαν από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες την κλιμάκωση του αγώνα, απορρίπτοντας κατηγορηματικά το αντεργατικό τερατούργημα.

Τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής στη δεύτερη πανελλαδική απεργία κατά του αντεργατικού νομοσχεδίου και οι δεκάδες απεργιακές συγκεντρώσεις, κατοχύρωσαν τη μεγάλη επιτυχία της κινητοποίησης και επιβεβαίωσαν τη θέληση των εργαζομένων, να συνεχίσουν την πάλη τους κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης, τις επιδιώξεις του κεφαλαίου, αλλά και στο ρόλο των συμβιβασμένων ηγεσιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Εξάλλου, η αντεργατική κυβερνητική πολιτική προκαλεί την έντονη δυσαρέσκεια και οπαδών του κυβερνώντος κόμματος, καθώς αντιλαμβάνονται το μέγεθος των ανατροπών που επιχειρούνται.

Η πανεργατική απεργία έβαλε φρένο στη βιομηχανική παραγωγή όλης της χώρας, ακινητοποίησε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και τα πλοία των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, ενώ οι υπηρεσίες του δημοσίου υπολειτούργησαν. Στην επιτυχία της συνέβαλε αποφασιστικά και η περιφρούρησή της από τις δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, που από τα ξημερώματα, βρέθηκαν μπροστά στις πύλες εκατοντάδων εργοστασίων και επιχειρήσεων.

Καθολική ήταν η συμμετοχή των οικοδόμων στα μεγάλα εργοτάξια της Αθήνας, 100% Μετρό, Σπάτα, «Αττική Οδό» και στη μικροοικοδομή κατά 95%, στα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας ιματισμού από 70% -100%, στους ΟΤΑ από 50%-90%, στα εργοστάσια Μινέρβα, Παπουτσάνης 100%, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη 100%, στην κίνηση ΟΑΣΑ, Μετρό, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ 100%, στην Ολυμπιακή 70%, στην Κόκα-Κόλα και Ηβη 95%, Ξενοδοχείο Πάρνηθας 80%, στη ΔΕΗ Κερατσινίου και Πειραιά 60% κ.λ.π.


Η κεντρική συγκέντρωση στο Πεδίο του Αρεως άρχισε λίγο πριν το μεσημέρι. Οταν τα μπλοκ των απεργών, κάτω από τα πανό του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου έφτασαν από την προσυγκέντρωση μπροστά από το κτίριο της ΓΣΕΕ, συμβάλλοντας στο να υπάρξει συγκέντρωση και στο συγκεκριμένο σημείο, η πλατεία ηλεκτρίστηκε από τα συνθήματα: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη», «Εργάτες αγρότες φοιτητές, με μέτωπο απαντάνε στις πολυεθνικές», έδιναν την προοπτική και την αναντικατάστατη αξία του αγώνα.

Ξεχωριστή παρουσία στην απεργιακή συγκέντρωση και συνέχεια στην πορεία είχαν οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης, που συμμετείχαν καθολικά στην πεντάωρη στάση εργασίας που είχε κηρύξει η ΠΟΕΣΥ. Κατά τη διάρκεια της στάσης δε μεταδόθηκαν δελτία ειδήσεων και όλοι οι δημοσιογράφοι απείχαν από τους χώρους δουλιάς, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις και άλλες εκδηλώσεις.

«ΓΣΕΕ ταξική, όχι κυβερνητική»

Την ώρα που ο πρώτος ομιλητής, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ Γ. Μίχας, ανέβηκε στο βήμα, με μια φωνή οι διαδηλωτές από την πλατεία μέχρι το Πολυτεχνείο, δόνησαν την ατμόσφαιρα με το σύνθημα «ΓΣΣΕ ταξική και όχι κυβερνητική», δηλώνοντας την πεποίθησή τους για το έργο και τις ημέρες της πλειοψηφίας της Συνομοσπονδίας. Ο ομιλητής και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ εμφανίστηκε από το βήμα, «σκληρός» στα λόγια απέναντι στην κυβέρνηση. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να καλέσει την κυβέρνηση να «πάρει πίσω τα μέτρα και τις απαράδεκτες προτάσεις της». Ομως, ο συνάδελφός του στην ΠΑΣΚΕ και πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, φρόντισε να βάλει στη σωστή διάσταση τις «αγωνιστικές του κορόνες», δηλώνοντας ότι η ΓΣΕΕ, δε ζητάει την απόσυρση του νομοσχεδίου αλλά «διορθώσεις στην κοινωνική πολιτική τις κυβέρνησης και απόσυρση ορισμένων διατάξεων».

Το πραγματικό μήνυμα της απεργίας απέδωσε ο Ανδρέας Ζαζόπουλος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο οποίος προειδοποίησε πως «είναι γελασμένοι η κυβέρνηση και τα οικονομικά της στηρίγματα εάν πιστεύουν ότι θα καθαρίσουν με την ψήφιση του αντεργατικού νομοσχεδίου. Θα συγκρουστούμε στους δρόμους, στους τόπους δουλιάς. Στο καμίνι της ταξικής πάλης θα κριθεί το δίκιο» υπογράμμισε ο συνδικαλιστής. Απευθυνόμενος στους διαδηλωτές σημείωσε ότι «η ιστορική μνήμη του Σικάγου και η εμπειρία των εργατικών αγώνων από τότε μέχρι σήμερα δηλώνει ότι σκληρός αγώνας απαιτείται για τη νίκη και εξίσου σκληρός, για να κρατήσουμε τα κεκτημένα» και τους κάλεσε στο πανεργατικό συλλαλητήριο στις 19 Δεκέμβρη, για να καταδικάσουν το νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό.

Στη συγκέντρωση μίλησαν, επίσης, ο Λευτέρης Αυγητίδης αναπληρωτής γραμματέας οικονομικού της ΓΣΕΕ που υποστήριξε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά και ο Δ. Στρατούλης γραμματέας κοινωνικής πολιτικής της ΓΣΕΕ. Παραβρέθηκαν, επίσης, η διοίκηση της ΑΔΕΔΥ και αντιπροσωπείες του ΔΗΚΚΙ και του ΣΥΝ. Οι απεργοί ξέσπασαν σε θερμά χειροκροτήματα όταν από τα μεγάφωνα ανακοινώθηκε η παρουσία στη συγκέντρωση πολυμελούς αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Παρασκευά μέλος του ΠΓ του Κόμματος.

Μαχητική πορεία

Με το τεράστιο πανό του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας μπροστάρη και τους νέους οικοδόμους να βροντοφωνάζουν «αυτά τα μέτρα αυτή η πολιτική με αγώνες ταξικούς θα ανατραπεί», ξεκίνησε μια δυναμική και μαχητική πορεία εργαζομένων, νέων και συνταξιούχων μετά το τέλος της συγκέντρωσης στο Πεδίον του Αρεως. Η πορεία - υπό την «εποπτεία» για μια ακόμα φορά αστυνομικής δύναμης - με παλμό και πάθος κατευθύνθηκε προς τη Βουλή. Με υψωμένα πανό και συνθήματα ενάντια στα αντεργατικά μέτρα και αιτήματα για διατήρηση του 8ωρου και των εργατικών κατακτήσεων, ένα αγωνιστικό ποτάμι ανθρώπων του μόχθου και του μεροκάματου από όλους τους εργασιακούς χώρους, κατέκλυσε την οδό Πατησίων και στη συνέχεια από την Σταδίου έφτασε στο Σύνταγμα.

«Ο εκσυγχρονισμός σας είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «εργάτες, αγρότες, φοιτητές με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές»,«εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη», «συνδικάτα ταξικά κι όχι κυβερνητικά», «ΓΣΕΕ εργατών και όχι των εργοδοτών», ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που αντήχησαν στους δρόμους της Αθήνας.

Η ζωντάνια, ο παλμός και η αγωνιστικότητα διέκρινε όλα τα μπλοκ της πορείας. Από την οικοδομή και τα τεχνικά έργα, την κλωστοϋφαντουργία, τις φαρμακοβιομηχανίες, τις τράπεζες, τα Μέσα Ενημέρωσης, το Μέταλλο, τις ΔΕΚΟ, τους Δήμους, τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, το εμπόριο κ.α.

«Δώστε πίσω τα κλεμμένα» βροντοφώναζαν και οι συνταξιούχοι που για μια ακόμα φορά με το μαχητικό τους μπλοκ έδωσαν τον δικό τους αγωνιστικό παλμό όπως κάνουν εδώ και πολλά χρόνια. Τη δική τους αγωνιστική ζωντάνια έδωσαν όμως και οι φοιτητές που συμμετείχαν στην πορεία βροντοφωνάζοντας «φοιτητές, εργατιά μιαφωνή και μια γροθιά». Η πορεία κατέληξε στη Βουλή την οποία η κυβέρνηση φρόντισε να την έχει για μια ακόμη φορά περικυκλωμένη από την αστυνομία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ