Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΤΑΠΟΙΗΜΕΝΑ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ
Εφιαλτικά μέτρα

  Μετά τους παραγωγούς χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών, Ευρωπαϊκή Ενωση και κυβέρνηση επιφυλάσσουν οδυνηρές εκπλήξεις  στους  παραγωγούς  βιομηχανικής τομάτας και συμπύρηνων ροδάκινων

Εναν πρωτόγνωρο εφιάλτη επιφυλάσσουν από το 2001 και μετά στους παραγωγούς μεταποιημένων οπωροκηπευτικών, τα επιτελεία των Βρυξελλών και η ελληνική κυβέρνηση. Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, εν μέσω του θορύβου των «τρελών αγελάδων» και συνεχίζοντας την πολιτική συστηματικής υπονόμευσης της αγροτικής οικονομίας της χώρας μας, προχώρησε πριν δυο βδομάδες περίπου, στην ψήφιση ενός ολέθριου κανονισμού για τη βιομηχανική τομάτα, τα συμπύρηνα ροδάκινα, τα αχλάδια και τα χυμοποιήσιμα εσπεριδοειδή. Ψήφισε, δηλαδή, μια νέα παρτίδα ακόμα πιο σκληρών αντιαγροτικών μέτρων, που θα οξύνουν τα αδιέξοδα και τη φτώχεια των μικρομεσαίων αγροτών και τα οποία αποτελούν συνέχεια της οδυνηρής αναθεώρησης του 1999 για τα οπωροκηπευτικά, καθώς και του 1998 για τα χυμοποιήσιμα εσπεριδοειδή.

Η κυβέρνηση, όμως, και πιο ειδικά ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης, που ψήφισε ανεπιφύλακτα τον ολέθριο και καθόλα αντιαγροτικό αυτό κανονισμό, επιχειρούν, όπως συμβαίνει χρόνια τώρα και με τις προηγούμενες αντιαγροτικές αποφάσεις που επιβάλλει η ΕΕ, να εμφανίσουν το μαύρο - άσπρο. Ο υπουργός Γεωργίας, στις ανακοινώσεις που έκανε μετά τη λήψη των σχετικών αποφάσεων, χωρίς κανένα δισταγμό, κινήθηκε στην πάγια προπαγανδιστική γραμμή της κυβέρνησης. Τη γραμμή της πρόκλησης και του απρόσκοπτου εμπαιγμού των Ελλήνων παραγωγών, αφού με τον πλέον αυθαίρετο τρόπο χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη απόφαση του Συμβουλίου ...θετική για τους Ελληνες παραγωγούς. Ο υπουργός Γεωργίας θα ήταν ειλικρινής, αν έλεγε ότι ψήφισε έναν κανονισμό, που είναι θετικός για την εξυπηρέτηση των κερδοσκοπικών συμφερόντων των βιομηχάνων - μεταποιητών και των πολυεθνικών. Γιατί η αλήθεια είναι ότι και σε αυτή την περίπτωση ο Γ. Ανωμερίτης ψήφισε έναν κανονισμό, που θα επιφέρει ένα ακόμα σημαντικό πλήγμα στους μικρομεσαίους αγρότες και το εισόδημά τους και, παράλληλα, θα προσθέσει επιπλέον οικονομικά οφέλη για τους βιομηχάνους - μεταποιητές και τις πολυεθνικές.

Απροκάλυπτος εμπαιγμός

Ο υπουργός Γεωργίας, επιχειρώντας συνειδητά να εμπαίξει και αποπροσανατολίσει τους παραγωγούς, εστίασε την επιχειρηματολογία του στο ότι, εκτός από τα χυμοποιήσιμα εσπεριδοειδή, θα δίνονται στο εξής απευθείας στον παραγωγό οι επιδοτήσεις στη βιομηχανική τομάτα, στα συμπύρηνα ροδάκινα και τα αχλάδια. Δεν τον συνέφερε, όμως, να ανακοινώσει ότι καταργήθηκε η τιμή ασφαλείας, πράγμα που θα έχει ολέθριες επιπτώσεις στο εισόδημα των παραγωγών. Επίσης, ανακοίνωσε ότι καθορίστηκαν εθνικά «όρια» για τα μεταποιημένα οπωροκηπευτικά, αλλά απέκρυψε το γεγονός ότι τα όρια αυτά είναι μικρότερα από την εγχώρια παραγωγή και οι παραγωγοί θα πληρώνουν βαριά πρόστιμα συνυπευθυνότητας. Ούτε ανέφερε, επίσης, ότι οι βιομήχανοι - μεταποιητές θα μπορούν πλέον να μεταποιούν όσες ποσότητες θέλουν, αφού δε θα έχουν τίποτα να χάσουν από επιδοτήσεις και με τη βούλα της ΕΕ θα μπορούν από του χρόνου να αυξάνουν ασύδοτα τα κέρδη τους, αγοράζοντας τζάμπα πρώτη ύλη.

Το εξοργιστικό της υπόθεσης είναι ότι τον υπουργό Γεωργίας δε φάνηκε να τον προβληματίζει καθόλου η κατάσταση, που ήδη διαμορφώθηκε στα χυμοποιήσιμα εσπεριδοειδή. Το δυστύχημα, όμως, είναι ότι την ψυχρολουσία που πήραν πριν δύο χρόνια οι παραγωγοί των χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών θα την υποστούν από του χρόνου και οι παραγωγοί βιομηχανικής τομάτας, συμπύρηνων ροδάκινων και αχλαδιών. Κι αυτό θα συμβεί γιατί: Η κατάργηση της ελάχιστης τιμής είχε ως συνέπεια η εμπορική τιμή στα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια να διαμορφωθεί από μερικές δεκάρες μέχρι 10 δραχμές το κιλό. Από την άλλη, η επιδότηση λόγω των προστίμων συνυπευθυνότητας «κουτσουρεύτηκε» κατά 30% περίπου και διαμορφώθηκε από 20 μέχρι 26 δραχμές το κιλό. Τα χρήματα που εισέπραξαν οι παραγωγοί χυμοποιήσιμων εσπεριδοειδών, μετά την αλλαγή των κανονισμών της ΕΕ, είναι κατά πολύ λιγότερα (40 με 50%) από την τιμή ασφαλείας που ίσχυε πριν (46 δραχμές το κιλό).

Ολέθρια αποτελέσματα

Οι αντίστοιχες αλλαγές που αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες θα έχουν τα ίδια και χειρότερα αποτελέσματα στη βιομηχανική τομάτα, στα συμπύρηνα ροδάκινα και τα αχλάδια. Πιο ειδικά, με βάση τα ποσά των απευθείας επιδοτήσεων που όρισε η ΕΕ, υπολογισμένα με την τρέχουσα ισοτιμία ευρώ - δραχμής, θα δημιουργήσουν την παρακάτω κατάσταση: Για τη βιομηχανική τομάτα, όταν η επιδότηση δινόταν στους βιομήχανους μεταποιητές η ελάχιστη τιμή ήταν 29 δραχμές το κιλό, ενώ από του χρόνου οι παραγωγοί θα εισπράττουν επιδότηση 11,7 δραχμές το κιλό. Στα συμπύρηνα ροδάκινα, η ελάχιστη τιμή ήταν 96,4 δραχμές το κιλό και τώρα η επιδότηση γίνεται 16,2 δραχμές το κιλό. Στα αχλάδια, η ελάχιστη τιμή ήταν 120,8 δραχμές και η επιδότηση γίνεται 54,9 δραχμές. Οσο για την επιδότηση στα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια και λεμόνια, τα ποσά είναι 38,6 δραχμές το κιλό και 31,3 δραχμές το κιλό, αντίστοιχα.

Κι όπως, ήδη, συμβαίνει με τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια, αν οι παραγωγοί δεν υπογράψουν συμβόλαια και δεν πουλήσουν την παραγωγή στις εξευτελιστικές τιμές που θα αξιώνουν οι βιομήχανοι - μεταποιητές - δηλαδή για κάτι δίφραγκα - τότε θα χάνουν και την «πενιχρή» επιδότηση της ΕΕ. Ετσι, για παράδειγμα, δεν αποκλείεται του χρόνου οι παραγωγοί συμπύρηνων ροδακίνων να εισπράξουν, όπως εκτιμάται, από εμπορική τιμή και επιδότηση μαζί, λιγότερες κι από 30 δραχμές το κιλό, όταν φέτος η ελάχιστη τιμή είναι γύρω στις 96 δραχμές. Βέβαια, και η τιμή ασφαλείας, κατά απαράδεκτο τρόπο, καταστρατηγείται από τους βιομηχάνους με τη συμβολή της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου Γεωργίας, όπως χαρακτηριστικά συνέβη φέτος: Ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας υποτίθεται ότι πέτυχε διεπαγγελματική συμφωνία για να δοθούν 77 δραχμές το κιλό, αντί των 96, αλλά το αποτέλεσμα ήταν οι βιομήχανοι να πληρώνουν τους παραγωγούς με λιγότερες από 70 δραχμές το κιλό. Δηλαδή, μπορεί να καταλάβει κανείς τι θα κάνουν του χρόνου, που θα έχουν τα χέρια τους λυμένα και θα καλύπτονται από τα νέα μέτρα της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Αντιαγροτικά «όρια»

Οσον αφορά τα εθνικά όρια που επέβαλε η ΕΕ, φαίνεται ότι οι παραγωγοί μεταποιημένων οπωροκηπευτικών θα κληθούν να πληρώσουν σωρηδόν βαριά πρόστιμα συνυπευθυνότητας και τα ταμεία της ΕΕ θα αρπάζουν πίσω ένα σημαντικό τμήμα των χρημάτων από τις κοινοτικές ψευτοεπιδοτήσεις. Στη βιομηχανική τομάτα η πρόταση της Κομισιόν έλεγε για 1.185.986 τόνους και, τελικά, αποφασίστηκε εθνικό όριο 1.211.241 τόνοι, με κοινοτικό όριο 8.251.455 τόνους. Ομως, εκτιμάται ότι το όριο αυτό θα ξεπεραστεί από του χρόνου κιόλας, αφού οι βιομήχανοι σχεδιάζουν να μεταποιήσουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες, εμπαίζοντας τους παραγωγούς και αδιαφορώντας για τις όποιες επιπτώσεις. Στα αχλάδια (ποικιλία Ουίλιαμς) το εθνικό όριο παραμένει στους 5.155 τόνους, με κοινοτικό όριο 104.617 τόνους. Στα συμπύρηνα ροδάκινα η πρόταση ήταν 265.588 τόνοι και αποφασίστηκε εθνικό όριο 300.000 τόνοι, με κοινοτικό όριο 539.000 τόνους. Εδώ όμως πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη μεταποιούνται περισσότεροι από 360.000 τόνοι συμπύρηνων ροδάκινων και η παραγωγή ξεπερνάει τους 500.000 τόνους. Οπότε και εδώ θα πέσει «ευρωκαμπάνα» στα κεφάλια των παραγωγών.

Οσον αφορά τα εσπεριδοειδή: Στα χυμοποιήσιμα λεμόνια καθορίζεται εθνικό όριο 27.975 τόνοι, όσο δηλαδή ήταν και πριν, με κοινοτικό όριο 510.000 τόνους. Στα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια, η πρόταση ήταν 219.334 τόνοι και το εθνικό όριο καθορίστηκε στους 280.000 τόνους, με κοινοτικό όριο 1.500.236 τόνους. Κι αυτό γίνεται τη στιγμή που στη χώρα μας χυμοποιούνται περισσότεροι από 380.000 τόνοι πορτοκαλιών και τα δύο προηγούμενα χρόνια οι παραγωγοί έχασαν το 1/3 της επιδότησης και πλέον, από τα ευρω-πρόστιμα συνυπευθυνότητας.

Εδώ, ο υπουργός Γεωργίας και οι μηχανισμοί της κυβέρνησης επιχειρούν να δημιουργήσουν πλαστές εντυπώσεις, με το ψευτοεπιχείρημα ότι πρέπει να ξεπεραστούν τα κοινοτικά όρια για να επιβληθεί πρόστιμο συνυπευθυνότητας με βάση την υπέρβαση του εθνικού ορίου. Τούτο, μόνο ως υπέρβαση κοροϊδίας από την πλευρά της κυβέρνησης μπορεί να χαρακτηριστεί.

«Κολοβές» επιτυχίες...

Εκτός των παραπάνω, πρέπει να αναφερθεί ότι στο νέο κανονισμό της ΕΕ αποφασίστηκε η μείωση του ποσοστού της απόσυρσης στα πορτοκάλια κατά 5% από του χρόνου, με βάση την αρχική πρόταση της Κομισιόν. Ετσι, για την εμπορική περίοδο 2001/2002, αποφασίστηκε τα όρια απόσυρσης να είναι το 10%, με βάση τις ποσότητες που εμπορεύονται, για τα εσπεριδοειδή, τα καρπούζια και τα πεπόνια και το 20% για τα υπόλοιπα προϊόντα. Για την περίοδο 2002/2003, τα όρια απόσυρσης διαμορφώνονται στο 5% για τα εσπεριδοειδή, στο 8,5% για μήλα και αχλάδια και στο 10% για τα λοιπά προϊόντα.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ο υπουργός Γεωργίας εμφάνισε ως μέγιστη επιτυχία την αύξηση από το 2,5% στο 4,1% του ετήσιου τζίρου του ποσοστού χρηματοδότησης των λειτουργικών ταμείων των ομάδων παραγωγών. Η «κορόνα» αυτή του υπουργού Γεωργίας αποτελεί απλώς μια «φούσκα», αφού είναι γνωστό ότι ελάχιστες ομάδες παραγωγών υπέβαλαν επιχειρησιακά προγράμματα για χρηματοδότηση. Κι όχι μόνο αυτό. Το συγκεκριμένο μέτρο για τα επιχειρησιακά προγράμματα των ομάδων παραγωγών δεν έχει καμία ιδιαίτερη σημασία για τα εισοδήματα των αγροτών. Και αυτό γιατί στα επιχειρησιακά αυτά προγράμματα υπάγονται δραστηριότητες, που αποσκοπούν, υποτίθεται, στην προφύλαξη του περιβάλλοντος και την εξασφάλιση καλής ποιότητας πρώτης ύλης, π.χ. προγράμματα τοποθέτησης κάδων απορριμμάτων στα χωράφια για να συλλέγουν οι αγρότες τα υλικά συσκευασίας των φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων κλπ., προγράμματα φυτοτοξικότητας, προγράμματα εδαφολογικών ερευνών, αναβάθμισης χώρων συγκέντρωσης πρώτης ύλης κ.ά.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ