Σάββατο 26 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΑΜΕ 29 ΙΟΥΝΗ 2010
Οργιάζει η εργοδοσία

Με τη συναίνεση ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομης Παρέμβασης»

Από την απεργία της περασμένης Τετάρτης
Από την απεργία της περασμένης Τετάρτης
Αξιοποιώντας το σύνολο του νομοθετικού οπλοστασίου, των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, και κυρίως τον τελευταίο αντεργατικό νόμο 3846/2010, η εργοδοσία απαιτεί από τους εργαζόμενους να τα χάσουν όλα, και, μάλιστα, βαφτίζοντας τον εκβιασμό «διάλογο».

Στην εταιρεία χαρτοποιίας - χαρτοβιομηχανίας, «ΠΑΚΟ ΑΕ», στην Πελασγία Φθιώτιδας (όπου σήμερα δουλεύουν 180 εργαζόμενοι), η εργοδοσία απέστειλε στο επιχειρησιακό σωματείο «εξώδικη πρόσκληση», καλώντας τους εργαζόμενους σε ...διαβούλευση για να επιβάλει την 4ήμερη εργασία. «Διαβούλευση», που δεν είναι παρά μια απάτη, αφού, όπως και να εξελιχθεί, η εργοδοσία μπορεί να βρει τρόπο να επιβάλει τα σχέδιά της. Οπως δηλώνει στον «Ρ» ο πρόεδρος του σωματείου και μέλος του ΔΣ της ταξικής Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου Βασίλης Καραπλιός, ακόμα και αν το Σωματείο διαφωνήσει στη διαβούλευση με την πρόταση της εταιρείας, ο νόμος τής δίνει τη δυνατότητα να περάσει την απόφασή της με χρήση διευθυντικού δικαιώματος. Μάλιστα, η εργοδοσία εκβιάζει τους εργαζόμενους, λέγοντας πως ή θα δεχθούν την 4ήμερη απασχόληση, ή θα προβεί σε απολύσεις!

«Είμαστε αποφασισμένοι να μη νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία», σημειώνει ο πρόεδρος του σωματείου. «Επιχειρούν να καλλιεργήσουν το φόβο και την ανασφάλεια. Δε θα περάσουν τα μέτρα της εργοδοσίας», συμπληρώνει.

Τετραήμερη εργασία και μείωση του μισθού κατά 20% επέβαλε μονομερώς στους εργαζόμενους και η επιχείρηση ιματισμού «ΜΙΝΕΡΒΑ» στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 4ήμερη εργασία επιβλήθηκε και στην «ΕΛΕΤΕΜ» θυγατρική εταιρεία της «ΜΙΝΕΡΒΑ». Οπως καταγγέλλει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, η νέα επίθεση της εργοδοσίας έγινε με την ουσιαστική συναίνεση από το σωματείο της επιχείρησης που ελέγχεται από στελέχη της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το μόνο που έκαναν ήταν να προσφύγουν στα δικαστήρια. Οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους στη «ΜΙΝΕΡΒΑ» και στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας - ιματισμού να εγκαταλείψουν τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό που τον έχουν ζήσει να οργιάζει και να χειραγωγεί μέσα στη «ΜΙΝΕΡΒΑ» και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου. Οπως οργίασε και στην υπόθεση Λαναρά, όπου εξασφάλισε πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ δάνεια για τον εργοδότη για να απολυθούν 1.400 εργαζόμενοι.

Εκ περιτροπής εργασία επιβάλλει η εργοδοσία και στους εργαζόμενους της επιχείρησης μετάλλου «Ιντρακάτ», στη Λάρισα. Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Εργατοτεχνιτών Μετάλλου Λάρισας, «η διεύθυνση του εργοστασίου κάλεσε τους εργαζόμενους να προτείνουν και αυτοί λύση, προκειμένου να βρουν μια διέξοδο από κοινού. Να προτείνουν, δηλαδή, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι το πώς θα διασφαλιστούν τα κέρδη της επιχείρησης που μειώνονται κατά την εργοδοσία και το πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι».

Καταγγέλλει, επίσης, πως «σ' αυτήν τη συνεχή πρόκληση της εργοδοσίας της "INTRAKAT" συνέβαλε με τη στάση της και η πλειοψηφία της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου της επιχείρησης που πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ, που εδώ και τόσα χρόνια δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό για να ετοιμάσει τον αγώνα των εργαζομένων απέναντι σε τέτοιου είδους προκλήσεις», και, μάλιστα, καταψήφισε την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για συμμετοχή στην απεργία στις 23 Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ