Τρίτη 29 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επίδαυρος και «Ενα λεωφορείο»

«Ιππής»
«Ιππής»
Τα φετινά «Επιδαύρια» θα ανοίξουν (2,3/7) με τους «Ιππής» του Αριστοφάνη από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου και τη «Θεατρική Διαδρομή». Μια άκρως πολιτική κωμωδία, που καυτηριάζει τους πολεμοκάπηλους, τη χειραγώγηση των πολιτών, αλλά και τη συνενοχή τους: Οι πολιτικοί αντίπαλοι δημαγωγούν. Ο αγύρτης και ψεύτης πολιτικός κυριαρχεί στο «Δήμο» μέχρι να τον ανατρέψει ένας αχρειότερος αγύρτης και ψεύτης. Μια κωμωδία γεμάτη αλληγορίες και σαφείς υπαινιγμούς για πρόσωπα της πολιτικής ζωής στην εποχή του Αριστοφάνη.

Μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη, σκηνικά - κοστούμια Γιάννης Μετζικώφ, μουσική Αντιγόνη Τσολάκη, χορογραφία Χρήστος Παπαδόπουλος, φωτισμοί Νίκος Βλασόπουλος. Παίζουν: Παύλος Χαϊκάλης, Γιώργος Αρμένης, Σαμψών Φύτρος, Θύμιος Κούκιος, Γιάννης Κοτσαρίνης. Χορός: Κωνσταντίνος Αρμένης, Θωμάς Γκάγκας, Φοίβος Δουδωνής, Μανώλης Θεοδωράκης, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Χρήστος Καρνάκης, Καρύδας Ορέστης, Θύμιος Κούκιος, Δημήτρης Μόσχος, Σάββας Μπαλτζής Βιατσεσλάβ, Κωνσταντίνος Μυλώνης, Δημήτρης Παπαδάτος, Πρόδρομος Τοσουνίδης. Εισιτήρια από 50-15 ευρώ, 10 (φοιτητικό, και ΑμΕΑ).

  • Το Φεστιβάλ Αθηνών θα παρουσιάσει (2-5/7,9μμ) στην Πειραιώς 260 την παράσταση «Ενα λεωφορείο», σε σκηνοθεσία του Κριστόφ Βαρλικόφσκι, με την Ιζαμπέλ Ιπέρ στο ρόλο της Μπλανς Ντιμπουά. Η απένταρη, μοναχική, απελπισμένη ηρωίδα του Τένεσι Ουίλιαμς, φτάνει στη Νέα Ορλεάνη, με το λεωφορείο που ονομάζεται «Πόθος». Τελευταίο «καταφύγιό» της το φτωχικό διαμέρισμα της παντρεμένης αδελφής της, όπου η διαρκής πάλη της Μπλνας ανάμεσα στον έρωτα και το θάνατο, στην αθωότητα και την ενοχή, στο οικείο και ξένο, θα κορυφωθεί με την τρέλα...

Ο Κριστόφ Βαρλικόφσκι ανέθεσε στον Λιβανέζο συγγραφέα Wajdi Mouawad μια νέα μετάφραση - απόδοση του έργου του Τένεσι Ουίλιαμς «Λεωφορείο ο "Πόθος"». Στην απόδοση αυτή η Μπλανς διαφέρει από τα άλλα πρόσωπα με την εσωτερική, ψυχολογική «ρωγμή» της, καθώς η ζωή της ήταν γεμάτη αποτυχίες και διαψεύσεις. Ο Βαρλικόφσκι, για να τονίσει την εσωτερικότητα της Μπλανς, δημιουργεί ένα σκηνικό περιβάλλον, όπου συνυπάρχουν η δράση του έργου και ο διανοητικός κόσμος της ηρωίδας, που είναι γεμάτος αναμνήσεις, ονειροπολήσεις, βιβλία που διάβασε. Λ.χ. η αλληλογραφία του Φλομπέρ, η «Κυρία με τις Καμέλιες» του Δουμά υιού, το «Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο», το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα, ο «Οιδίποδας Τύραννος», αλλά και έργα των Τορκουάτο Τάσο, Τένεσι Ουίλιαμς, Οσκαρ Ουάιλντ, Ερθα Κιτ. Μέσα στο μυαλό της Μπλανς τα γεγονότα και οι λεπτομέρειες της ζωής παίρνουν διαφορετικό νόημα και βαρύτητα, καθιστώντας τη ζωή της ένα απέραντο πεδίο μοναξιάς. Η Μπλανς από την αρχή του έργου μοιάζει να μην ανήκει στον κόσμο αυτό, αλλά να πορεύεται προς τον Αδη, ενώ μετανάστες, ξένοι, τουρίστες κατεβαίνουν καθημερινά μπροστά στο ισόγειο διαμέρισμα, στη στάση του λεωφορείου «Ο Πόθος». Παίζουν επίσης: Andrzej Chyra, Yann Collette, Renate Jett, Cristin Soto, Florence Thomassin. Τραγούδι Renate Jett. Ελληνικοί υπέρτιτλοι: Ειρήνη Λεβίδη. Εισιτήρια: 25, 20, 15 ευρώ (φοιτητικό).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ