Τρίτη 29 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέα «στέγη» του Ν. Καζαντζάκη

Στο χωριό της καταγωγής του πατέρα του, Μιχάλη, τους πρώην Βαρβάρους και σήμερα Μυρτιά, όπου πριν 27 χρόνια δημιουργήθηκε, από τη αφιλοκερδή δωρεά, μακρόχρονη και ακάματη προσπάθεια και φροντίδα του αξέχαστου σκηνογράφου - ενδυματολόγου, Γιώργου Ανεμογιάννη, εγκαινιάζεται στις 3/7 το νέο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, αφιερωμένο, όπως και ο «προκάτοχός» του, στον σπουδαίο συγγραφέα.

Το έργο υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση του ΥΠΠΟ-Τ και της ΕΕ. Η αρχιτεκτονική μελέτη είναι των Γιώργου Ψωμαδάκη και Μαρίας Μαρίνου. Η μουσειολογική - καλλιτεχνική επιμέλεια του συγγραφέα και γραφίστα Δημήτρη Καλοκύρη. Τα κείμενα έγραψε και επιμελήθηκε η δρ. Λίτσα Χατζοπούλου.

Η επανέκθεση του συνεχώς διογκούμενου υλικού, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, οι ηλεκτρονικές παραγωγές και τα ψηφιοποιημένα αρχεία που είναι στη διάθεση των μελετητών, κάνουν το Μουσείο Καζαντζάκη να «φιλοδοξεί, στο νέο του ξεκίνημα, να συμβάλει ακόμα περισσότερο στη διατήρηση, προβολή και διάδοση του έργου του Κρητικού συγγραφέα, του μεγάλου στοχαστή».

Η τελετή των εγκαινίων περιλαμβάνει ομιλίες και συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη, με τραγούδια εμπνευσμένα από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη (από τον κύκλο «Καπετάν Μιχάλης» σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι και από τον «Ζορμπά» του Μίκη Θεοδωράκη).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ