Πέμπτη 1 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επίθεση - μήνυμα σε ΝΑΤΟική βάση

Από την επίθεση στη ΝΑΤΟική βάση
Από την επίθεση στη ΝΑΤΟική βάση
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Θεαματική επίθεση στην ιδιαίτερης σημασίας αεροπορική ΝΑΤΟική βάση της Τζαλαλαμπάντ του ανατολικού Αφγανιστάν, στα σύνορα με το Πακιστάν, πραγματοποίησαν χτες «Ταλιμπάν», με παγιδευμένο αυτοκίνητο, προκειμένου να στείλουν ένα σαφές μήνυμα ενόψει και της ανάληψης καθηκόντων από το νέο διοικητή των κατοχικών δυνάμεων Ντέιβιντ Πετρέους, τη μέρα που η αμερικανική γερουσία ενέκρινε ομόφωνα το διορισμό του στη θέση του Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ. Σύμφωνα με τις κατοχικές δυνάμεις, κατά την επίθεση σκοτώθηκαν οκτώ «Ταλιμπάν» και τραυματίστηκαν δύο ΝΑΤΟικοί στρατιώτες. Τις δηλώσεις των κατοχικών δυνάμεων διαψεύδουν οι «Ταλιμπάν» που υποστηρίζουν ότι κατά την επίθεση σκοτώθηκαν 32 κατοχικοί και Αφγανοί στρατιώτες.

Η επίθεση στη βάση της Τζαλαλαμπάντ είναι η δεύτερη σε παρόμοιο τόσο στρατηγικό στόχο που επιχειρούν δυνάμεις των «Ταλιμπάν», μετά και την επίθεση στη βάση Μπαγκράμ, επιχειρώντας να δηλώσουν ισχυρή παρουσία, τόσο ενόψει των επικείμενων συγκρούσεων στην Κανταχάρ, όσο και του διορισμού Πετρέους. Την επίθεση ακολούθησαν πολύωρες συγκρούσεις μεταξύ «Ταλιμπάν» και κατοχικών δυνάμεων, ενώ χτες συνεχίστηκαν για τρίτη μέρα οι συγκρούσεις στην επαρχία Κουνάρ.

Το Αφγανιστάν επισκέφθηκε χτες και ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, Ερικ Χόλντερ, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί βαθιάς διαφθοράς στις τάξεις της εγκάθετης αφγανικής κυβέρνησης και να δικαιολογήσει τα κονδύλια του πολέμου, απέναντι στις κατηγορίες που τα θέλουν να καταλήγουν στους Ταλιμπάν. Ο Ε. Χόλντερ συναντήθηκε με τον εγκάθετο Αφγανό πρόεδρο, Χαμίντ Καρζάι, για να συζητήσουν τη στρατηγική «καταπολέμησης της κυβερνητικής διαφθοράς και ενίσχυσης του νόμου», σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν.

Στο Πακιστάν σημειώθηκαν νέες επιθέσεις αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, με αποτέλεσμα 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ενώ ακόμα 20 σκοτώθηκαν σε άλλες αεροπορικές επιδρομές στις περιοχές των φυλών. Τα θύματα αναφέρονται ως μαχητές των «Ταλιμπάν», ωστόσο η πληροφορία δε διασταυρώνεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ