Πέμπτη 1 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΕΚΟΥΑΔΟΡ
«Θύελλα» στις διπλωματικές σχέσεις λόγω παρακολουθήσεων

ΚΙΤΟ - ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

«Εάν παρακολουθείται ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση του Εκουαδόρ... και ο Πρόεδρος της Κολομβίας Ουρίμπε, αλλά και ο τότε υπουργός Αμυνας Χοσέ Μανουέλ Σάντος είχαν και έχουν πλήρη γνώση, το γεγονός αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων και θα μπορούσε να σημάνει την οριστική διακοπή των διπλωματικών σχέσεων», δήλωσε ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, καταλήγοντας ότι πρόκειται για «ένα εξαιρετικά σοβαρό γεγονός καθώς υπονομεύει την κυριαρχία αλλά και την εσωτερική ασφάλειας της χώρας».

Πρόκειται για την επίσημη απάντηση της κυβέρνησης του Εκουαδόρ στο σάλο που έχει ξεσπάσει από τη Δευτέρα μετά τις αποκαλύψεις κορυφαίου στελέχους της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών της Κολομβίας - DAS σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα El Universo, ότι πράκτορες της DAS είχαν στήσει κέντρο παρακολουθήσεων στην πρωτεύουσα του Εκουαδόρ, Κίτο, των σταθερών και των κινητών τηλεφώνων του Προέδρου Κορέα και μελών της κυβέρνησης.

Οι αποκαλύψεις για την «υπερδραστηριότητα» των πρακτόρων της DAS δεν ξαφνιάζουν καθώς σε ανάλογη δραστηριότητα επιδίδονταν συστηματικά και εντός της Κολομβίας παρακολουθώντας βουλευτές, δικαστικούς, δημοσιογράφους και οποιονδήποτε χαρακτηριζόταν από την κυβέρνηση Ουρίμπε «επικίνδυνος». Εντούτοις, οι αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του Προέδρου Κορέα, που σημαίνει ότι οι παράνομες δραστηριότητες έχουν ξεπεράσει τα σύνορα και στρέφονται εναντίον άλλων χωρών, αποτελεί σημείο καμπής. Ειδικότερα όσον αφορά το Εκουαδόρ η κυβέρνηση ζητά επίσημη απάντηση, ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική έρευνα και οι διπλωματικές σχέσεις θα παραμείνουν θυελλώδεις. Σχέσεις που διακόπηκαν το Μάρτη του 2008 αμέσως μετά την εισβολή των Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας στα πλαίσια επιχείρησης εναντίον των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας - FARC, που είχαν ως αποτέλεσμα τη δολοφονία 18 ανθρώπων μεταξύ αυτών και του μέλους της ηγεσίας των FARC Ραούλ Ρέγιες. Ακολούθησαν σειρά «καταγγελιών» για «υπόθαλψη, στήριξη και χρηματοδότηση των FARC» από την κυβέρνηση του Προέδρου Κορέα, μέσω των υποτιθέμενων ευρημάτων στον υπολογιστή του Ραούλ Ρέγιες. Τον περασμένο Νοέμβρη υπήρξε μερική αποκατάσταση αλλά όχι επίσημη με ανταλλαγή πρεσβευτών, καθώς οι συνομιλίες συνεχίζονται.

Πάντως, όσον αφορά τα «ευρήματα» στον υπολογιστή του Ραούλ Ρέγιες, χρησιμοποιούνται κατά τα κόρον ως το κύριο εργαλείο υπονόμευσης χωρών της περιοχής αλλά και του λαϊκού κινήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν χρησιμοποιηθεί εναντίον του Προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες και μόλις τη Δευτέρα εναντίον των πρώην προέδρων του Παναμά Μιρέγια Μοσκόσο και Μάρτιν Τορίχος. Επίσης, εναντίον στελεχών του συνδικαλιστικού, λαϊκού και κομμουνιστικού κινήματος σε Βενεζουέλα, Περού, Μεξικό, Βολιβία αλλά και στην Ευρώπη τους οποίους κατηγορούν για «υπόθαλψη και στήριξη της τρομοκρατίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ