Παρασκευή 2 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΠΕΘΕ εν δράσει...

«Αρχοντοχωριάτης» εκ...Κρήτης
«Αρχοντοχωριάτης» εκ...Κρήτης
Τον «Αρχοντοχωριάτη» του Μολιέρου, θα παρουσιάσει το καλοκαίρι το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης. Μετά την πρεμιέρα στα Χανιά ακολουθεί περιοδεία: Ρέθυμνο (1-3/7), Ηράκλειο (5-7/7), Ιεράπετρα (8/7, 3ο Γυμνάσιο), Σητεία (9/7) και στη συνέχεια σε δημοτικά φεστιβάλ και της Αθήνας. Μετάφραση - διασκευή - σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου, σκηνικά Αντώνη Χαλκιά, κοστούμια Βάλιας Μαργαρίτη, μουσική Δημήτρη Λέκκα, χορογραφίες Κατερίνας Ανδριοπούλου. Παίζουν: Δημήτρης Πιατάς, Τάσος Παλαντζίδης, Γιάννης Καλατζόπουλος, Τάκης Παπαματθαίου, Ελένη Κρίτα, Νικολέττα Βλαβιανού, Θεοδώρα Σιάρκου, Γιώργος Χρανιώτης, Στέλλα Δρογγίτη, Ιωάννα Μυλωνά.

Ενας ευκατάστατος νοικοκύρης, με υπέροχη σύζυγο και μια τρισχαριτωμένη κόρη, έχει προσβληθεί από μια φοβερή ασθένεια: τη μεγαλομανία. Θέλει να απαλλαγεί από τη «ρετσινιά» της ταπεινής καταγωγής του και να μοιάζει στους αριστοκράτες. Μαϊμουδίζει τις συμπεριφορές και γελοιότητες των αυλικών του Λουδοβίκου 14ου, σπαταλά τεράστια ποσά σε ανεκδιήγητους δασκάλους για να τον «μεταλλάξουν», ώστε να γίνει αποδεκτός από την άρχουσα τάξη. Το «ψώνιο» και την αφέλειά του εκμεταλλεύεται ο ξεπεσμένος κόμης Δοράντης, που του αρπάζει δανεικά κι αγύριστα, αφού ο αφελής κυρ-Ιορδάνης ονειρεύεται παντρειά της κόρης του με τον κόμη, ώστε να συναγελάζεται με την αριστοκρατία. Η κόρη του, όμως, αγαπά τον όμορφο Κλεόντη, από τη δική της τάξη. Ο νεαρός, με βοηθούς τη μητέρα και την καμαριέρα της αγαπημένης του, αλλά και τα κόλπα του δαιμόνιου υπηρέτη Κοβιέλου, θα αποκαλύψει τον κόμη, θα αποκτήσει την αγαπημένη του, και θα δώσει στον αρχοντοχωριάτη πατέρα της ένα...πικρό αλλά αποτελεσματικό «μάθημα».

  • Την κλασική κωμωδία του Δημητρίου Βυζάντιου «Βαβυλωνία», ανεβάζει το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης. Θα δοθούν παραστάσεις σε: Πτολεμαΐδα, Σέρβια, Βελβεντό, Σιάτιστα, Γρεβενά, Καστοριά και αλλού.

Το έργο διαδραματίζεται τον Οκτώβριο του 1827, μετά την ήττα του Ιμπραήμ πασά στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Στο Ναύπλιο, σε μια λοκάντα, μαζεύονται τυχαία Ελληνες από διάφορες περιοχές, με τη δική του διάλεκτο ο καθένας. Καθώς έφτασαν τα νέα της απελευθέρωσης, όλοι αποφασίζουν να το γλεντήσουν. Οι δυσκολίες συνεννόησης, όμως, δημιουργούν πολλές ευτράπελες καταστάσεις, με αποκορύφωμα τη σύγκρουση του Αρβανίτη με τον Κρητικό και ο τραυματισμός του τελευταίου. Ενώ οι συνδαιτυμόνες ενώνονται από τα χαρμόσυνα νέα της απελευθέρωσης, οι διαφορετικές διάλεκτοι προκαλούν την «ασυνεννοησία» τους. Σκηνοθεσία - δραματουργική επιμέλεια Γιάννη Καραχισαρίδη, σκηνικά - κοστούμια Ιωάννας Στεφανοπούλου, ήχοι Γιάννη Μπαντιάνη. Παίζουν: Γιώργος Κοντορίκος, Τάκης Συνδουκάς, Γιάννης Καντελέρ, Σωφρόνης Ευθυμιάδης, Κώστας Ιωαννίδης, Νίκος Κέφαλος, κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ