Τρίτη 6 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Περικοπές στην «Air France»

Παραιτήσεις υφυπουργών για σκάνδαλα

ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε σημαντική μείωση του προσωπικού της θα προχωρήσει μέχρι το 2013 η «Air France», επικαλούμενη τη γνωστή αιτιολογία των μεγάλων απωλειών στα έσοδά της το 2009, οι οποίες αγγίζουν το 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Υπολογίζεται να περικοπούν 4.100 θέσεις εργασίας, με τη μέθοδο της μη αντικατάστασης όσων συνταξιοδοτούνται. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στην εταιρεία επισημαίνουν, από την άλλη, ότι για λόγους ασφαλείας χρειάζονται άμεσα προσλήψεις σε μηχανικούς, σε προσωπικό καμπίνας και σε πιλότους.

Την ίδια ώρα, ο νέος διευθύνων σύμβουλος ενός άλλο κολοσσού, της εταιρείας τηλεπικοινωνιών «France Telecom», της οποίας το όνομα βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα τους τελευταίους μήνες εξαιτίας των αλλεπάλληλων αυτοκτονιών των εργαζομένων της, παρουσίασε «τα σχέδιά του». Ο Στεφάν Ρισάρ δεσμεύτηκε για «συνθήκες εργασίας που θα τονώσουν το ηθικό των εργαζομένων στην εταιρεία» προαναγγέλλοντας και 10.000 προσλήψεις, δίνοντας, όπως είπε, οριστικά τέλος στο φόβητρο της απόλυσης. Βέβαια, πέραν των ευχολογίων, ο Ρισάρ έθεσε και φιλόδοξους επιχειρησιακούς στόχους οπότε είναι προφανές ότι οι εργαζόμενοι θα κληθούν και πάλι να τους φέρουν εις πέρας.

Τέλος, παραιτήθηκαν χτες οι υφυπουργοί Συνεργασίας και Γαλλόφωνων χωρών και υποδομών του Παρισιού, Αλέν Ζοϊαντέ και Κριστιάν Μπλαν, μετά και από προεδρικές πιέσεις, εξαιτίας της εμπλοκής τους σε υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Ο πρώτος φέρεται να εξέδωσε αμφισβητούμενη άδεια οικοδόμησης και να νοίκιασε ιδιωτικό τζετ με δημόσιο χρήμα ενώ ο δεύτερος να αγόρασε πούρα αξίας 12.000 ευρώ που εμφάνιζε ως κρατικά έξοδα. Τα γαλλικά ΜΜΕ, πάντως, εκτιμούν ότι οι δύο παραιτήσεις αποτελούν «προπέτασμα καπνού» προκειμένου να «σωθεί» ο υπουργός Εργασίας, Ερίκ Βερτ, του οποίου η σύζυγος είναι ύποπτη εμπλοκής σε σκάνδαλο που αφορά τη διαχείρηση της περιουσίας της κληρονόμου της L' Oreal, Λιλιάν Μπετενκούρ. Η Βερτ προσλήφθηκε στο ίδρυμα διαχείρισης της περιουσίας, πιθανώς με παρέμβαση του συζύγου της, που τότε (2007) ήταν υπουργός Εθνικής Οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ