Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΚΗ «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ»
Αγνοήθηκαν σοβαρές παρατηρήσεις

  Συνεχίζεται η δίκη των πλοιοκτητών και του «Ελληνικού Νηογνώμονα», με μαρτυρίες που αποκαλύπτουν το μέγεθος του εγκλήματος

Πλοιοκτήτες και «Ελληνικός Νηογνώμονας» δικάζονταν χτες για τέταρτη συνεχή μέρα για το ναυάγιο - έγκλημα του σαπιοκάραβου φορτηγού πλοίου «Αϊρον Αντώνης», που βούλιαξε στον Ατλαντικό ωκεανό στις 3 Σεπτέμβρη του 1994 και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 24 ναυτεργατών. Πιστοποιητικά αξιοπλοΐας στο σάπιο καράβι είχε εκδώσει ο «Ελληνικός Νηογνώμονας», όταν ο «Γαλλικός Νηογνώμονας» τα είχε αποσύρει, επειδή, παρά τις παρατηρήσεις του για τα σοβαρά προβλήματα που είχε το πλοίο, οι εφοπλιστές δεν έκαναν τις απαιτούμενες επισκευές!

Ετσι και χτες στο εδώλιο του κατηγορουμένου του Α` Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά κάθισαν ο γενικός διευθυντής του «Νηογνώμονα» Δ. Μελισσηνός, ο Τ. Λυσσιμάχου τότε πρόεδρος του «Νηογνώμονα» και σήμερα μέλος της τριμελούς διοικούσας επιτροπής και οι πλοιοκτήτες Μάριος, Γιάννης και Αντώνης Ηλιόπουλος. Χτες συνεχίστηκε η κατάθεση του επιθεωρητή κ. Παχή, ο οποίος είχε ελέγξει το πλοίο λίγους μήνες πριν το τραγικό ναυάγιο. Ο επιθεωρητής είχε καταθέσει στον Δ. Μελισσηνό φάκελο με συγκεκριμένα στοιχεία για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε το πλοίο. Ο Δ. Μελισσηνός δεν πήρε καθόλου υπόψη το φάκελο και χωρίς κανέναν ενδοιασμό εξέδωσε πιστοποιητικά αξιοπλοΐας στους εφοπλιστές Ηλιόπουλους, ξεχρεώνοντας έτσι την αδρή αμοιβή που είχε πάρει ο ΕΝ, ύψους 23.400 δολαρίων, για το πλοίο. Τα στοιχεία αυτά κατέθεσε στο δικαστήριο ο κ. Παχής. Στη συνέχεια, κατάθεση έδωσε ο τότε γραμματέας α` της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού Γ. Αϊλαμάκης.

Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, ενώ η δικαστής διέταξε τη βίαιη προσαγωγή του κ. Παυλίδη, διευθυντή τότε του «Γαλλικού Νηογνώμονα». Ο κ. Παυλίδης είχε εκδώσει έγγραφο στο οποίο ανέφερε ότι το πλοίο διαγράφηκε από τον ΓΝ, επειδή δεν είχαν διενεργηθεί σοβαρές επισκευαστικές εργασίες, όπως η αντικατάσταση ελασμάτων στις διαμήκεις και εγκάρσιες φρακτές του αμπαριού. Λίγες μέρες μετά το έγγραφο Παυλίδη, ο «Ελληνικός Νηογνώμονας» εξέδωσε ανάλογο έγγραφο, στο οποίο ανέγραφε ότι οι παρατηρήσεις αυτές αποκαταστάθηκαν, πράγμα αδύνατο λόγω χρόνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ