Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλιμάκωση με νεκρούς στην επέτειο της πρώτης Ιντιφάντα

Νεαρός Παλαιστίνιος με τις πέτρες (πολεμοφόδια) στα χέρια

Associated Press

Νεαρός Παλαιστίνιος με τις πέτρες (πολεμοφόδια) στα χέρια
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΤΖΕΝΙΝ - ΧΕΒΡΩΝΑ - ΒΗΘΛΕΕΜ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Με τις σφοδρότερες συγκρούσεις των τελευταίων βδομάδων κύλησε η χτεσινή πρώτη ημέρα του εορτασμού της επετείου της συμπλήρωσης δεκατριών χρόνων από την έναρξη της πρώτης Ιντιφάντα στα αυτόνομα εδάφη. Επτά Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους στις μάχες που σημάδεψαν τη δεύτερη Παρασκευή του Ραμαζανιού, τρεις έποικοι σκοτώθηκαν, και δεκάδες είναι οι Παλαιστίνιοι τραυματίες, αρκετοί σε κρίσιμη κατάσταση. Στις απειλές του Ισραηλινού πρωθυπουργού για «παραδειγματική τιμωρία των δειλών που επιτίθενται σε πολίτες», τόσο αξιωματούχοι της Παλαιστινιακής Αρχής όσο και η ηγεσία της Φατάχ απάντησαν με την προειδοποίηση ότι η Ιντιφάντα θα κλιμακωθεί γιατί είναι η μοναδική στρατηγική επιλογή που έχει, πλέον, ο παλαιστινιακός λαός.

Ο ήχος των αυτόματων όπλων, των τεθωρακισμένων, των δακρυγόνων, κάλυψε, χτες, επί ώρες, τη Δυτική Οχθη από τη μία μέχρι την άλλη πλευρά καθώς σφοδρές ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν στην περίμετρο σχεδόν όλων των αυτόνομων παλαιστινιακών πόλεων. Οι σοβαρότερες συγκρούσεις έλαβαν χώρα στην Τζενίν, στη βόρεια Δυτική Οχθη, όπου ο ισραηλινός στρατός έβαλλε με τεθωρακισμένα εναντίον παλαιστινιακού φυλακίου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 4 Παλαιστίνιοι αστυνομικοί και ένας πολίτης. Η εκδοχή του ισραηλινού στρατού, φυσικά, είναι αρκετά διαφορετική καθώς υποστηρίζει ότι έβαλλε, εξαιτίας της μεγάλης απόστασης με τεθωρακισμένα, εναντίον ομάδας ενόπλων που κινούνταν ύποπτα εντός του εδάφους που ελέγχει ο ισραηλινός στρατός, εκδοχή που διαψεύδουν κατηγορηματικά αυτόπτες μάρτυρες αλλά και ο Παλαιστίνιος κυβερνήτης της πόλης Ζουχάιρ Μανάσρα.

Ισραηλινοί αστυνομικοί ετοιμοι να επέμβουν...

Associated Press

Ισραηλινοί αστυνομικοί ετοιμοι να επέμβουν...
Σφοδρότατες συγκρούσεις με αληθινά πυρά μαίνονταν, επί ώρες, και στη Βηθλεέμ, όπου ένας 16χρονος Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός με σφαίρα στο στήθος και δεκάδες τραυματίστηκαν ενώ στη Χεβρώνα ένας 15χρονος είναι κλινικά νεκρός από ισραηλινά πυρά. Πολύωρες μάχες σημειώνονταν μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες και στην πόλη της Ραμάλα. Την ίδια, περίπου ώρα, ξεσπούσαν οι χειρότερες συγκρούσεις των τελευταίων βδομάδων, και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ μετά το τέλος της καθιερωμένης προσευχής της Παρασκευής στο τέμενος Αλ Ακσά.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι, κάτοικοι της Αν. Ιερουσαλήμ, οι μόνοι στους οποίους επιτράπηκε η είσοδος στο τέμενος, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Τεμένους και άρχισαν να φωνάζουν αντι-ισραηλινά συνθήματα και να λιθοβολούν τις ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή. Οι Ισραηλινοί αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα, λαστιχένιες αλλά και αληθινές σφαίρες, με αποτέλεσμα ένας νεαρός Παλαιστίνιος να πέσει νεκρός από σφαίρα στο κεφάλι, τουλάχιστον 6 να τραυματιστούν, ενώ οι συγκρούσεις γενικεύτηκαν και διήρκεσαν αρκετές ώρες κατά μήκος της Βία Ντολορόζα και της Πύλης των Λεόντων.

Αρκετές ώρες νωρίτερα, χτες το πρωί, σε δύο διαφορετικά περιστατικά, 3 Εβραίοι έποικοι έπεφταν νεκροί από τα πυρά αγνώστων ενόπλων. Το πρώτο επεισόδιο σημειώθηκε στο δρόμο προς τον εποικισμό Κίριατ Αρμπα, λίγο έξω από τη Χεβρώνα, όπου σκοτώθηκαν 2 έποικοι και άλλος ένας τραυματίστηκε από τον καταιγισμό πυρών που δέχτηκε το αυτοκίνητό τους. Σε ανάλογη επίθεση, κοντά στην Ιεριχώ, έχασε τη ζωή του ένας έποικος και τραυματίστηκε άλλος ένας. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εμφανίστηκε οργισμένος και απείλησε με «παραδειγματική τιμωρία όλους όσοι πραγματοποιούν τέτοιες δειλές επιθέσεις εναντίον απλών πολιτών».

Η απάντηση, όμως, από την παλαιστινιακή πλευρά ήταν άμεση και ασυνήθιστα σκληρή. Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής και μέλος του παλαιστινιακού υπουργικού συμβουλίου, Χασάν Ασφούρ, υπενθύμισε στον Εχούντ Μπάρακ ότι «οι έποικοι, που είναι πάντα οπλισμένοι, και οι εποικισμοί αποτελούν το κατ' εξοχήν εργαλείο της ισραηλινής κατοχής και όσο παραμένουν στο κατειλημμένο έδαφος είναι η προσωποποίησή της γι' αυτό και είναι πολύ φυσικό να είναι στόχος». Ο Ασφούρ τόνισε ότι οι επιθέσεις κατά των εποίκων «αποτελούν μήνυμα προς το Ισραήλ ότι θα πρέπει τάχιστα να τους απομακρύνει από το κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος» ενώ συμπλήρωσε ότι δε θα είναι ασφαλείς στο εξής.

Σε ανάλογο ύφος και τόνο κινήθηκαν οι δηλώσεις και του ηγέτη της Φατάχ, της οργάνωσης που πρόσκειται στον Γιάσερ Αραφάτ. Ο Μαρουάν Μπαργκουτί υπογράμμιζε ότι «η Ιντιφάντα είναι στρατηγική επιλογή του παλαιστινιακού λαού, είναι μονόδρομος και δεν μπορεί να σταματήσει. Θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση του παλαιστινιακού λαού και τις επόμενες μέρες θα δείτε και την κλιμάκωσή της». Κλείνοντας τις δηλώσεις του ο Μπαργκουτί κάλεσε τον παλαιστινιακό λαό να συμμετάσχει μαζικά και σήμερα στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, που διοργανώνονται με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 13 χρόνων από την έναρξη της πρώτης παλαιστινιακής εξέγερσης, στις 8 Δεκέμβρη του 1987.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ