Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Επιτέλους Πρόεδρος ή όχι ακόμη;
ΤΑΛΑΧΑΣΙ - ΟΣΤΙΝ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. -

Λύση ή συνέχεια της περιπέτειας της αναζήτησης των «χαμένων» ψήφων της Φλόριντα; Δύο σημαντικές δικαστικές αποφάσεις κρίνουν την έκβαση του «πολέμου» που έχει ξεσπάσει για το ποιος εκ των δύο μνηστήρων θα είναι τελικά ο 43ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών:

Της δικαστή Νίκι Κλαρκ, που αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχει λόγος να ακυρωθούν 15.000 ψηφοδέλτια στην κομητεία Σέμινολ, καθώς και του δικαστή Τέρι Λιούις που συμφώνησε με τη λογική της συναδέλφου του και επίσης απέρριψε το αίτημα ακύρωσης 10.000 ψηφοδελτίων στην κομητεία Μάρτιν. Πρόκειται για τις περίφημες προσφυγές δημοκρατικών ψηφοφόρων που απειλούσαν την πρωτοκαθεδρία σε επίπεδο ψήφων (537) που έχει ο υποψήφιος των ρεπουμπλικανών Τζορτζ Ουόκερ Μπους. Σε περίπτωση ακύρωσης αυτών των επίμαχων 25.000 επιστολικών ψήφων, εξαιτίας παρατυπιών στις αιτήσεις εγγραφής των ψηφοφόρων που διαβιούν εκτός των συνόρων της Πολιτείας, ο δημοκρατικός υποψήφιος θα αποκτούσε μία διαφορά υπέρ του και μάλιστα 8.000 ψήφων.

Εντούτοις, η πιο κρίσιμη «νομική μάχη» είναι αυτή του Ανώτατου Δικαστηρίου της Φλόριντα που εξετάζει την προσφυγή των Δημοκρατικών για το κατά πόσο ορισμένες ψήφοι της πολιτείας της Φλόριντα θα πρέπει να ανακαταμετρηθούν στο χέρι μέχρι την 12η Δεκέμβρη, ημερομηνία που θα εκλεγούν οι 25 εκλέκτορες της Φλόριντα και κατά συνέπεια με αυτόν τον τρόπο θα προσδιοριστεί ο νικητής των εκλογών της 7ης Νοέμβρη.

Η απόφαση των δικαστών ίσως να είναι και η τελευταία λέξη για την έκβαση του αποτελέσματος των αμερικανικών προεδρικών εκλογών και οι υπεύθυνοι του επιτελείου του αντιπροέδρου Αλ Γκορ άφησαν να εννοηθεί ότι πιθανόν να αποδεχτεί το αποτέλεσμα και ταυτοχρόνως αποσυρθεί από αυτή την ιδιότυπη νομική διεκδίκηση του προεδρικού θώκου.

Από την άλλη πλευρά, ο Μπους, που μέχρι στιγμής είχε κρατήσει μία «υπεράνω» στάση, έσπασε χτες για πρώτη φορά τη σιωπή όσον αφορά στη νομική μάχη και δήλωσε τη σαφή πρόθεσή του να συνεχίσει το δικαστικό αγώνα, σε περίπτωση που απόφαση του Ανώτατου δικαστηρίου είναι αρνητική για τους ρεπουμπλικανούς. «Είμαστε προετοιμασμένοι, αν χρειαστεί, να προσφύγουμε για την υπόθεση αυτή στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Οστιν, αλλά εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του, ο Μπους τόνισε ότι η απόφαση του δικαστηρίου της Φλόριντας θα είναι θετική γι' αυτόν: «Ελπίζω ότι δε θα χρειαστεί να κάνουμε αυτήν την προσφυγή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ