Τρίτη 13 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Ερχονται νέα χαράτσια

Μέσα στους επόμενους μήνες ένα ακόμη χαράτσι (σ.σ. «κτηματόσημο») θα ειδοποιηθούν να πληρώσουν οι 2,5 περίπου εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων από 340 περιοχές της χώρας, που δήλωσαν τα ακίνητά τους την περίοδο 1995-1999, δηλαδή στις πρώτες φάσεις σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου.

Με τα ειδοποιητήρια που θα τους αποσταλούν, θα υποχρεώνονται να πληρώσουν χαράτσι 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα επί ακινήτου που κατέχουν, δηλαδή για ένα ακίνητο μπορεί να πληρωθούν περισσότερα από ένα 35άρια ευρώ. Επίσης, θα κληθούν να πληρώσουν χαράτσι 20 ευρώ για κάθε βοηθητικό χώρο που έχουν δηλώσει.

Η οριστική απόφαση για την έναρξη αποστολής των ειδοποιητηρίων δεν έχει ληφθεί ακόμη, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι...

Επίσης, από το επόμενο καλοκαίρι θα αρχίσουν να καλούνται να πληρώσουν τη δεύτερη δόση του κτηματόσημου (1 τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, από την οποία αφαιρούνται οι πρώτες 20.000 ευρώ), τα εκατομμύρια ιδιοκτητών από 107 περιοχές της χώρας που είχαν δηλώσει τα ακίνητά τους το 2008.

Η δεύτερη φάση της κτηματογράφησης για τις περιοχές αυτές, κατά την οποία θα γίνει ο νομικός έλεγχος των δηλώσεων και θα επιβληθεί η δεύτερη δόση του κτηματόσημου, έχει ξεκινήσει μετ' εμποδίων κατόπιν ενστάσεων που έγιναν για τις αναθέσεις αρκετών μελετών.

Μέχρι τώρα έχουν ανατεθεί 6 από τις 22 μελέτες που αφορούν 17 δήμους της Αττικής, 7 της Θεσσαλονίκης και 10 της υπόλοιπης χώρας, ενώ η ανάθεση των υπόλοιπων 16 μελετών έχει φρενάρει λόγω προσφυγών. Οι περιοχές στις οποίες έχει ξεκινήσει η δεύτερη φάση κτηματογράφησης και οι ιδιοκτήτες θα πάρουν πρώτοι τη «λυπητερή» του δεύτερου χαρατσιού είναι:

  • Στην Αττική: Ανοιξη, Δροσιά, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Παλλήνη, Αγιος Στέφανος, Διόνυσος, Μαραθώνας, Νέα Μάκρη, Ραφήνα, Ανθούσα, Ροδόπολη, Σταμάτα, Πικέρμι.
  • Στη Θεσσαλονίκη: Αμπελόκηποι, Ελευθέριο Κορδελιό, Εύοσμος, Μενεμένη, Ωραιόκαστρο, Ιωνία, Εχέδωρος.
  • Στην υπόλοιπη Ελλάδα: Λάρισα, Καρδίτσα, Ναύπλιο, Τρίπολη, Κόρινθος, Σπάρτη, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Πύργος, Ζάκυνθος.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ