Πέμπτη 15 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Τα ποιήματα

Η φίλη μου, πανεπιστημιακή καθηγήτρια Ιστορίας και Πολιτισμού, με είχε καλέσει ένα απόγευμα σπίτι της, σε μια γειτονιά με μονοκατοικίες χαμένες μέσα στα δέντρα, στους θάμνους και τα λουλούδια.

Για να το βρίσκει κάποιος εύκολα είχε στήσει στην μπροστινή πρασιά ένα ομοίωμα από τους ανεμόμυλους της Μυκόνου.

Το σπίτι της χαμηλοτάβανο, οι τοίχοι καλυμμένοι με ζωγραφικούς πίνακες, ράφια βιβλία και δυο - τρία μουσικά όργανα.

Είχε την επιθυμία να μου διαβάσει τα πολιτικά της ποιήματα - έτσι τα αποκάλεσε - που γράφει δεκαετίες τώρα και δε βρίσκει εκδότη. Γνωστή ως ακτιβίστρια, από τα μαθητικά και πανεπιστημιακά της χρόνια, ενάντια στον πόλεμο στο Βιετνάμ, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και όπου η χώρα της είναι αναμειγμένη, όπως και στον πόλεμο των διαφόρων οικονομικών συναλλαγών και του εθνικού τους νομίσματος, όποιο όνομα και αν χρησιμοποιούν.

Δεν είχαμε συναντηθεί μερικά χρόνια και τώρα ήταν μια όμορφη μεστή γυναίκα, ψηλή, ξανθιά με μεγάλα γαλανά μάτια και με αυξημένο το αγωνιστικό της αίσθημα κατά του καπιταλισμού, του ρατσισμού, των περικοπών στην Παιδεία, στην Υγεία και υπέρ της φροντίδας των μειονοτήτων, όχι μόνο εξαιτίας καταγωγής, αλλά και άλλων φυσικών αδυναμιών.

Τα ποιήματά της ήταν εντελώς αγωνιστικά, γιατί οι λέξεις αγώνας, πείνα, ιμπεριαλισμός, εκφοβισμός, ανεργία, οικονομικές τάξεις και άλλες δεν έχουν ούτε αλλάξει ούτε αντικατασταθεί. Πολύ περισσότερο, δεν έχουν πάψει να υπάρχουν, αν δεν τις καταργήσουν οι λαοί.

Από ποίημα σε ποίημα, από στίχο σε στίχο, έμενα όλο και πιο πολύ κατάπληκτη.

Η ποιητική της παραγωγή έμεινε ανοιγμένη στα γόνατά της, σε κάποιες σελίδες, όταν άρχισε να μου μιλάει για την οικογένειά της, για την οποία γνώριζα μερικά στοιχεία.

Ο άνδρας της, άλλοτε ραβίνος, παραιτήθηκε από αυτό που ήταν επειδή διαφωνεί με την πολιτική του Ισραήλ, και τώρα γράφει πολεμικά άρθρα εναντίον του καθεστώτος.

Ο γιος της ζει στο Τέξας και δημοσιογραφεί στο πλέον αντι-Ουάσιγκτον έντυπο, που επίσης είναι και διαδικτυακό.

Η τελευταία της απογοήτευση είναι ο Πρόεδρος, ο οποίος όχι μόνο δεν πραγματοποίησε το πρόγραμμά του, αλλά έχει κάνει στροφή προς διάφορες θρησκευτικές κοινότητες.

Δεν είχα προλάβει να εκφράσω κάτι γι' αυτά και άνοιξε η πόρτα.

Ο πρώην ραβίνος, ψηλότερος από δυο μέτρα, συνοδευόμενος από την ξανθιά και γαλανή κόρη του, μερικούς πόντους χαμηλότερη, είχαν επιστρέψει από το μπαρ, που είχαν παρακολουθήσει κάποιον ποδοσφαιρικό αγώνα στη Νότια Αφρική, αν και όλα αυτά ήταν ένα πολιτικό παιχνίδι.

Κάθισαν σε όποια άδεια καθίσματα υπήρχαν στο μικρό καθιστικό και συνεχίσαμε τη συζήτηση.

Η κόρη είχε επιστρέψει από το Περού και τη Νικαράγουα, όπου τα κινήματα αναπτύσσονται διαρκώς, έχει ακόμα ένα χρόνο στο Πανεπιστήμιο για το δίπλωμά της, και μετά, πριν ενωθεί με τα επαναστατικά κινήματα στη Λατινική Αμερική, θα έρθει να με επισκεφθεί στην Ελλάδα.

Ο άλλοτε ραβίνος, λιγομίλητος και ρητός, είπε, μάλλον σ' εμένα, οι άλλοι τα ήξεραν, ότι πιο πιεσμένοι ακόμα και από τους Παλαιστίνιους είναι οι φτωχοί, και είναι πολλοί, που ζουν στο Ισραήλ. Είναι ανεπιθύμητοι και ανυπεράσπιστοι.

Είμαστε από προ-παππούδες εβραϊκής καταγωγής, δεν είμαστε ενάντια σε αυτό, αλλά στο σύστημα.

Η συζήτηση συνεχίστηκε αρκετή ώρα ακόμα, έτσι που να μη χωράει στα «Διακριτικά», όσο διακριτική και αν προσπάθησα να είμαι.

Υστερα από τρεις μέρες μου τηλεφώνησε η φίλη μου. Ελπίζω να την έκλεισες, είπε. Ποια; την ρώτησα. Την τηλεόραση με τα μούτρα του Προέδρου με τον Νετανάχιου. Σου τα έλεγα.

Εμένα μου λένε άλλα τα ελληνικά μέσα επικοινωνίας, ότι είμαστε μόνοι μας.

Αλήθεια;


Ιωάννα ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ