Κυριακή 25 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική...

Εργο της Κερασιάς Τουλιάτου
Εργο της Κερασιάς Τουλιάτου
Πόρος, Κρήτη, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Μύκονος... Μαζί με τη δροσιά της θάλασσας, μπορείτε να απολαύσετε εικαστικές εκθέσεις, γεμάτες φως και χρώμα.

Αρχή από τον Πόρο. Στις αρχές της δεκαετίας του '90, η ζωγραφική του Γιάννη Ψυχοπαίδη «συνάντησε» την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη. Είκοσι χρόνια σχεδόν μετά, το 2009, ο σημαντικός μας δημιουργός επέστρεψε στο ίδιο θέμα, έχοντας αυτή τη φορά σημείο αναφοράς το ποίημα «Κίχλη», το οποίο έγραψε ο Σεφέρης το 1946, στον Πόρο. Στην αίθουσα «citronne» στον Πόρο, φιλοξενείται έκθεση έργων του Γ. Ψυχοπαίδη με τίτλο «Ο Ηδονικός Ελπήνωρ», που αναφέρεται στο δεύτερο και το μεσαίο μέρος του σχετικού ποιήματος. Στην παρουσίαση, που θα διαρκέσει έως 5/9, θα εκτεθεί - για πρώτη φορά - όλη αυτή η νέα σειρά, η οποία απαρτίζεται από 45 έργα (ακουαρέλες και χρωματιστά μολύβια σε χαρτί). Παράλληλα, εκτίθεται μία επιλογή από παλαιότερα έργα του Γ. Ψυχοπαίδη εμπνευσμένα από την ποίηση του Σεφέρη. Οπως αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης, Τατιάνα Σπινάρη - Πολλάλη, «ο Ψυχοπαίδης δεν εικονογραφεί τις ποιητικές εικόνες του Σεφέρη, όμως, οι εικαστικές του εικόνες ανοίγουν διάλογο με το ποίημα. Οι αναφορές στην ποίηση του Σεφέρη και του Ομήρου συνομιλούν με τη σύγχρονη ζωή, καθώς το αρχαίο και το μυθολογικό στοιχείο αποχωρούν από το σύγχρονο προσκήνιο... Η εικονογραφία προέρχεται από ένα διάλογο ανάμεσα στο ιστορικό και το σύγχρονο, το παρελθόν και το παρόν, το τοπικό και το παγκόσμιο, το εσωτερικό και το εξωτερικό, το σωματικό και το πνευματικό, το ατομικό και το κοινωνικό».

Εργο του Γιάννη Ψυχοπαίδη
Εργο του Γιάννη Ψυχοπαίδη
Συνεχίζει το ταξίδι της η έκθεση «Ο αρχαίος ελαιώνας της Κρήτης στο βάθος του χρόνου». Εως και τις 31/8, έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, ψηφιδωτά, φωτογραφίες και video art θα εκτεθούν στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα 1.400 τ.μ. Τριακόσιοι δεκατέσσερις καλλιτέχνες από την Κρήτη, την υπόλοιπη Ελλάδα και άλλες χώρες εμπνεύστηκαν από τον αρχαίο ελαιώνα της Κρήτης και φιλοτέχνησαν έργα με σημείο αναφοράς τα αρχαία ελαιόδεντρα.

Τοπία, λάδια σε καμβά και υδατογραφίες σε χειροποίητο χαρτί, παρουσιάζει (20/7 - 25/8) η Κερασιά Τουλιάτου, στην «KERASSIAS ART GALLERY», στο Φισκάρδο Κεφαλονιάς. Οπως σημειώνει η Ντόρα Ηλιοπούλου - Ρογκάν, «τοπία ιδωμένα με τα μάτια της ψυχής της. Κι αυτό, επειδή - αν και παραστατικά - τα τοπία αυτά είναι απαλλαγμένα από κάθε διασπαστικό στοιχείο που θα μπορούσε να αποδυναμώσει την ατμοσφαιρικότητα του χώρου... Πρωτόγνωρα και συνάμα γνώριμα τα τοπία αυτά που θα μπορούσαν να αντιστοιχούν σε πολλά μέρη συγχρόνως, ανασυνθέτουν μέσα μας όσες φορές κι αν τα κοιτάξουμε συνειρμούς, μνήμες, ενθυμήματα προκαλώντας ανθεκτικές στο χρόνο εντυπώσεις. Αυθεντική καλλιτέχνης η Τουλιάτου βρίσκεται τώρα στο δημιουργικό ξεκίνημα μιας νέας γόνιμης φάσης στην οποία κυριαρχούν κατεξοχήν ποιητικά μεταφυσικά θέματα».

Η γκαλερί «Kourd» της Αθήνας παρουσιάζει (έως 19/9) στον Αγιο Στέφανο Μυκόνου (Rocabella hotel) ομαδική έκθεση σύγχρονης ζωγραφικής, με τίτλο «Σύγχρονοι Εικαστικοί». Συμμετέχουν οι: Γ. Καζάκος, Γ. Καπανίδου, Δ. Μηλιώτης, Ι. Ξανθοπούλου, Μ. Παρλαμάς, Μ. Πεταλάς, Β. Φωτόπουλος, κ.ά.

Το Μουσείο Σπύρου Βασιλείου διοργανώνει στην εξοχική κατοικία του ζωγράφου στην Ερέτρια (Μαντρότοιχος Σπύρου Βασιλείου, τηλ. 210.9231.502, 22290.62248) την έκθεση: «Από την Αίγινα στην Ερέτρια». Πρόκειται για δεκατρία εικαστικά δέντρα ζωγραφισμένα από τους: Βουρλούμη, Γιάννακα, Walker, Κασκούρα, Κουκούλη, Μανουσάκη, Ναχμία, Πανιάρα, Πετρίτου, Σάμιο, Σανταντόνιο, Φλώρο και Χριστακοπούλου. Διάρκεια έως 15/8. Ωρες λειτουργίας: Πέμπτη - Κυριακή 7.30 μ.μ. - 10 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

Μεγάλη ατομική έκθεση έργων του Κώστα Ευαγγελάτου διοργανώνει η Πινακοθήκη Δήμου Κερκυραίων στα παλαιά Ανάκτορα (τμήμα περιοδικών εκθέσεων, Περιστύλιο). Τίτλος της, «Μορφές και Νεφελόφωτα». Εισαγωγικό κείμενο: Μαρία Μελέντη. Επίσης, φέτος για την επέτειο των δέκα χρόνων θερινής λειτουργίας της «Villa ΡΟΔΟΠΗ» στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς, θα γίνουν οι εκθέσεις: «10 χρόνια σύγχρονη Πινακοθήκη» με επιλογή εικαστικών έργων της δεκαετίας, η οποία θα λειτουργεί από 11/8 μέχρι 5/9, και «Μικρογραφίες της Πανσελήνου», τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν στις 24/8.


Η. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ