Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΚΗ «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ»
Το πήγαιναν για παλιοσίδερα!

  Εγγραφο - «φωτιά», που αποδεικνύει  ότι το πλοίο πήγαινε για διάλυση, παρουσιάστηκε χτες στο δικαστήριο

Στοιχείο - «φωτιά», που καταδεικνύει περίτρανα ότι εφοπλιστές και «Ελληνικός Νηογνώμονας» έπνιξαν τους 24 ναυτεργάτες του φορτηγού πλοίου «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ» εν πλήρη συνειδήσει, ήρθε στο φως χτες, πέμπτη μέρα της δίκης, γι' αυτό το τραγικό ναυάγιο. Με έγγραφο που κατατέθηκε, αποδεικνύεται ότι το «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ» προοριζόταν για το διαλυτήριο! Για το λόγο αυτό, οι πλοιοκτήτες του, τρεις αδελφοί Ηλιόπουλοι, δεν εκτέλεσαν τις σοβαρές επισκευαστικές εργασίες, τις οποίες είχε καταγράψει ο «Γαλλικός Νηογνώμονας», ώστε το πλοίο να γίνει αξιόπλοο. Το γεγονός ότι το πλοίο προοριζόταν για παλιοσίδερα το γνώριζε ο «Ελληνικός Νηογνώμονας», όμως για να «διευκολύνει» τους πλοιοκτήτες, ώστε το πλοίο να εκτελέσει το τελευταίο του ταξίδι, έσπευσε να εκδώσει τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας, τα οποία δεν ανέλαβε να εκδώσει ο «Γαλλικός»! Αποτέλεσμα: Το πλοίο αυτό να βουλιάξει στις 3 Σεπτέμβρη 1994 καταμεσής του Ατλαντικού Ωκεανού, από ρήγμα και με ήπιες καιρικές συνθήκες.

Το νέο αυτό στοιχείο έφερε στο Α` Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, όπου διεξάγεται η δίκη, ο μάρτυρας Σάββας Τσιμπόγλου, τότε γραμματέας και σήμερα μέλος της διοίκησης της ΠΕΜΕΝ. Το σχετικό έγγραφο κατατέθηκε από τους δικηγόρους των οικογενειών κ. Τρανταλίδη και κ. Βρούση. Το έγγραφο αυτό έχει ημερομηνία 18 Μάη 1994, υπογράφεται από τον διευθυντή του «Γαλλικού Νηογνώμονα» κ. Πενό, το οποίο αποστέλλεται στην ασφαλιστική εταιρία του πλοίου, τη «ΣΙ - ΚΟΡΑΛ». Τα όσα κατέθεσε ο μάρτυρας για τις εγκληματικές ευθύνες των 3 πλοιοκτητών και των υπευθύνων του «Ελληνικού Νηογνώμονα» Δ. Μελισσηνού και Τ. Λυσιμάχου - και οι πέντε κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου - που είχαν ως αποτέλεσμα τον άδικο χαμό 24 ανθρώπων, προκάλεσαν, όπως φάνηκε, πανικό. Μάλιστα, ο ένας από τους δικηγόρους των εφοπλιστών, ο κ. Ποτάκης, χάνοντας την ψυχραιμία του, ανέφερε προς τον μάρτυρα «μιλάει ο Λένιν», ενώ την ψυχραιμία του έχασε και ένας από τους κατηγορούμενους πλοιοκτήτες.

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο Τετάρτη το πρωί, με την κατάθεση του κ. Παυλίδη, επιθεωρητή - διευθυντή του «Γαλλικού Νηογνώμονα» στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ