Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ»
Προσπάθεια συσκότισης των γεγονότων

ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» καταγγέλλουν την τακτική παρεμπόδισης της έρευνας, ζητούν την ανέλκυση του πλοίου και έλεγχο από το ναυτεργατικό κίνημα

Για μεθοδευμένη καθημερινή προσπάθεια συσκότισης των γεγονότων, αντί οι έρευνες για το τραγικό ναυάγιο του «Εξπρές Σαμίνα» να γίνονται στην κατεύθυνση του εντοπισμού των αιτιών, κάνουν λόγο, με κοινή τους ανακοίνωση, η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και η Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, χαρακτηριστικά γεγονότα αυτής της εξέλιξης αποτελούν: «Η προσπάθεια να φορτωθεί η ευθύνη αποκλειστικά στον "ανθρώπινο παράγοντα" και να σπιλωθούν οι Ελληνες ναυτεργάτες. Οι απαράδεκτες αντιδράσεις της κυβέρνησης συνολικά, στη δίωξη που άσκησε ο εισαγγελέας Πειραιά κ. Πεπονής ενάντια στην ηγεσία του Λιμενικού Σώματος και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΕΝ για συγκεκριμένες παραβιάσεις της νομοθεσίας. Οι διάτρητες διαδικασίες κατά την κρίσιμη προανάκριση και η παρέμβαση ανθρώπων της MFD. Οι φήμες και καταγγελίες που αμφισβητούν τις ικανότητες των πραγματογνωμόνων και των δυτών που ορίστηκαν για τις έρευνες, αλλά και καταγγελίες για το παρελθόν τους».

Η ανακοίνωση συνεχίζει: «Η διαπιστωμένη πλέον, παρά την προσπάθεια να κρυφτεί, μυστική παρουσία του ενός εκ των πραγματογνωμόνων, του κ. Στεφανάκου, στα γραφεία της πλοιοκτήτριας εταιρίας MFD κατά την ημέρα και ώρα της αυτοκτονίας του Π. Σφηνιά! Οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ότι αρκετοί άλλοι εκτός των πραγματογνώμων "επισκέφτηκαν" το ναυάγιο του "Εξπρές Σαμίνα" στο βυθό και η αλλοίωση στοιχείων! Οι συντονισμένες ενέργειες που ακολούθησαν την αυτοκτονία του Π. Σφηνιά, η προσπάθεια να παραγραφούν όλα τα εγκλήματα της εφοπλιστικής ασυδοσίας και μαζί με τη σορό του Π. Σφηνιά να ενταφιαστεί και κάθε προσπάθεια για την εξακρίβωση της αλήθειας και την απόδοση ευθυνών στους πραγματικούς υπεύθυνους, είναι γεγονότα που δε δημιουργούν απλά αμφιβολίες, αλλά τείνουν να γίνουν βεβαιότητα ότι οι προθέσεις των υπευθύνων είναι το "κουκούλωμα" της υπόθεσης και όχι η διαλεύκανσή της. Σκοπός να διευκολύνουν την προώθηση του νέου θεσμικού πλαισίου για την ακτοπλοΐα, που ενισχύει την εφοπλιστική ασυδοσία».

Σημειώνουν δε ότι η ανάγκη για την ανάσυρση του ναυαγίου του «Εξπρές Σαμίνα», είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένη. «Προϋπόθεση για τη διαλεύκανση της υπόθεσης του ναυαγίου - καταλήγει - θα αποτελέσει η αγωνιστική παρέμβαση του ναυτεργατικού κινήματος, του λαϊκού κινήματος και ο συντονισμός της πάλης του για τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ