Πέμπτη 22 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Στρατηγική στήριξης των μονοπωλίων του αγροτικού χώρου

Τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής στον αγροτικό τομέα παρουσίασε χτες σε επίσημη εκδήλωση η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ

Η ενσωμάτωση της αγροτικής παραγωγικής δραστηριότητας στα επιχειρηματικά πεδία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η διαχείριση βιομάζας και βιολογικών αποβλήτων, η παραγωγή βιοκαυσίμων και άλλων ...«πράσινων» επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αποτελούν τους βασικούς στόχους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), για το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως παρουσιάστηκαν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου κατά τη διάρκεια χτεσινής εκδήλωσης με θέμα τη «νέα στρατηγική αγροτικής ανάπτυξης».

Για ακόμη μία φορά φάνηκε ότι στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής στον αγροτικό τομέα είναι η διασφάλιση και διόγκωση των κερδών των καπιταλιστών αγροτών και επιχειρηματιών του αγροτικού χώρου και των ΑΠΕ, στέλνοντας ταυτόχρονα τη φτωχομεσαία αγροτιά στο περιθώριο της «απασχολησιμότητας», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, την οποία η κυβέρνηση σκοπεύει να ενισχύσει και να κατοχυρώσει, το επόμενο διάστημα.

Η σύνδεση της γεωργίας με την «πράσινη ανάπτυξη» γίνεται στο πλαίσιο ένταξης της εγχώριας αγροτικής οικονομίας στη στρατηγική «ΕΕ 2020». Η παρέμβαση αυτή, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, θα αλλάξει τη φυσιογνωμία των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των αγροτικών περιοχών, το χαρακτηρισμό και τη χρήση της γεωργικής γης.

Η διέξοδος που δίνει η κυβέρνηση στους αγρότες, ενόψει των δυσμενών αλλαγών που θα επιφέρει η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ από το 2013 κι έπειτα, δεν είναι στην παραγωγή τροφίμων και πρώτων υλών, αλλά στις ΑΠΕ. Στην ουσία, αξιοποιεί την καπιταλιστική κρίση, που πλήττει ιδιαίτερα τους αγροτοκτηνοτρόφους και οι συνέπειές της θα επιδεινωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, για να αποδεσμεύσει γη υψηλής παραγωγικότητας και να την «παραδώσει» στους «πράσινους» επιχειρηματίες, εξασφαλίζοντας και ενισχύοντας έτσι τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.

Η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε, επίσης, την «ετοιμότητά» της για τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις εντός της ΕΕ για τη νέα ΚΑΠ. Εχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας στο υπουργείο, οι προτάσεις της οποίας θα τεθούν στην αποκαλούμενη «δημόσια διαβούλευση» τον Οκτώβρη του 2010, ένα μήνα πριν την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναμένεται το Νοέμβρη. Πάντως, ήδη έχουν γίνει γνωστές οι βασικές κατευθύνσεις της νέας ΚΑΠ, βάσει των οποίων για την Ελλάδα προβλέπεται, ανάμεσα σε άλλα, η κατακόρυφη μείωση των κονδυλίων των άμεσων ενισχύσεων.

Με το βλέμμα στραμμένο στις επώδυνες για τη φτωχομεσαία αγροτιά αλλαγές, ωστόσο πολλά υποσχόμενες για τους «πράσινους» επιχειρηματίες, προωθείται προς ψήφιση ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο μέτρων, που περιλαμβάνει τη σύσταση του μητρώου αγροτών, την ανασυγκρότηση των συνεταιρισμών, την αναδιοργάνωση των διεπαγγελματικών οργανώσεων, την εφαρμογή της συμβολαιακής γεωργίας. Επίσης, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ συμπεριέλαβε σε όλα τα παραπάνω και την «ανασυγκρότηση» των αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων, που προσωρινά είχε παγώσει, έπειτα από την κατακραυγή που είχε προκαλέσει το αρχικό σχέδιο που κατέθεσε, όμως χτες έδειξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει παραιτηθεί από την ιδέα ποδηγέτησης του αγροτικού συνδικαλισμού, και όχι μόνο, που σημαίνει ότι θα επανέλθει σύντομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ