Σάββατο 24 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ
Αγρια εκμετάλλευση με πρόσχημα την πρακτική άσκηση

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για το σκλαβοπάζαρο που έχει στηθεί με πρόσχημα την πρακτική άσκηση φοιτητών και διαμεσολαβητή το ΤΕΙ Σερρών

Το σκλαβοπάζαρο που έχει στηθεί με θύματα νέους εργαζόμενους - σπουδαστές καταγγέλλει με Ερώτηση βουλευτών του το ΚΚΕ. Με το πρόσχημα της «πρακτικής άσκησης», σπουδαστές στέλνονται να εργαστούν σε μεγάλα ξενοδοχεία της Κρήτης, εισπράττοντας μόλις 16 ευρώ την ημέρα και δουλεύοντας σε συνθήκες γαλέρας. Ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στα ουκρανικά πανεπιστήμια και τους μεγαλοξενοδόχους παίζει το ΤΕΙ Σερρών το οποίο έχει συνάψει διμερείς συμφωνίες με πανεπιστήμια της Ουκρανίας, παραλαμβάνει τους φοιτητές και στους στέλνει για πρακτική άσκηση σε συνθήκες ...γαλέρας.

Την Ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Γιάννης Ζιώγας, Κώστας Καζάκος, Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Παπακωνσταντίνου και Γιάννης Πρωτούλης και σ' αυτήν σημειώνουν:

«Το ΤΕΙ Σερρών έχει υπογράψει συμβάσεις με ουκρανικά πανεπιστήμια και δίνει βεβαιώσεις πρακτικής άσκησης σε Ουκρανούς φοιτητές, οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα με προορισμό να εργαστούν σε μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους της Κρήτης. Να σημειωθεί ότι οι Ουκρανοί φοιτητές ξεκινούν απ' την πατρίδα τους για να δουλέψουν λίγους μήνες σε ξενοδοχεία της Κρήτης, με μεροκάματο 16 ευρώ, πληρώνοντας ιδιωτική ασφάλιση.

Η απαράδεκτη αυτή συμφωνία την οποία έχει υπογράψει το ΤΕΙ Σερρών - το οποίο λειτουργεί όπως τα δουλεμπορικά γραφεία εύρεσης εργασίας - οδηγεί στην άγρια εκμετάλλευση των σπουδαστών με το πρόσχημα της πρακτικής άσκησης. Η πρακτική άσκηση είναι πηγή φθηνού εργατικού δυναμικού για τις επιχειρήσεις και τα δημόσια ιδρύματα μετατρέπονται σε πλασιέ σπουδαστών.

Για την κατάσταση αυτή ευθύνονται διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, καθώς και η ΕΕ γιατί, με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, έχουν μετατρέψει την Παιδεία σε εμπόρευμα και υλοποιούν τις επιδιώξεις της στρατηγικής του κεφαλαίου, στηρίζουν ουσιαστικά και τυπικά τους μεγαλοεργοδότες για να εξασφαλίζονται τα κέρδη τους και ταυτόχρονα ωθούν τους σπουδαστές - εργαζόμενους σε ελαστικές μορφές εργασίας και μαζική ανεργία».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς «αν θα παρέμβει η κυβέρνηση για να σταματήσει άμεσα το απαράδεκτο καθεστώς της απασχόλησης αλλοδαπών εργαζομένων φοιτητών με το πρόσχημα της μαθητείας και τι μέτρα θα λάβουν για να απαγορευτεί στα εκπαιδευτικά ιδρύματα να πραγματοποιούν τέτοιου είδους ενέργειες». Τους καλούν παράλληλα να απαντήσουν «τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε η πρακτική άσκηση να αποτελεί οργανικό κομμάτι της παιδαγωγικής διαδικασίας πάνω στο επιστημονικό αντικείμενο, εποπτευόμενο ουσιαστικά από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα με 6ωρη απασχόληση με αποδοχές 8ωρου, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και άδειες κατά τις εξεταστικές περιόδους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ