Τρίτη 27 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οικονομική αιμορραγία

Ακόμα μια φορά το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ), ο συλλογικός φορέας των 5.500 εικαστικών καλλιτεχνών, λόγω της συστηματικής υποχρηματοδότησής του από το ΥΠΠΟ-Τ αντιμετωπίζει μεγάλα λειτουργικά προβλήματα.

Ο υπουργός Πολιτισμού - Τουρισμού, παρά τις κατ' επανάληψη επαφές με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, δεν έχει υπογράψει τα αναγκαία έγγραφα, ώστε να λυθεί το πρόβλημα της στέγης του ΕΕΤΕ.

Το «σκάνδαλο» - όπως επισημαίνει η διοίκηση του ΕΕΤΕ - «με το ζήτημα της στέγης είναι ότι απαιτούνται 91.000 ευρώ για ενοίκιο ετησίως, όταν το Επιμελητήριο έχει δική του στέγη την οποία 26 ολόκληρα χρόνια "επισκευάζει" το υπουργείο, με ευθύνη του. Ενας απέραντος Γολγοθάς πολιτικής αναλγησίας και γραφειοκρατίας από όλες τις κυβερνήσεις από το 1984: κατά καιρούς έχουν γίνει και παρεμβάσεις στη Βουλή και καταγγελίες δημοσίως για τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος που συνιστά αυτή η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αποκατάστασης του έργου».

Για το κόστος αποκατάστασης, που ανήλθε λόγω των καθυστερήσεων σε μεγάλο ύψος (αναθεωρήσεις, επικαιροποιήσεις κλπ.) ευθύνεται το κράτος, που έχει, συνολικά, την ευθύνη προκήρυξης όλων των μελετών και διαγωνισμών για το κτίριο. Το υπουργείο Πολιτισμού χρωστάει στην εργολήπτρια εταιρεία 123.000 ευρώ για εργασίες που έγιναν, ενώ πρέπει να δοθούν άμεσα άλλα 177.000. ευρώ για να τελειώσει το κτίριο.

Σήμερα το κτίριο είναι σχεδόν έτοιμο, αλλά για να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί από την εταιρεία ώστε να το χρησιμοποιήσει το ΕΕΤΕ, άρα και να πάψει η αιμορραγία των ενοικίων, πρέπει να δώσει το υπουργείο ένα μέρος των χρεών προς την εργολήπτρια εταιρεία.

Την 1η Ιουλίου εκδικάσθηκε αγωγή των ιδιοκτητών των γραφείων, όπου στεγάζεται το Επιμελητήριο, και ανεστάλη η εκτέλεση της έξωσης ως την 1η Σεπτέμβρη, εφόσον όμως εξοφληθούν τα ενοίκια που χρωστάει το ΕΕΤΕ. Αντί να δοθεί από το ΥΠΠΟ-Τ έκτακτη επιχορήγηση για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, καθυστερεί το θέμα της Βαλτετσίου 42 και τα χρέη μεγαλώνουν.

Η συνεχής υποχρηματοδότηση του ΕΕΤΕ, με ποσό στο μισό των ανελαστικών του δαπανών, αποδείχνεται και με το γεγονός ότι για το 2010 εγκρίθηκε ποσό 270.000 ευρώ, ενώ οι ανελαστικές δαπάνες του ΕΕΤΕ (ενοίκιο γραφείων, μισθοδοσίες, στοιχειώδεις λειτουργικές δαπάνες) ανέρχονται στα 435.000,00 ευρώ και οι πραγματικές ανάγκες του ΕΕΤΕ, για την υλοποίηση του προγραμματισμού και των σκοπών του, είναι τουλάχιστον 1.192.000 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ