Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Θέλει απλήρωτη ... «Πανσέληνο»

Με απλήρωτη δουλειά, υπό το «μανδύα» του «εθελοντισμού», θέλει να «ξεμπερδεύει» φέτος το υπουργείο Πολιτισμού - Τουρισμού με το πρόγραμμα της πανσελήνου (24/8), κατά το οποίο, μια σειρά αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία παραμένουν ανοιχτά μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα, ενίοτε και με καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Θέλοντας, λοιπόν, να μην ξοδέψει ούτε ένα ευρώ, το ΥΠΠΟ-Τ αποφάσισε να ζητήσει από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων να δουλέψουν εκείνη τη νύχτα οι αρχαιοφύλακες τζάμπα («εθελοντικά»)! Οσο για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα - και στο βαθμό που χρειαστεί, αν οι καλλιτέχνες δε συμμετάσχουν αμισθί - να ψάξουν... «χορηγούς»!

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το θέμα, φέτος θα είναι περισσότεροι οι χώροι που θα παραμείνουν ανοιχτοί την πανσέληνο (90), όχι όμως η Ακρόπολη, ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό Μουσείο Αθήνας, ο Κεραμεικός και οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός, αφού οι αρχαιοφύλακες της Αττικής αποφάσισαν να μην υποκύψουν στην απόφαση του υπουργείου να δουλέψουν... «εθελοντικά» εκείνη τη νύχτα, δηλαδή, απλήρωτοι! Βέβαια, αυτό δε σημαίνει αναγκαστικά ότι οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους θα πάνε «χαμογελαστοί» εκείνο το βράδυ για δουλειά και ότι, αν τελικά δουλέψουν θα το κάνουν στο όνομα... του «εθελοντισμού» και όχι της ανάγκης. Αλλωστε, σε αυτό το υπουργείο η απλήρωτη δουλειά τείνει να γίνει... «θεσμός» (βλ. καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων, οδοιπορικών κ.λπ.).

Εξάλλου, τα προβλήματα των εργαζομένων στον τομέα της φύλαξης αρχαιολογικών χώρων και μουσείων τέθηκαν και στα μέσα του περασμένου μήνα, σε συνέντευξη Τύπου της Πανελλήνιας Ενωσης Νυχτοφυλάκων Αρχαιοφυλάκων του ΥΠΠΟ-Τ. Εκεί καταγγέλθηκε η «πλήρης αδιαφορία για τα μεγάλα εργασιακά και μισθολογικά προβλήματα» του κλάδου τους, όπως: 1) Η μη καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης νυχτερινής απασχόλησης, 2) Μη τήρηση του νομίμου ωραρίου απασχόλησης, 3) Τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που δημιουργούν απίστευτα δύσκολες συνθήκες δουλειάς (φύλαξη τεράστιων χώρων τη νύχτα από ένα μόνο φύλακα κ.ά.) 4) Απουσία κανονισμού λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων και μουσείων και καθηκοντολογίου κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση, αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά ο κυνισμός του αστικού κράτους έναντι των εργαζομένων στον πολιτισμό, ανεξαρτήτως κυβέρνησης. Επιπλέον, τεκμηριώνεται και το γεγονός για το οποίο το ΚΚΕ προειδοποιεί, πρώτο και μοναδικό εδώ και χρόνια, ότι ο «εθελοντισμός» στον καπιταλισμό είναι ακόμη μια παγίδα για την αποδιάρθρωση εργασιακών δικαιωμάτων. Ενα αστικό ιδεολόγημα το οποίο, στην πράξη, οδηγεί σε απλήρωτη δουλειά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Φτάνουν πια οι τακτικές καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων» (2022-02-16 00:00:00.0)
Συνδικαλιστική «αναδίπλωση» για πανσέληνο (2010-08-24 00:00:00.0)
«Οχι» αρχαιοφυλάκων στο ΥΠΠΟΤ (2010-08-12 00:00:00.0)
Απλήρωτοι τρεις μήνες (2010-08-11 00:00:00.0)
«Νύχτες Μουσείων» (2005-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ