Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ανακαλύπτει «εμπόδια» στη «φιλόδοξη» πορεία του

Εμπόδια στην πορεία του προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου τις αποκαλύψεις του περιοδικού «Νέμεσις», για το ρόλο που παίζει στην πολιτική του διαδρομή η μητέρα του Μαργαρίτα Παπανδρέου. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζει ο υπουργός και το επιτελείο του την κριτική που ασκείται για τους συμβούλους, οι οποίοι κατέχουν θέσεις -κλειδιά υποκαθιστώντας, σε πολλές περιπτώσεις, τις αρμόδιες και εντεταλμένες υπηρεσίες του υπουργείου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΤ ο υπουργός Εξωτερικών, όταν ρωτήθηκε αν φοβάται πως θα αντιμετωπίσει έναν πόλεμο φθοράς από τη ΝΔ «γιατί σας θεωρεί ως τον πιθανότερο διάδοχο του κ. Σημίτη και κατά συνέπεια πρέπει να σας φθείρει από τώρα, για να μη σας βρει μπροστά της κατά την πορεία προς τις επόμενες εκλογές», απάντησε:

«Αυτό που δε φοβάμαι είναι να υπάρχει μια εποικοδομητική κριτική. Μάλιστα το θεωρώ πάρα πολύ χρήσιμο. Είμαι έτοιμος να ακούσω σοβαρές απόψεις, σοβαρή κριτική, ώστε πράγματι αν υπάρχουν προτάσεις και ιδέες, να βελτιώσουμε κι εμείς, στο μέτρο του δυνατού και τις δικές μας τακτικές και στρατηγικές, καμιά αντίρρηση. Μάλιστα είμαι ανοιχτός, με όλα τα κόμματα πάντα συζητώ μαζί τους, πάντα ακούω τις ιδέες τους και πράγματι τις λαμβάνω υπόψη μου. Διότι θεωρώ ότι εδώ ασκείται μια εθνική πολιτική. Αυτό το οποίο θεωρώ όμως, που δεν είναι θέμα προσωπικό δικό μου, αλλά απαξιώνει την πολιτική ζωή, είναι να υπάρξει μια προσπάθεια προσωπικής φθοράς, το οποίο όμως θα έχει επιπτώσεις και στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, το οποίο δεν είναι όμως μια πολιτική διαδικασία. Και φοβάμαι ότι αν μπούμε σε μια λογική τέτοια, αυτό που είπατε και προηγουμένως, να χτυπήσουμε μέσα από κουτσομπολιό το σύμβουλο, να χτυπήσουμε προσωπικά τον Γιώργο Παπανδρέου, μέσω της μητέρας του, ή δεν ξέρω τι πού, ιδιαίτερα τα συγγενικά πρόσωπα, δεν έχουν και ευθύνη για την πολιτική την οποία ασκώ, θεωρώ ότι αυτή είναι μια απαξίωση της πολιτικής, μια λογική που δε βοηθά γενικότερα το πολιτικό σύστημα. Δεν το φοβάμαι προσωπικά, αλλά φοβάμαι ότι υποβαθμίζει τον πολιτικό διάλογο και την ουσία αυτών που πρέπει να συζητήσουμε για τη χώρα μας».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στη ΝΕΤ ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι η συζήτηση για τη διαδοχή του Κ.Σημίτη «δείχνει μια καχεξία της σημερινής πολιτικής συζήτησης, του πολιτικού διαλόγου. Δεν μπορεί κάθε μέρα να ασχολούμαστε με το ποιος είναι πιο ψηλά στα γκάλοπ, ποιος είναι πιο χαμηλά στα γκάλοπ. Αν θα είναι ο τάδε διάδοχος ή ο β`, είναι μια συζήτηση που στερείται πολιτικής, δεν είναι αυτά τα προβλήματα του ελληνικού λαού, δεν είναι τα προβλήματα του Ελληνα πολίτη, δεν είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, δεν είναι ούτε το όραμα, ούτε η προοπτική, ποιος είναι α` ή ο β`. Είναι ένα κουτσομπολιό χαμηλού επιπέδου, το οποίο δυστυχώς τροφοδοτείται, βλέπω, ιδιαίτερα από την Αξιωματική Αντιπολίτευση και όχι μόνο. Και από το Κομμουνιστικό Κόμμα με στέλεχος που πρόσφατα βγάζει διάφορα ιδιωτικά γράμματα της μητέρας μου».

Δημοσιογραφική «βοήθεια»

Αξίζει, τέλος, να παρατεθεί αυτούσια η συζήτηση του υπουργού με τον δημοσιογράφο που πήρε τη συνέντευξη για τη ΝΕΤ, ομολογουμένως με... αποκαλυπτικό τρόπο, καθώς «βοήθησε» τον υπουργό να βγάλει τα... εσώψυχά του. Αρκεί η ανάγνωση για να αντιληφθεί κανείς το επίπεδο και τη σχέση των συνομιλητών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Μια και το αναφέρατε όμως, αυτή την επιστολή της μητέρας σας, την οποία δημοσίευσε το περιοδικό της κ. Κανέλλη, δε σας είδα όμως να το καταδικάσετε με σφοδρότητα. Ηταν μια προσωπική επιστολή, που αφορούσε εσάς και τη μητέρα σας, είναι εντελώς προσωπικό θέμα και δεν αφορά τους υπολοίπους εξ ημών. Δεν το καταδικάσατε όμως αυτό το φαινόμενο, που μας γυρίζει, κακά τα ψέματα, πολύ πίσω».

Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εχετε δίκιο, μας γυρίζει σε μια εποχή που...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μου θυμίζει μαγνητοταινίες, κασέτες και όλα τα άλλα.

Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η δική μου οικογένεια τα έχει ζήσει αυτά επανειλημμένα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα έχετε ζήσει και στο παρελθόν και είναι και παράνομο, εκτός όλων των άλλων η προσωπική αλληλογραφία προστατεύεται από το Σύνταγμα.

Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Μία προσπάθεια διασυρμού της ιδιωτικής ζωής. Εχετε επίσης δίκιο ότι ένα βασικό στοιχείο της δημοκρατίας είναι η προστασία της ιδιωτικής ζωής. Ελπίζω αυτό να γίνει σεβαστό από όλα τα μέσα ενημέρωσης, διότι και η Μαργαρίτα Παπανδρέου έχει προσφέρει σε αυτή τη χώρα, είναι μια γυναίκα που νομίζω, τουλάχιστον την ιδιωτική της ζωή, θα πρέπει κανείς να τη σέβεται. Αλλά θα ξαναγυρίσω στο ότι έχουμε σοβαρότερα ζητήματα σε αυτή τη χώρα. Εγώ ήμουν στη Νίκαια, όταν έμαθα γι' αυτές τις δημοσιεύσεις. Δεν μπορούσα να ασχοληθώ. Θεωρώ όμως ότι το Κόμμα, το οποίο προωθεί τέτοιες λογικές, σαφώς έχει ευθύνη. Εχει ευθύνη, διότι ουσιαστικά υποβιβάζει την πολιτική ζωή της χώρας».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα δεν την υποβίβασε η Ν. Δημοκρατία με αυτό. Προς Θεού, μην τα βάζετε με τη Ν. Δημοκρατία, μια συγκεκριμένη δημοσιογράφος - βουλευτής τα είπε.

Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι η Ν. Δημοκρατία, είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ούτε ολόκληρο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, η κ. Κανέλλη.

Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εχει ευθύνη το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, που προωθεί στελέχη με τέτοιες απόψεις, με τέτοιες λογικές, αν θέλετε πολιτικές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ