Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Διαλύθηκε το νέφος, αλλά σε εξέλιξη πάνω από 560 πυρκαγιές

MOΣΧΑ.--

Γερές ανάσες καθαρού αέρα πήραν χτες εκατομμύρια Μοσχοβίτες, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή σε συνδυασμό με την κατάσβεση περίπου του 1/4 των πυρκαγιών γύρω από τη ρωσική πρωτεύουσα βοήθησε στη διάλυση του τεράστιου νέφους αιθάλης και τοξικών αερίων που κάλυπτε επί μέρες τη Μόσχα. Ωστόσο, πάνω από 560 εστίες φωτιάς εξακολουθούν να αποτεφρώνουν και χτες ξέφρενα δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, δημιουργώντας ένα ευρύ μέτωπο περίπου 800.000 στρεμμάτων.

Απ' την άλλη, η Ρωσική Μετεωρολογική Υπηρεσία προέβλεψε ότι το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Τρίτη θα υποχωρήσει επιτέλους ο εφιαλτικός καύσωνας που ταλανίζει εδώ και δύο μήνες τη χώρα. Απ' την άλλη, ο επικεφαλής του ρωσικού παραρτήματος της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Αλεξέι Κακόρεν προέβλεψε ότι ο φετινός πρωτοφανής δίμηνος καύσωνας ίσως να αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση έως το 2070, εφόσον βεβαίως η διεθνής κοινότητα δεν πάρει συντονισμένα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων που αυξάνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου...

Το ίδιο 24ωρο, ο Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ παραδέχτηκε την καταστροφή του ενός τετάρτου της φετινής σοδειάς σιτηρών, σημειώνοντας ότι εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι αγρότες βρίσκονται πλέον στο χείλος της καταστροφής. Απέφυγε, εντούτοις, να αναγγείλει νέα μέτρα ανακούφισης των πυρόπληκτων αγροτών.

Παράλληλα, οι ρωσικές δασικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι, αφενός, σημειώθηκαν πρόσφατα πυρκαγιές σε μολυσμένες με ραδιενέργεια δασικές εκτάσεις του Μπριάνσκ (κοντά στη μεθόριο με την Ουκρανία), αλλά ότι μετρήθηκαν πολλάκις τα επίπεδα ραδιενέργειας και βρέθηκαν σε φυσιολογικά όρια. Πρόσθεσαν ακόμη ότι έλη τύρφης καίγονται σε απόσταση 60 χλμ. από τον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ, αλλά ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Τέλος, Ρώσοι δασικοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι υπάρχουν περιπολίες πυροσβεστών και στρατιωτών γύρω από όλους τους πυρηνικούς σταθμούς, ώστε να αποφευχθεί η εκεί εκδήλωση πυρκαγιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ