Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο «σφυρί» το σπίτι που έζησε ο Ντοστογιέφσκι

Με το γνωστό κυνισμό και αμοραλισμό που «διακρίνει», εκτός των άλλων χαρακτηριστικών του, τον καπιταλισμό, οι αρχές της Πετρούπολης (πρώην Λένινγκραντ) της Ρωσίας έφτασαν στο σημείο να βγάζουν στο «σφυρί» ακόμη και το σπίτι όπου έζησε ο Ντοστογιέφσκι!

Σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας δημόσιας περιουσίας της τοπικής κυβέρνησης, το κτίριο αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς ομοσπονδιακής σημασίας(!) γι' αυτό και - υποκριτικά - τίθενται και... «όροι» χρήσης στους μελλοντικούς ιδιοκτήτες! Για παράδειγμα, ο αγοραστής θα υπογράψει ένα είδος συμφωνητικού «προστασίας», σύμφωνα με το οποίο, οποιαδήποτε εργασία επί του κτιρίου θα πρέπει να είναι «σύμφωνη» με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες προστασίας μνημείων ιστορικής σημασίας και πολιτισμού...

Στο συγκεκριμένο κτίριο έζησε ο σπουδαίος συγγραφέας μεταξύ του 1847 και 1849. Βρίσκεται στην οδό Μάλαγια Μαρσκάγια 23 και είναι συνολικά 6.628 τ.μ., σε οικόπεδο 1.539 τ.μ., το οποίο ξεπουλιέται «πακέτο» με το μνημείο. Η αρχική τιμή της δημοπρασίας είναι 275 εκατ. ρούβλια (περ. 7 εκ. ευρώ).

Δεν είναι το πρώτο, ούτε το τελευταίο μνημείο που ξεπουλιέται στη Ρωσία. Είναι ωστόσο μεταξύ των πλέον συμβολικών. Ακόμη μία απόδειξη του επικίνδυνου ρόλου του αστικού κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ