Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολιτιστικό «ταξίδι»... για λίγους

Μπορεί οι τρεις δήμοι της Ικαρίας (Αγίου Κηρύκου, Ευδήλου, Ραχών) να ζητούν, ματαίως, από κάθε αρμόδιο κρατικό φορέα το... «συγκλονιστικό» ποσό των 85.000 ευρώ για να διοργανώσουν, για πέμπτη συνεχή χρονιά, μία από τις σημαντικότερες πολιτιστικές διοργανώσεις του καλοκαιριού, το Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων «Ικαρος», αλλά η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού - Τουρισμού, «βρήκε» μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ, για να διοργανώσει το δικό της πολιτιστικό πρόγραμμα, υπό τον βαρύγδουπο τίτλο «Ταξίδι Τεχνών - Πολιτιστικές διαδρομές στο Αιγαίο». Για να επιβεβαιωθεί για μια ακόμη φορά πως λεφτά υπάρχουν... αλλά όχι για όλους.

Το υπουργείο θεωρεί ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος «στοχεύει να αναδείξει την πολιτιστική ταυτότητα και εξωστρέφεια του Αϊ-Στράτη, της Ικαρίας, της Λέσβου, της Λήμνου, της Σάμου, των Φούρνων, της Χίου και των Ψαρών» με εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν μουσική, θέατρο, εκδηλώσεις για παιδιά κ.ά. «Το γεγονός που διαφοροποιεί τη διοργάνωση αυτή από άλλα φεστιβάλ που οργανώνονται από τους Δήμους και τις Νομαρχίες στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αλλά και γενικά, είναι ακριβώς αυτή η ύπαρξη θεματικών αξόνων, sine qua non (σ.σ. απαραίτητη προϋπόθεση) μιας καλλιτεχνικής διοργάνωσης μεγάλου φορέα όπως η Περιφέρεια».

Η Περιφέρεια και το ΥΠΠΟ-Τ θα πρέπει όμως πρώτα να εξηγήσουν για ποιο λόγο αγνοήθηκαν οι τοπικές πολιτιστικές δυνάμεις των νησιών. Είναι μάλλον προκλητικό να οργανώνουν και να χρηματοδοτούν πρόγραμμα εκδηλώσεων που αποφασίζουν οι ίδιοι για άλλους, όταν από τον περασμένο Μάρτη ο Δήμος Αγίου Κηρύκου Ικαρίας απέστειλε προς το ΥΠΠΟ-Τ αίτημα στο οποίο, αφού παρουσιάζει συνοπτικά το σκεπτικό του Φεστιβάλ του νησιού, σημειώνει: «Με βάση αυτά καθώς και το δεδομένο ότι τα τελευταία 12 τουλάχιστον χρόνια καμία δραστηριότητά μας δεν ενισχύθηκε από το υπουργείο σας, και καμία πολιτιστική εκδήλωση του υπουργείου σας δεν αναπτύχθηκε στο νησί μας. Αιτούμαστε εκ νέου ενίσχυση των εν λόγω εκδηλώσεων πιστεύοντας ότι και η επαρχία μας δικαιούται κάποιας σχετικής επιχορήγησης. Εν κατακλείδι το κόστος του Φεστιβάλ πολιτισμικών διαλόγων Ικαρος προσεγγίζει τις 85.000 ευρώ από τα οποία με τα ούτως ή άλλως ελλιπή έσοδα των δήμων μας θα καλυφθεί μέρος τους. Γνωρίζοντας ότι το υπουργείο σας χρηματοδοτεί ανάλογες δραστηριότητες αναμένουμε την θετική αντιμετώπιση του αιτήματός μας για επιχορήγηση 40.000,00 ευρώ». Είναι μία από τις επιστολές προς αρμόδιους κρατικούς φορείς που έστειλε ο δήμος, χωρίς ανταπόκριση.

Αλλά το θέμα έχει κι άλλες πτυχές. Ο πολιτιστικός φορέας «Επωδός» σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι εκδήλωσε ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα με την παράσταση «Οι Γερόντισσες και η Θάλασσα» του Γιάννη Ρίτσου στην οποία συμμετέχουν 11 ερασιτέχνες ηθοποιοί από ισάριθμες θεατρικές ομάδες του Αιγαίου, μέλη της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου. Στόχος ήταν το ανέβασμα της παράστασης στον Αϊ-Στράτη ή στη Λήμνο, τόπους εξορίας του ποιητή. «Δυστυχώς καμιά τέτοια δυνατότητα δε μας δόθηκε και μας γεννήθηκαν τα ακόλουθα ερωτήματα τα οποία θέσαμε στο υπουργείο και στην Περιφέρεια χωρίς όμως να πάρουμε καμιά απάντηση».

Ο φορέας θέτει ζητήματα όπως: Γιατί δεν προκηρύχτηκε από το ΥΠΠΟ-Τ ή από την Περιφέρεια εκδήλωση ενδιαφέροντος προς καλλιτέχνες ή καλλιτεχνικά σχήματα που θα επιθυμούσαν να παρουσιάσουν την δουλειά τους στο πρόγραμμα, ποιος και με ποια κριτήρια επέλεξε, γιατί δεν ανακοινώθηκε το κόστος κάθε εκδήλωσης κ.ά. Σημειώνει επίσης ότι οι διοργανωτές δεν ενημέρωσαν κανένα πολιτιστικό φορέα των νησιών του Βορείου Αιγαίου για το πρόγραμμα. Οπως προκύπτει από ρεπορτάζ του «Ρ», ο Δήμος Αγίου Κηρύκου για παράδειγμα απλώς ενημερώθηκε για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν σε αυτόν! Η «επωδός» λέει ότι «στην δική μας παραγωγή συμμετέχουν 12 πολιτιστικοί φορείς από όλο το Αιγαίο εκ των οποίων 5 από το Βόρειο Αιγαίο. Κανείς δεν γνώριζε για την διοργάνωση αυτού του κύκλου των εκδηλώσεων. Γιατί, άραγε, τέτοια μυστικότητα;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ