Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΕΓΗ ΤΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δεν μπορούν να κρυφτούν οι κυβερνητικές ευθύνες

Από κινητοποίηση του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών (1998) στο κτίριο της Βαλτετσίου
Από κινητοποίηση του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών (1998) στο κτίριο της Βαλτετσίου
Μετά από ένα πολύχρονο «γολγοθά» πολιτικής αναλγησίας και γραφειοκρατίας, αλλά και συνεχείς αγώνες του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, παρεμβάσεις στη Βουλή και καταγγελίες για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού εδέησε τελικώς να κινήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες ώστε να βρεθεί λύση στο χρόνιο στεγαστικό πρόβλημα του ΕΕΤΕ. Σε χτεσινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟΤ αναφέρεται ότι «μέσω της εκταμίευσης 162.000 ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, κατόρθωσε να ολοκληρωθούν τα έργα αναστήλωσης και να επιτευχθεί επιτέλους η στέγαση του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (εποπτευόμενος φορέας του ΥΠΠΟΤ)». Δεσμεύτηκε δε, ότι «μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει μεταφερθεί στη μόνιμη έδρα του στην οδό Βαλτετσίου 42, με αποτέλεσμα να εξοικονομηθεί το ποσό των 90.000 ευρώ που κατέβαλε κάθε χρόνο για ενοίκια».

Οσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα μεταφοράς του Επιμελητηρίου, ίδωμεν... Εκείνο, πάντως που είναι ξεκάθαρο, είναι οι τεράστιες πολιτικές ευθύνες, που βαρύνουν τις κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, που επί τρεις σχεδόν δεκαετίες δεν έκαναν τίποτα για την επίλυση του προβλήματος. Χαρακτηριστικό αυτής της ανάλγητης πολιτικής είναι το ότι το Επιμελητήριο, παρότι διαθέτει τη δική του στέγη, αναγκάζεται να πληρώνει για τη στέγασή του 91.000 ευρώ ετησίως, νοικιάζοντας γραφεία από ιδιώτες, την ίδια στιγμή που επί 26 ολόκληρα χρόνια το υπουργείο Πολιτισμού με ευθύνη του «επισκευάζει» το κτίριο στη Βαλτετσίου! Στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΤ υπενθυμίζεται ότι «από το 1983 με νομαρχιακή απόφαση, ρυθμίστηκε η στέγαση του Επιμελητηρίου στο συγκεκριμένο κτίριο. Οι εργασίες αναστήλωσης άρχισαν το 2001, όμως μέχρι σήμερα δεν ήταν δυνατή η στέγαση του Επιμελητηρίου με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να καταβάλλονται υψηλά ενοίκια».

Πουθενά, βέβαια, δεν γίνεται λόγος για το σκανδαλώδες «όργιο» όλων αυτών των χρόνων, για το κόστος αποκατάστασης, που ανήλθε λόγω των καθυστερήσεων σε μεγάλο ύψος (αναθεωρήσεις, επικαιροποιήσεις κλπ.) και τις ευθύνες των κυβερνήσεων, που είχαν συνολικά την ευθύνη προκήρυξης όλων των μελετών και διαγωνισμών για το κτίριο. Για την ιστορία θυμίζουμε ότι το 2005 η εργοληπτική εταιρεία σταμάτησε τις εργασίες αποκατάστασης, λόγω μη καταβολής των οφειλομένων από το ΥΠΠΟ, οι οποίες ξανάρχισαν το 2009 για να σταματήσουν πάλι από τις αρχές του 2010 μέχρι σήμερα. Η εκταμίευση τώρα για την αποπεράτωση του κτιρίου δεν μπορεί να αθωώσει την 26χρονη κρατική κωλυσιεργία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΕΕΤΕ βρίσκεται υπό διαδικασία εκδίκασης αγωγής έξωσης από τα γραφεία του (1-9-2010) από τους ιδιοκτήτες των γραφείων που στεγάζεται το επιμελητήριο. Ο παντελώς ανεπαρκής προϋπολογισμός του ΕΕΤΕ, το εμποδίζει να πληρώσει τα ενοίκια του 2010. Η ευθύνη της κυβερνητικής πολιτικής και του υπουργού Πολιτισμού-Τουρισμού, για την εξέλιξη αυτή είναι μεγάλη. Εκκρεμούν και είναι σε διαδικασία εξέλιξης, αγωγές και προσφυγές κατά του ΕΕΤΕ, για χρέη που έμειναν από καλλιτεχνικές δράσεις προηγούμενων χρόνων, λόγω της συνεχούς υποχρηματοδότησης του επιμελητηρίου από το ΥΠΠΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ