Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Μόνη διέξοδος ο αγώνας

Η ανακοίνωση - κάλεσμα του ΠΑΜΕ για το συλλαλητήριο ενάντια στον κρατικό προϋπολογισμό του 2001

Την ανάγκη διεξαγωγής ενός αγώνα ενωτικού και μαζικού, που θα συσπειρώνει ευρύτερα λαϊκά στρώματα, τόσο για να μη γίνουν πράξη τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, όσο και για να ανατραπεί η γενικότερη αντιλαϊκή πολιτικής της, επισημαίνει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του για το συλλαλητήριο στην πλατεία Κάνιγγος, ενάντια στο νέο κρατικό προϋπολογισμό.

«Κι αυτός ο προϋπολογισμός - τονίζει το ΠΑΜΕ - είναι σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Για το 2001, τα υποζύγια του προϋπολογισμού, οι εργαζόμενοι, καλούνται να πληρώσουν 1,08 τρισ. δραχμές άμεσους φόρους, δηλ. 60 δισ. παραπάνω, και το μεγαλύτερο μέρος των κατ' εξοχήν αντιλαϊκών έμμεσων φόρων, που φθάνουν στο ύψος των 6,8 τρισ. δρχ. Οι κρατικές δαπάνες για μισθούς και συντάξεις συμπιέζονται στην «αύξηση» - εμπαιγμό, του 2,2% της κυβερνητικής μισθολογικής πολιτικής, όταν η ακρίβεια, μετά και τον υπερδιπλασιασμό του πετρελαίου θέρμανσης καλπάζει.

Αλλά και οι δαπάνες για Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, Πολιτισμό, παραμένουν παγωμένες, στ' απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα των προηγούμενων ετών. Ετσι, οι όροι αναπαραγωγής της εργατικής τάξης επιδεινώνονται δραματικά. Από την άλλη, στους βιομηχάνους και στο μεγάλο κεφάλαιο παρέχει ο προϋπολογισμός, πλήρη ασυδοσία και νέες φοροελαφρύνσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών. Επίσης, όπως και ο φετινός προϋπολογισμός ουσιαστικά παραχώρησε την κατά 4,1% αύξηση του ΑΕΠ, δηλαδή το προϊόν της υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων στο κεφάλαιο, έτσι και ο προϋπολογισμός του 2001, παραχωρεί πάλι στο κεφάλαιο την προϋπολογισμένη κατά 5% αύξηση του ΑΕΠ για το 2001».

Το ΠΑΜΕ τονίζει επίσης: «Είναι φανερό επομένως, ότι πρόκειται για ένα βαθιά ταξικό αντιλαϊκό προϋπολογισμό.Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που υπηρετεί τις γενικότερες αντιλαϊκές, κοινωνικοοικονομικές αναδιαρθρώσεις και προωθεί την κλιμάκωση της κυβερνητικής επίθεσης ενάντια στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Είναι ένας προϋπολογισμός στην υπηρεσία του κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της νέας τάξης πραγμάτων.

Η εργατική τάξη και όλοι οι εργαζόμενοι, είναι άμεση ανάγκη να καταδικάσουν έμπρακτα αυτόν το φιλομονοπωλιακό, αντιλαϊκό προϋπολογισμό, να τον καταψηφίσουν όπως και τη γενικότερη αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, μέσα από ενιαία μέτωπα πάλης. Σ' αυτά τα πλαίσια, το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους μικρομεσαίους, τη νεολαία, σε ενιαίο μέτωπο αντίστασης ενάντια σ' αυτόν τον προϋπολογισμό και στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να δώσουμε ενωμένοι όλοι, το αγωνιστικό μας "παρών" στο πανεργατικό συλλαλητήριο στις 19 Δεκέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Κάνιγγος και ν' ανοίξουμε την προοπτική των παρατεταμένων μαζικών ενωτικών αγώνων μέχρι την ανατροπή της γενικότερης αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.

Εδώ και τώρα ν' απαιτήσουμε πραγματικές αυξήσεις στα ημερομίσθια, τους μισθούς και τις συντάξεις, με επαναδιαπραγμάτευση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και υπογραφή μονοετών και ικανοποιητικών Κλαδικών Συμβάσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ