Σάββατο 28 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Δασοκτόνα νομοθεσία και ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού

Αλλαγή του Δασικού Κώδικα προανήγγειλε ο Ρώσος Πρόεδρος

Τεράστια ήταν η περιβαντολογική καταστροφή με τις πρόσφατες πυρκαγίες στην Ρωσία
Τεράστια ήταν η περιβαντολογική καταστροφή με τις πρόσφατες πυρκαγίες στην Ρωσία
Με Προεδρικό Διάταγμα το ομοσπονδιακό γραφείο για τη διαχείριση των ρωσικών δασών τέθηκε χτες υπό τον άμεσο έλεγχο της ρωσικής κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Ντ. Μεντβέντιεφ, σημείωσε πως θα επανεξεταστεί από την αρχή η νομοθεσία για τα δάση και πρώτα απ' όλα ο Δασικός Κώδικας, ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο των κομμουνιστικών κομμάτων της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια των μεγάλων πυρκαγιών του Αυγούστου που κατέκαψαν τα ρωσικά δάση.

Να σημειωθεί πως στα μέσα της βδομάδας και σε συνεδρίαση της Γραμματείας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), ο Πρόεδρός της, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, σημείωσε πως οι πρόσφατες καταστροφικές δασικές πυρκαγιές αποκάλυψαν από την μια την κρίση του κρατικού μηχανισμού κι από την άλλη τη δασοκτόνα νομοθεσία.

Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση του κόμματος «Ενιαία Ρωσία» πως το 2006 με την έγκριση του Δασικού Κώδικα κατέστρεψε το ενιαίο κρατικό σύστημα προστασίας δασών. «Ο Δασικός Κώδικας και η κυβέρνηση της "Ενιαίας Ρωσίας" είναι οι βασικοί καταστροφείς κι οι εμπρηστές των δασών της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Ζιουγκάνοφ. Ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ υπενθύμισε πως το 2006 το ΚΚΡΟ υπερασπίστηκε τη θέση του ότι ο συγκεκριμένος Δασικός Κώδικας θα αξιοποιηθεί προς το συμφέρον των ντόπιων επιχειρηματιών και θα καταστρέψει το σύστημα προστασίας δασών. Σαν αποτέλεσμα, το 2010 η χώρα βίωσε πλήρως τις καταστροφικές συνέπειες της αντιλαϊκής απόφασης. Σχετικά με αυτό ο Γκ. Ζιουγκάνοφ παρουσίασε τα εξής στοιχεία: Εάν πριν την έγκριση του σημερινού Δασικού Κώδικα στη δασική οικονομία ασχολούνταν περίπου 200 χιλιάδες άνθρωποι, τώρα απέμειναν μόλις 14 χιλιάδες. Ομως η σημερινή ρωσική κυβέρνηση αρνείται να αναγνωρίσει την ευθύνη της για τις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών.

Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ υπογράμμισε πως στην προσεχή συνεδρίαση της Κρατικής Δούμας η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΡΟ θα θέσει το ζήτημα των πυρκαγιών καθώς και τις συγκεκριμένες προτάσεις για την αλλαγή του Δασικού Κώδικα.

Να σημειωθεί πως νωρίτερα και το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ) με ανακοινώσεις του έχει αποδώσει τις καταστροφές των ρωσικών δασών στην πολιτική καπιταλιστικής εκμετάλλευσής τους, αφού με τον Δασικό Κώδικα προωθήθηκε παραπέρα η εμπορευματοποίηση των δασικών αποθεμάτων, με την καταπάτηση στοιχειωδών κανόνων πυρασφάλειας. Ταυτόχρονα και το ΚΕΚΡ στις ανακοινώσεις του σημειώνει τις ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού, σημειώνοντας πως ο κρατικός μηχανισμός σ' ολόκληρη τη Ρωσία διέθετε μόλις 4 από τα πολυδιαφημισμένα πυροσβεστικά αεροπλάνα τελευταίας τεχνολογίας.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Β. Πούτιν, κάνοντας στροφή 180 μοιρών σημείωσε την Παρασκευή πως η απόφαση του Ντ. Μεντβέντεφ να διακόψει την κατασκευή ενός αυτοκινητοδρόμου μέσα στο δάσος του Χίμκι, στην περιφέρεια της Μόσχας, λίγες ημέρες έπειτα από μια διαδήλωση, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι, «είναι μέσα στο πνεύμα της λογικής της κυβέρνησης» κι ακόμη πως «ο ίδιος πήρε αυτήν την απόφαση». Ταυτόχρονα ομολόγησε πως «συχνά τα οικολογικά προβλήματα χρησιμοποιούνται για πολιτικούς στόχους». Κάτι που, όπως φαίνεται, συνέβηκε και στην περίπτωση του δάσους του Χίμκι...


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ