Σάββατο 28 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ ΠΡΟΣ ΓΑΛΛΙΑ
«Χλιαρές υποδείξεις» για τις απελάσεις

ΠΑΡΙΣΙ.-

Η Επιτροπή του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων κάλεσε την Γαλλία να ...αποφεύγει τις ομαδικές απελάσεις των Ρομά στην Ρουμανία και την Βουλγαρία, χωρίς ωστόσο να της ζητά να σταματήσει το πογκρόμ... Απλά, ζητά από το Παρίσι «να επιδιώξει μόνιμες λύσεις σε θέματα εγκατάστασης των Ρομά, βασισμένες στον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους». Εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για το γεγονός ότι μερικοί από τους εκατοντάδες Ρομά που απελάθηκαν τις τελευταίες βδομάδες δεν είχαν πλήρως ενημερωθεί για τα δικαιώματά τους, ούτε είχαν ελεύθερα συγκατατεθεί, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να καταπολεμήσει αυτό που χαρακτηρίζει «ανησυχητική άνοδο» του ρατσιστικού και ξενοφοβικού λόγου εκ μέρους ορισμένων πολιτικών.

Υπεραμυνόμενη την πολιτική των απελάσεων, η γαλλική κυβέρνηση υποστήριξε πως «σέβεται σχολαστικά την ευρωπαϊκή νομοθεσία» και «τις διεθνείς δεσμεύσεις της» όσον αφορά τους Ρομά, ενώ υποστήριξε πως ενεργεί όπως προβλέπουν οι νόμοι της ΕΕ καθώς απελαύνει όσους Ρομά έχουν παραμείνει στη Γαλλία για περισσότερο από τρεις μήνες χωρίς εργασία.

Την ίδια στιγμή, δημοσκόπηση του Ινστιτούτου «Opinionway» που δημοσιοποιήθηκε στο δικτυακό τόπο της εφημερίδας «Figaro», εμφανίζει πως το 65% των ερωτηθέντων στηρίζει τις απελάσεις των Ρομά που δεν έχουν χαρτιά για νόμιμη παραμονή, ενώ το 69% τάσσεται υπέρ της διάλυσης των καταυλισμών.

Πάντως, η σύνδεση της παρουσίας των Ρομά στη Γαλλία με την εγκληματικότητα - όπως αυτή διατυπώθηκε από τον Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί που ανακοίνωσε τις ομαδικές απελάσεις και την καταστροφή των καταυλισμών - αποσκοπεί ουσιαστικά σε γενικότερο χτύπημα των λαϊκών αντιδράσεων για την εφαρμοζόμενη πολιτική αλλά και τα νέα αντιλαϊκά μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ