Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
Τη μετατρέπουν σε «φιλέτο» για το μεγάλο κεφάλαιο

Αλυκές Ζακύνθου
Αλυκές Ζακύνθου
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, στο οποίο πρωταγωνίστησε και η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, σχεδιάζει με εντατικούς ρυθμούς να βγάλει «στο σφυρί» τουλάχιστον 70 ακίνητα - «φιλέτα» του Δημοσίου και να τα παραδώσει για «αξιοποίηση» στο μεγάλο κεφάλαιο, με πρόσχημα την κάλυψη των ελλειμμάτων. Πρόκειται για μια επιχείρηση που επιβεβαιώνει ότι η πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καθορίζεται από την αντίληψη ότι η γη, τα δάση και γενικότερα το φυσικό περιβάλλον δεν αποτελούν δημόσιο αγαθό, αλλά εμπόρευμα που μπορεί να γίνεται αντικείμενο στυγνής κερδοσκοπίας στο πλαίσιο της καπιταλιστικής αγοράς.

Ως «εργαλείο» για την επιχείρηση αυτή χρησιμοποιείται η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) - γνωστή και από τις ανταλλαγές ακινήτων στο σκάνδαλο Βατοπεδίου - η οποία διαχειρίζεται 75.000 δημόσια ακίνητα (από οικόπεδα έως μεγάλες εκτάσεις), συνολικής έκτασης που υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 3,5 εκατομμύρια στρέμματα. Η έναρξη της επιχείρησης «ξεπούλημα της δημόσιας ακίνητης περιουσίας» σχεδιάζεται να γίνει από τα εξής τέσσερα «φιλέτα» τα οποία θα παραχωρηθούν για «αξιοποίηση» σε ιδιώτες με μακροχρόνια μίσθωση 50 ετών: Τους πρώην εργοταξιακούς χώρους της ζεύξης Ρίου - Αντιρρίου, την πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες Ηρακλείου συνολικής έκτασης 738 στρεμμάτων, το χιονοδρομικό κέντρο στο Βόρα (Καϊμακτσαλάν) 18.000 στρεμμάτων στην Πέλλα, σε συνδυασμό με την «αξιοποίηση» της λίμνης Βεγορίτιδας για ναυταθλητικά αθλήματα και μια έκταση 30 στρεμμάτων στην παραλιακή λεωφόρο του Λαυρίου.

Βαθύ Σάμου
Βαθύ Σάμου
Η πρώτη έκταση 270 στρεμμάτων βρίσκεται στα όρια του σχεδίου πόλης του Δήμου Αντιρρίου. Το ακίνητο πρόκειται να παραχωρηθεί στο μεγάλο κεφάλαιο με μακροχρόνια μίσθωση 50 ετών, προκειμένου να αναπτυχθούν εμπορικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις, αλλά και μαρίνα ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής. Μάλιστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να τη διεκδικήσουν έχουν επιδείξει η κοινοπραξία «Γέφυρα», που τη χρησιμοποιούσε ως εργοτάξιο, αλλά και αραβικές εταιρείες από το Κατάρ.

Οι διαγωνισμοί για τα ακίνητα αυτά είναι σχεδόν έτοιμοι να προκηρυχθούν μέσα στους προσεχείς μήνες. Πέρα, όμως, από τα τέσσερα προαναφερόμενα ακίνητα σε προχωρημένο στάδιο για παραχώρηση στο μεγάλο κεφάλαιο βρίσκονται άλλα τέσσερα ακίνητα «με ειδικό τουριστικό ενδιαφέρον, αλλά και ιδιαίτερα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά», όπως χαρακτηρίζονται από τους υπεύθυνους της ΚΕΔ. Πρόκειται για τις παραλιακές εκτάσεις που βρίσκονται στο Βαθύ Σάμου (939 στρεμμάτων), στις Αλυκές Ζακύνθου (170 στρ.), στο Δήμο Μελιτιαίων Κέρκυρας (1.788 στρ.) και στη Λίνδο Ρόδου (105 στρ.).

Το μεγάλο, όμως, ξεπούλημα δε σταματάει εδώ, καθώς προωθείται ένα ευρύτερο πρόγραμμα εκποίησης άλλων τουλάχιστον 58 ακινήτων που βρίσκονται στα Μέγαρα, στη Νέα Ιωνία Αττικής, στη Γλυφάδα, στο Ορφανό Καβάλας, στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, στη Λάρισα, στη Ρόδο κ.α.

Καϊμακτσαλάν
Καϊμακτσαλάν
Ανάμεσα στα ακίνητα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται και στρατόπεδα, όπως τα πρώην οχυρά του Δήμου Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης, «Ζιάκα» στο Δήμο Κορδελιού και «Κοδρά» στο Δήμο Καλαμαριάς. Η έκταση της πρώην «Φωνής της Αμερικής» στην Ξάνθη, η παραλιακή έκταση στο Δήμο Ζαχάρως Ηλείας, άλλες δημόσιες εκτάσεις που βρίσκονται στους Δήμους Αμαρουσίου, Ναυπάκτου, Αιγάλεω («Μπαρουτάδικο»), παραλιακές εκτάσεις στο Νομό Αργολίδας, στο Δήμο Αμαλιάδας, στη Ρόδο («Πρασονήσι»), στα Μουδανιά Χαλκιδικής, στο Δήμο Αρτέμιδας Αττικής, στην Κεφαλονιά κ.α.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ