Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ
Μεγάλη αύξηση 6,1% τον Ιούλη

Μεγάλη αύξηση 6,1% σημείωσαν σε ετήσια βάση οι τιμές των βιομηχανικών εμπορευμάτων το μήνα Ιούλη, στοιχείο το οποίο καταδεικνύει ότι οι επιχειρηματίες παραγωγοί, σε συνθήκες οξείας κρίσης, η οποία συνοδεύεται από τη μεγάλη πτώση της λαϊκής κατανάλωσης, συνεχίζουν να κερδοσκοπούν. Η αντιφατική αυτή εξέλιξη, μπορεί να ερμηνευτεί μόνο από τον υψηλό βαθμό μονοπώλησης που επικρατεί στο βιομηχανικό τομέα της παραγωγής, καθώς ένας μικρός αριθμός μονοπωλιακών ομίλων, ελέγχει την παραγωγή και καθορίζει τις τιμές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, οι βιομηχανικές τιμές στο διάστημα Ιούλης 10 - Ιούλης 09, σημείωσαν αύξηση 6,1%, έναντι μείωσης 11% που είχαν σημειώσει την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σε μηνιαία βάση - διάστημα Ιούλης 10 προς Ιούλης 09 - οι τιμές υποχώρησαν κατά 1,1%, έναντι μείωσης 0,7% που είχαν σημειώσει το ίδιο διάστημα πέρσι. Από τη μέτρηση, τέλος, των μέσων επιπέδων της δωδεκάμηνης περιόδου, οι τιμές σημείωσαν αύξηση 2,9% έναντι μείωσης 2,7% που σημειώθηκε την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι ότι η ετήσια αύξηση των βιομηχανικών τιμών κατά 6,1% που σημειώθηκε τον προηγούμενο Ιούλη, οφείλεται στην αύξηση των τιμών της εγχώριας αγοράς κατά 5,5% και στην αύξηση των τιμών της εξωτερικής αγοράς κατά 8,4%. Η πολιτική τιμών που εφαρμόζουν παραδοσιακά οι βιομήχανοι είναι να αυξάνουν τις τιμές των εμπορευμάτων που προορίζονται για την εγχώρια αγορά, σε υψηλότερα επίπεδα από τις αυξήσεις τιμών που επιβάλλουν στα εμπορεύματα που προορίζονται για το εξωτερικό. Η αναιμική ανάκαμψη που σημειώθηκε στην παγκόσμια οικονομία, σε συνδυασμό με το βάθεμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, τους οδήγησε σε αλλαγή της τιμολογιακής τους πολιτικής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι μεσοσταθμικές αυξήσεις της τάξης του 5,5% που επέβαλαν στην ελληνική αγορά, είναι αμελητέες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ