Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
ΔΕΑΕ: «Εχει ήδη παραχθεί εμπλουτισμένο ουράνιο»

BIENNH - TΕΧΕΡΑΝΗ.--

Το Ιράν έχει προχωρήσει, ήδη, στην παραγωγή εμπλουτισμένου, σε μεγάλο ποσοστό, ουρανίου, το οποίο έχει αποθηκεύσει σε φρουρούμενο χώρο. Αυτό υποστηρίζει στην τελευταία έκθεσή της η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, σύμφωνα με αντίγραφο που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι παρά τις κυρώσεις, από τις 2 Φεβρουαρίου μέχρι τις 20 Αυγούστου, έχουν παραχθεί 22 κιλά εμπλουτισμένου, κατά 20%, ουρανίου, που η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι προορίζεται για τον πυρηνικό της αντιδραστήρα.

Η ΔΕΑΕ καταγγέλλει, επίσης, ότι οι ιρανικές αρχές δεν επιτρέπουν στους επιθεωρητές της να εισέλθουν σε ευαίσθητες πυρηνικές εγκαταστάσεις με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξαχθεί σαφές συμπέρασμα για τη φύση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Τις πρώτες ώρες από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών, η Τεχεράνη δεν είχε αντιδράσει. Νωρίτερα, όμως, ο Ιρανός Πρόεδρος, από τη Ντόχα του Κατάρ όπου μετέβη για να συσφίξει τις σχέσεις του Ιράν με τον αραβικό κόσμο, δήλωνε, εκ νέου, ότι αν το Ιράν δεχτεί επίθεση από το Ισραήλ, αυτό θα σημάνει «την εξαφάνιση του Ισραήλ από το χάρτη».

Υπόθεση Σακινέχ

Την επιλεκτική του «ευαισθησία» ανέσυρε, για άλλη μια φορά, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ δηλώνοντας ότι «θα κάνει ό,τι μπορεί για να απελευθερωθεί» η Ιρανή που έχει καταδικαστεί σε θάνατο για μοιχεία. Χθες, ο 22χρονος γιος της Σακινέχ Μοχαμάντι Αστιάνι υποστήριξε ότι έχει πληροφορίες ότι η μητέρα του μαστιγώθηκε εκ νέου 99 φορές με το πρόσχημα ότι επέτρεψε σε βρετανική εφημερίδα να δημοσιοποιήσει φωτογραφία της χωρίς ισλαμική μαντήλα, κάτι που διαψεύστηκε και από την εφημερίδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ