Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
«Δε μένει αέριο για το Nabucco»

Χοντραίνει η ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα για την ενέργεια

Οπως μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «ΡΙΑ Νόβοστι», ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream («Νότιο ρεύμα») θα ολοκληρωθεί εξίσου γρήγορα όπως και του North Stream («Βόρειο ρεύμα»). Ο Β. Πούτιν υπογράμμισε πως ήδη προχωρούν τα έργα στο βυθό της Βαλτικής Θάλασσας και αναμένεται πως τον επόμενο χρόνο ο αγωγός αυτός θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος στο σχέδιο «Nabucco», ανταγωνιστή του αγωγού South Stream, ο Πούτιν τόνισε πως αυτό το σχέδιο έχει ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας, το βασικό πρόβλημά του είναι πως λείπουν οι εγγυημένες ποσότητες φυσικού αερίου για να τον γεμίσουν. «Η Ρωσία τίποτα δε θα προμηθεύσει σ' αυτόν τον αγωγό, ενώ τα κοιτάσματα που υπάρχουν στο Ιράν μέχρι τώρα δεν έχουν τεθεί σε εκμετάλλευση, στο Αζερμπαϊτζάν οι ποσότητες του αερίου είναι μικρές, εκτός αυτού, το Αζερμπαϊτζάν υπέγραψε συμβόλαιο παράδοσης του φυσικού αερίου στη Ρωσία», σημείωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Υπάρχει ακόμα το Τουρκμενιστάν, όμως προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρες οι δυνατότητες προμήθειας φυσικού αερίου επειδή από το έδαφος του Τουρκμενιστάν κατευθύνεται ο αγωγός προς τη Κίνα, με δυνατότητα μεταφοράς 30 δισ. κυβικών μέτρων». Ανάμεσα στα άλλα προβλήματα που δυσκολεύουν την υλοποίηση του σχεδίου «Nabucco», ο Πούτιν ξεχώρισε την εδαφική διαμάχη μεταξύ Τουρκμενιστάν και Αζερμπαϊτζάν για το μοίρασμα της Κασπίας Θάλασσας. Ωστόσο, ο Β. Πούτιν εξέφρασε τη γνώμη πως ο «Nabucco» έχει μια «θεωρητική δυνατότητα επιτυχίας», εάν βρεθεί εταιρεία που θα είναι έτοιμη να επενδύει στο σχέδιο δισεκατομμύρια, χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις πως θα βρει καύσιμο να τον γεμίσει.

Να σημειωθεί εδώ πως στις παραμονές αυτών των δηλώσεων η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανοικοδόμηση και Ανάπτυξη (EBRD), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) και η International Finance Corporation (IFC) της Παγκόσμιας Τράπεζας, υπέγραψαν συμφωνία με την κοινοπραξία που έχει αναλάβει το έργο του «Nabucco», στο πλαίσιο της οποίας οι τρεις τράπεζες θα χορηγήσουν δάνεια που πιθανότατα να φθάσουν τα 4 δισ. ευρώ (5,2 δισ. δολάρια) και υπολογίζεται ότι είναι περίπου το μισό ποσό που απαιτείται για την κατασκευή του συγκεκριμένου αγωγού (μήκους 3.300 χιλιομέτρων) που έχει ως βασικό στόχο να μεταφέρει φυσικό αέριο παρακάμπτοντας τη Ρωσία (μέσω Αζερμπαϊτζάν, Γεωργίας, Τουρκίας, Βουλγαρίας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας και Αυστρίας). Ωστόσο, η κατασκευάστρια εταιρεία ανακοίνωσε πως η κατασκευή του αγωγού θα ξεκινήσει ένα χρόνο αργότερα (2012) απ' ό,τι αρχικά σχεδιαζόταν κι ο αγωγός θα τεθεί σε λειτουργία τέλη του 2014, αρχές 2015.

Από την άλλη, ο αγωγός South Stream, που αποτελεί ρώσο-ιταλικό σχέδιο, στοχεύει να μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Ο αγωγός θα περνά μέσω της Μαύρης θάλασσας κι από την πόλη Νοβοροσίσκ θα καταλήγει στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Το βασικό (υποθαλάσσιο) τμήμα του αγωγού θα έχει περίπου 900 χιλιόμετρα μήκος και μέγιστο βάθος δύο χιλιόμετρα. Ο αγωγός South Stream σχεδιάζεται να περνά από τα εδάφη της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Ουγγαρίας, της Ελλάδας, της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Αυστρίας. Αναμένεται πως ήδη το Νοέμβριο θα ξεκινήσει κατασκευή του και να τεθεί σε λειτουργία το 2015.


Ι.Π


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ