Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΡΟΜΑ
Ενταση σε Ευρωκοινοβούλιο και Βουκουρέστι

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-

«Δεν πρόκειται να σταματήσουν οι απελάσεις Ρομά» διεμήνυσε ο Γάλλος υπουργός Μετανάστευσης, από το Βουκουρέστι όπου βρίσκεται για σχετικές συνομιλίες με τη ρουμανική ηγεσία. Ο Ερίκ Μπεσόν, που συνοδεύεται από τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Πιερ Λελούς, υποστήριξε ότι επιδιώκει «δεσμεύσεις από τη ρουμανική Αστυνομία και Δικαιοσύνη για τον τερματισμό της παράνομης μετακίνησης ανθρώπων και για την ενσωμάτωση των Ρομά στη ρουμανική κοινωνία».

Οι δηλώσεις Μπεσόν απαντούν ουσιαστικά στην, κατά πλειοψηφία, απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, που ζητά τον άμεσο τερματισμό των απελάσεων αλλά και βγάζει λάδι την ΕΕ, που με την πολιτική της οδηγεί στον αποκλεισμό.

Υπενθυμίζεται ότι από τη Γαλλία, τον τελευταίο μήνα, έχουν απελαθεί περίπου 1.000 Ρομά προς Ρουμανία - Βουλγαρία. Ο υπουργός Εξωτερικών της πρώτης, Τεοντόρ Μπάκους, δήλωνε ότι «το ζήτημα των περίπου 10 - 12 εκατομμυρίων Ρομά που ζουν στην ΕΕ, πρέπει να λυθεί στο πλαίσιό της με σαφή κοινή στρατηγική».

Προς το παρόν, πάντως, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι άδραξε την ευκαιρία για να ξαναρχίσει τις εργασίες διάλυσης καταυλισμών Ρομά έξω από Ρώμη και Μιλάνο, δύο χρόνια μετά το μεγάλο πογκρόμ εναντίον τους. Στη δε Γαλλία, η υπόθεση που λειτούργησε ως αφορμή για το πογκρόμ Σαρκοζί (η δολοφονία ενός 22χρονου Ρομά τον Ιούλη σε έλεγχο της Τροχαίας) λαμβάνει νέα τροπή καθώς πλέον αμφισβητείται η εκδοχή της αστυνομίας περί «νόμιμης άμυνας».

Κλιμάκωση απεργιακών κινητοποιήσεων

Μετά τους εργαζομένους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με ξεχωριστή ανακοίνωση, τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, στις 23 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε, χτες, και το «βαρύ πυροβολικό» των Γάλλων εργαζομένων, οι σιδηροδρομικοί (SNCF) με ομόφωνη απόφαση των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, ήδη άρχισαν οι συζητήσεις στα πρωτοβάθμια σωματεία για το πώς θα κλιμακωθούν περαιτέρω οι κινητοποιήσεις καθώς, όπως υπογραμμιζόταν, «ξεχωριστές 24ωρες απεργίες, μία στις τόσες, δεν έχουν αποτέλεσμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ