Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αύριο το δημοψήφισμα

ΑΓΚΥΡΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Νίκη της συνταγματικής αναθεώρησης του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Τουρκία, ενόψει και του αυριανού δημοψηφίσματος (γίνεται συμβολικά 12 Σεπτέμβρη ημέρα επιβολής της στρατιωτικής δικτατορίας το 1982), δείχνοντας το «ΟΧΙ» να χάνει έδαφος. Στις τελευταίες σφυγμομετρήσεις τα ποσοστά του ΝΑΙ εμφανίζονται στο 53,8% έως 57%, ενώ στο 4,9% αναμένεται να φτάσει η αποχή. To αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αναμένεται να επηρεάσει άμεσα και καθοριστικά τις εξελίξεις στην Τουρκία, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το έχει συνδέσει με την πορεία της κυβέρνησής του, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει όσο το δυνατό μεγαλύτερη διαφορά, προκειμένου να αποφύγει την αμφισβήτηση από την αντιπολίτευση. Στο πλευρό της κυβέρνησης του ΑΚΡ τάσσεται και η ΕΕ, που για ακόμα μία φορά χτες δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ενάντια στις μεταρρυθμίσεις τάσσονται το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) και το Εθνικιστικό Κόμμα (MHP) δηλώνοντας ότι θα θέσουν ζήτημα «πολιτικής νομιμότητας» του νέου συντάγματος, εάν αυτό επικρατήσει στο αυριανό δημοψήφισμα.

Ενδεικτικά των τάσεων που επικρατούν είναι τα ποσοστά που εμφανίζονται σε διάφορες μεγάλες πόλεις, με τη Σμύρνη να λέει ΟΧΙ μαζικά, ενώ αντίθετα το Ντιγιάρμπακιρ, με έντονο το κουρδικό στοιχείο, να δείχνει συντριπτικά ποσοστά υπέρ του ΝΑΙ.

Οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, που προωθούνται από την κυβέρνηση Ερντογάν, στόχο έχουν να εξασφαλίσουν την εξουσία της πλουτοκρατίας, μέσα από τις υπαρκτές αντιθέσεις μερίδων της αστικής της και να δώσουν την εικόνα του δήθεν «εκδημοκρατισμού» της χώρας. Τον αντιδραστικό χαρακτήρα των μεταρρυθμίσεων έχει καταδείξει το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ), ζητώντας από το λαό να τις καταψηφίσει στην πάλη για ρήξη με τη στρατηγική του κεφαλαίου για τη σοσιαλιστική προοπτική .


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ