Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ ΓΙΑ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Εκχώρηση δικαιωμάτων το ομόφωνο ψήφισμα στον ΟΗΕ... .

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Ομόφωνα ψήφισε χτες η Γενική Συνέλευση (ΓΣ) του ΟΗΕ το νεότερο σχέδιο απόφασης για το Κοσσυφοπέδιο που υπέβαλε η Σερβία καθ' υπαγόρευση της ΕΕ, με το οποίο οι Βρυξέλλες αναλαμβάνουν το ρόλο «διευκόλυνσης» ενός «επικείμενου» διαλόγου ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα.

Στο ψήφισμα, όπου δεν προβλεπόταν καμία διαδικασία συζήτησης, αναφέρεται πως ο διάλογος μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών τάχα «θα ενισχύσει την ασφάλεια» στην περιοχή, «θα βελτιώσει τη ζωή των λαών» και «θα βοηθήσει αμφότερες τις χώρες να ενταχθούν στην ΕΕ». Αναφέρεται επίσης ότι ο διάλογος «από μόνος του»(!) είναι «παράγοντας για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα».

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς (την παραίτηση του οποίου ζητούν πλέον αρκετοί στη Σερβία...) επανέλαβε, στην ομιλία του στον ΟΗΕ, ότι η χώρα του δε θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο. Υποστήριξε ότι το ψήφισμα «είναι ουδέτερο ως προ το θέμα του καθεστώτος», ενώ δικαιολόγησε τη στροφή 180 μοιρών της χώρας του με τη φράση πως «απλώς» η Σερβία «κοιτάει στο μέλλον»...

Στη ΓΣ ήταν παρούσα και η ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών μολονότι το προτεκτοράτο δεν είναι μέλος. Η «πατέντα» που βρήκαν Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία απέναντι στις εύλογες διαμαρτυρίες της σερβικής διπλωματικής αποστολής ήταν να χαρακτηρίσουν τους Κοσοβάρους αξιωματούχους «καλεσμένους» τους, ιδιότητα με την οποία θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν την ψηφοφορία.

Χτες, πάντως, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια Κάθριν Αστον χαιρέτισε θερμά την απόφαση προβλέποντας ότι «τώρα μπορεί να αρχίσει ο διάλογος μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου με θετικό τρόπο».

Ανάμικτες ήταν οι αντιδράσεις για το ψήφισμα στη σερβική πολιτική σκηνή. Το αντιπολιτευόμενο «Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα» του Τόμισλαβ Νίκολιτς απαίτησε πρόωρες εκλογές, χαρακτηρίζοντας το ψήφισμα «ακόμη μία ήττα της Σερβίας στον αγώνα της για ανάκτηση των δικαιωμάτων της στο Κοσσυφοπέδιο.

Αντίθετα, οι «Φιλελεύθεροι Δημοκράτες» (LDP) εξέφρασαν την υποστήριξή τους, λέγοντας πως ήταν «το πρώτο σωστό βήμα για να σταματήσουν οι λανθασμένες πολιτικές της κυβέρνησης». Το «Κίνημα Σερβικής Ανανέωσης» έδωσε συγχαρητήρια στον Σέρβο Πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς «για τη γενναία απόφαση, την ετοιμότητα και την ικανότητά του για μία στρατηγική που θα εντάξει τη χώρα στην ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ