Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΣΩΠΟΥ
Εξαγγελίες και μέτρα που παρατείνουν τα προβλήματα

Με απελπιστικά αργούς ρυθμούς εξακολουθεί να προχωρά η κυβέρνηση στην εφαρμογή κάποιων μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων από τη ρύπανση του Ασωπού με βιομηχανικά απόβλητα, παρότι έχει αποδειχθεί ότι τουλάχιστον στα Οινόφυτα «θερίζουν» οι καρκίνοι. Αυτό προκύπτει και από χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), με την οποία κάνει έναν απολογισμό των δράσεων που έχει κάνει μέχρι τώρα, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, έχει εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με την οποία καθορίζονται αυστηρά όρια στις εκπομπές των υγρών βιομηχανικών αποβλήτων, όπως αυτό του εξασθενούς χρωμίου. Ωστόσο, δεν τολμά να κατεβάσει το όριο συγκέντρωσης εξασθενούς χρωμίου και για το πόσιμο νερό, που παραμένει 15 φορές υψηλότερη, προφανώς για να μη θίξει τα συμφέροντα των εταιρειών που εμπορεύονται το νερό.

Επιπλέον, η ίδια η ΚΥΑ δίνει παράταση στις βιομηχανίες που ρυπαίνουν τον Ασωπό με τα υγρά τους απόβλητα να διατηρήσουν τα όρια συγκέντρωσης και απόρριψης που έχουν μέχρι τώρα και τον έχουν μετατρέψει σε οχετό, ως το τέλος του 2011. Επίσης, αναφέρεται ότι για την εφαρμογή της και για τη συμμόρφωση των βιομηχανιών θα υπάρξει συνεργασία με τον ΣΕΒ, δηλαδή θα βάλουν «το λύκο να φυλάει τα πρόβατα»...

Καθυστερήσεις παρατηρούνται επίσης και στο ζήτημα των υπόλοιπων μέτρων προστασίας της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την ίδια την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, με καθαρό νερό από το Μόρνο τροφοδοτούνται μέχρι τώρα μόνο τα Οινόφυτα, ενώ για τις άλλες περιοχές που τροφοδοτούνται με προβληματικό νερό (όπως οι οικισμοί Νεοχωράκι και Ελαιώνας) τα απαιτούμενα έργα (αναβάθμιση διυλιστηρίου Θήβας και αγωγοί μεταφοράς) δεν έχουν ακόμη ούτε καν δημοπρατηθεί.

Κατά τα άλλα, το υπουργείο αναφέρει ότι συστάθηκε Ομάδα Εργασίας, έργο της οποίας είναι η άμεση καταγραφή των λειτουργικών προβλημάτων της εγκατάστασης επεξεργασίας αστικών λυμάτων στα Οινόφυτα και η διατύπωση προτάσεων για την αντιμετώπισή τους. Παράλληλα, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία εξετάζεται η σκοπιμότητα για χαρακτηρισμό της λεκάνης του Ασωπού ως ευπρόσβλητης στη νιτρορύπανση, προκειμένου να εφαρμοστεί ένα αγροπεριβαλλοντικό πρόγραμμα μέτρων, χωρίς να προσδιορίζεται τι θα είναι αυτό και τι συνέπειες θα έχει στον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνουν τον αγώνα τους κάτοικοι και εργαζόμενοι (2007-12-16 00:00:00.0)
Σήμα κινδύνου για το μολυσμένο νερό (2007-11-21 00:00:00.0)
Νερό - δηλητήριο και στο Φάρο Αυλίδας (2007-09-22 00:00:00.0)
Καθησυχάζει για το νερό - δηλητήριο! (2007-09-19 00:00:00.0)
Επιχείρηση συγκάλυψης για το νερό - δηλητήριο (2007-09-08 00:00:00.0)
Τοξικό το νερό και στον Ωρωπό (2007-09-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ