Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΩΠΟΣ
Τοξικό το νερό και στον Ωρωπό

Ο κίνδυνος για την υγεία εργαζομένων και κατοίκων παραμένει μεγάλος, ενώ η υπόθεση παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις αφού αφορά ολόκληρη την Αττική και τη Βοιωτία. Τεράστιες οι πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Φόβους για μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα περιοχών της Βοιωτίας και της Αν. Αττικής εκφράζουν επιστήμονες και κάτοικοι
Φόβους για μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα περιοχών της Βοιωτίας και της Αν. Αττικής εκφράζουν επιστήμονες και κάτοικοι
Μετά τα Οινόφυτα, άκρως τοξικό εξασθενές χρώμιο εντοπίστηκε και στη Χρυσοπηγή Ωρωπού, ενώ - σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών - όλος ο υδροφόρος ορίζοντας της βορειοανατολικής Αττικής ενδέχεται να έχει μολυνθεί από τον Ασωπό ποταμό, ο οποίος τις τελευταίες δεκαετίες - με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - έχει μετατραπεί σε «ανοιχτό κανάλι» παροχέτευσης ανεπεξέργαστων βιομηχανικών λυμάτων. Με ανακοίνωσή του, ο Δήμος Ωρωπού απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους σε Χαλκούτσι, Πευκιά και Νέα Εκάλη, να μην χρησιμοποιούν το νερό προς πόση και μαγείρεμα.

Οπως και στην περίπτωση των Οινοφύτων, το θέμα ήρθε στην επιφάνεια μετά από ενέργειες και πρωτοβουλίες των κατοίκων. Οπως δήλωσε στον «Ρ» ο Χρήστος Παναγόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού, σύμφωνα με τις αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους, στις τρεις γεωτρήσεις που υδροδοτούν ένα μεγάλο τμήμα του Δήμου Ωρωπίων και βρίσκονται στη θέση Χρυσοπηγή, ανιχνεύτηκαν ποσότητες εξασθενούς χρωμίου, και συγκεκριμένα, 69 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, τη στιγμή που το μέταλλο αυτό πρέπει να είναι σε μηδενική βάση. Αλλά και το ολικό χρώμιο ανιχνεύτηκε σε ποσότητα 70 μικρογραμμάρια ανά λίτρο με ανώτατο όριο τα 50.

Σύμφωνα με τις ίδιες αναλύσεις, στις γεωτρήσεις της Μαυροσουβάλας, που υδροδοτούν το μεγαλύτερο τμήμα του Δήμου Ωρωπίων και της κοινότητας Μαρκοπούλου και Συκάμινου δεν ανιχνεύτηκαν ποσοστά των τοξικών αυτών μετάλλων. Ετσι, ο Δήμος Ωρωπίων σκοπεύει να ενισχύει το δίκτυο από τις πηγές Μαυροσουβάλας. «Αν συνεχιστεί η μόλυνση του Ασωπού, στο άμεσο μέλλον κινδυνεύει και ο υδροφόρος ορίζοντας της Μαυροσουβάλας», προειδοποιεί ο Χρ. Παναγόπουλος, προτάσσοντας την απορρύπανση του Ασωπού ως τη μόνη λύση.

Διαστάσεις επικράτειας

Να πληρώσουν οι βιομηχανίες οι οποίες ευθύνονται για τη μόλυνση του Ασωπού, ζητά το ΚΚΕ
Να πληρώσουν οι βιομηχανίες οι οποίες ευθύνονται για τη μόλυνση του Ασωπού, ζητά το ΚΚΕ
Το θέμα αποκτά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς ο Ασωπός τροφοδοτεί τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα που εκτείνεται σε Βοιωτία και ανατολική Αττική. «Το νερό της περιοχής έχει τοξινωθεί (εξασθενές χρώμιο, νιτρικά, μόλυβδο και χλωριούχα) με ανεπίστρεπτο τρόπο ανάκτησης - είναι δύσκολη, κοστοβόρα και μακροχρόνια διαδικασία. Είναι άμεσα άχρηστο για την όποια χρήση», επισημαίνει ο Θανάσης Παντελόγλου, χημικός-μηχανικός. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι όλος ο υδροφόρος ορίζοντας της βορειοανατολικής Αττικής βρίσκεται σε κίνδυνο και ζητά την άμεση παρέμβαση της Γενικής Γραμματείας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Να υπενθυμίσουμε, ότι από αυτόν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα υδρεύονται οικισμοί, κάτοικοι και εργαζόμενοι, αρδεύονται γεωργικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες και υδρεύονται ακόμα πλήθος βιομηχανιών, μεταξύ αυτών, τροφίμων, φαρμάκων, καλλυντικών κλπ., εθνικής και διεθνούς κυκλοφορίας.

Ολοι γνώριζαν

«Εγκλημα ίδιου μεγέθους» με αυτό της μόλυνσης του Ασωπού, χαρακτηρίζει την «απόκρυψη του γεγονότος από τους κατοίκους επί σειρά ετών», ο αντιδήμαρχος Οινοφύτων, Μιχάλης Γιαλούρης. «Υπάρχει η αίσθηση, ότι ήταν γνωστή σε όλες τις υπηρεσίες και όλες τις βαθμίδες της εξουσίας η κατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα», υπογραμμίζει επικαλούμενος παράλληλα υδρολογική μελέτη της ΕΤΒΑ του 1996. Ευθύνες καταλογίζει και στο Δημοτικό Συμβούλιο των Οινοφύτων.

Η Ομοσπονδία των Συλλόγων, φορείς και κάτοικοι του Ωρωπού αγωνίζονται εδώ και χρόνια και έχουν αναδείξει το θέμα από το 1994. «Ολοι κώφευαν και γύριζαν την πλάτη καλύπτοντας την παρανομία των βιομηχάνων», καταγγέλλει ο Χρ. Παναγόπουλος. «Με τις οικονομίες μας κάνουμε προσφυγές, αναλύσεις, προσφύγαμε στο ΣτΕ. Σήμερα γίνεται αγώνας να μην επιβαρυνθεί άλλο ο πολύπαθος Ασωπός με νέες βιομηχανίες, με την εγκατάσταση της νέας ΒΙΠΕ στην περιοχή».

ΚΚΕ: Αμεση απορρύπανση, να πληρώσουν οι βιομήχανοι

«Επιβεβαιώνονται οι μεγάλες ανησυχίες που εκφράσαμε σαν Κόμμα, ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην περιοχή των Οινοφύτων, ότι είναι πολύ ευρύτερο. Εκφράζουμε την απαίτηση για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους της περιοχής, να συνδεθεί άμεσα η περιοχή με την ΕΥΔΑΠ, να πληρώσουν γι' αυτό οι βιομήχανοι και να ξεκινήσει η διαδικασία απορρύπανσης. Καθημερινά να ελέγχονται τα εργοστάσια» δήλωσε στον «Ρ» ο Βαγγέλης Ξένος, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Βοιωτία.

Θυμίζουμε τα άμεσα μέτρα που προτείνει το ΚΚΕ, όπως εκφράστηκαν και από τη ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, σε πρόσφατη περιοδεία της στα Οινόφυτα:

  • Η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση να εισπράττει από τις βιομηχανίες που ευθύνονται για την καταστροφή των υδροφορέων της περιοχής, τα ποσά για τη δημιουργία και τη λειτουργία των απαιτούμενων έργων υδροδότησης της ευρύτερης περιοχής και να τα αποδίδει στην ΕΥΔΑΠ.
  • Να καταργηθεί το Προεδρικό Διάταγμα της χούντας το οποίο χαρακτηρίζει τον Ασωπό, αγωγό των λυμάτων των βιομηχανιών της περιοχής.
  • Σε κάθε βιομηχανία να εγκατασταθούν και να λειτουργούν σε 24ωρη βάση με ευθύνη και παρακολούθηση του κράτους, μηχανισμοί συγκράτησης όλων των ρύπων.
  • Το κόστος να το επιβαρυνθούν οι ρυπαίνουσες βιομηχανίες, έτσι ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη το «ο ρυπαίνων πληρώνει».
  • Να εξεταστεί η υγεία όλων όσοι εργάζονται και ζουν στην ευρύτερη περιοχή.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκέντρωση για το μολυσμένο νερό (2008-05-21 00:00:00.0)
Εντείνουν τον αγώνα τους κάτοικοι και εργαζόμενοι (2007-12-16 00:00:00.0)
Σήμα κινδύνου για το μολυσμένο νερό (2007-11-21 00:00:00.0)
Νερό - δηλητήριο και στο Φάρο Αυλίδας (2007-09-22 00:00:00.0)
Πρωτοβουλία του ΚΚΕ για το τοξικό νερό (2007-09-07 00:00:00.0)
Κινδυνεύουν να μετατραπούν σε χαβούζα (1998-04-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ