Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
«Λαΐς της Ευρώπης»

Αυτό θέλουν να γίνει. Η Ελλάδα να συρρικνώσει τον αγροτοκτηνοτροφικό παραγωγικό της τομέα και να αναπύξει τις τουριστικές υπηρεσίες στο μεγάλο κεφάλαιο. Θέλουν να γίνει μιά «Λαΐδα της Ευρώπης», που θα «εκδίδεται επί χρήμασι», προσφέροντας τα φυσικά κάλλη της για την ικανοποίηση των επιθυμιών και των ορέξεων των εκπροσώπων της πλουτοκρατίας. Θέλουν το λαό μας «υπηρετικό προσωπικό» των ξένων αφεντάδων του χρήματος, που θα 'ρχονται εδώ, για «τουριστική διασκέδαση». Αυτή είναι η «μοίρα» που επιφυλάσσουν για την πατρίδα μας οι μεγαλοεπιχειρηματίες και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν το κρύβουν, το διαλαλούν. Το έχουν συμπεριλάβει στα προγράμματά τους η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Το προωθεί η πολιτική των εναλλασσόμενων κυβερνήσεων του δικομματισμού.

Προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους, δε διστάζουν ακόμα και να κάψουν τον τόπο μας. Στην ερώτηση «ποιοι και γιατί καίνε τη χώρα μας;», η απάντηση είναι προφανής: Την καίνε αυτοί που έχουν συμφέροντα από την προωθούμενη αναπροσαρμογή της «αναπτυξιακής πορείας», μέσα και από την αλλαγή χρήσης της γης. Που έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στο «μεγάλο φαγοπότι» της «ανασυγκρότησης των καμένων περιοχών» κι αναμένουν κέρδη πολλά από τις «επενδύσεις» στα αποκαΐδια. Που θα αγοράσουν, «αντί πινακίου φακής», τα «καλύτερα φιλέτα» κατά μήκος της Ιονίας Οδού, θα χτίσουν πολυτελή τουριστικά συγκροτήματα και βίλες σε «αγροκτήματα», όπου θα περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους οι «χοντροπορτοφολάδες».

Οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι ένα μεγάλο εμπόδιο στο δρόμο τους. Δεμένοι με τη γη τους, επιμένοντας να παράγουν και να ζουν από το μόχθο τους, αρνούνται, πεισματικά, να παραδοθούν, αμαχητί, στη «μοίρα» του ξεκληρίσματος από την ΚΑΠ και τον ΠΟΕ. Επρεπε, λοιπόν, να βρουν άλλο τρόπο για να τους «ξεμπήξουν». Κι ήρθαν οι μεγάλες πυρκαγιές να κάψουν τα χωράφια, να πυρπολήσουν τα χωριά. Σε λίγο θα πουν στους μικροκληρούχους ξωμάχους: «Τα καμένα κτήματά σας δεν έχουν, πια, αξία. Δε θα έχετε, πλέον, σοδειά και δεν μπορείτε, από δω και πέρα, να ζείτε από το μόχθο σας. Πάρτε λίγα ψίχουλα ανταμοιβής, παραδώστε μας τη γη σας και ξεκουμπιστείτε από μπροστά μας».

Κι αν «βγουν από τη μέση» οι αγρότες, η ύπαιθρος θα αλλάξει μορφή. Η ομορφιά της Φύσης, πέφτοντας στα «νύχια» της «άγριας επιχειρηματικής και τουριστικής εκμετάλλευσης», θα αλλοιωθεί. Η γεωργική γη, φεύγοντας από τα χέρια αυτών που την αγαπούν και τη σέβονται και περνώντας στην κατοχή αχόρταγων κερδοσκόπων, δε θα είναι η «μάνα - τροφός του λαού μας». Αυτό θέλουν να γίνει. Κι αυτό θα γίνει, αν τους το επιτρέψουμε. Η λαϊκή ψήφος πρέπει να σταθεί εμπόδιο. «Μαυρίζοντας» στην κάλπη τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, μπορούμε να τους σταματήσουμε. Μας καλούν να το κάνουμε οι 77 νεκροί των πυρκαγιών, οι εκατοντάδες ανέστιοι, οι χιλιάδες απόκληροι. Το χρωστάμε στους κληρονόμους μας, που έχουν το δικαίωμα να ζουν σε μιαν όμορφη χώρα σαν αυτή που κληρονομήσαμε...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στιγμές της Ιστορίας της εργατικής τάξης και του ΚΚΕ μέσα από λογοτεχνικά κείμενα (2013-12-25 00:00:00.0)
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η «καμένη γη» (2012-06-13 00:00:00.0)
Η φτώχεια ως ...αξιοθέατο (2008-05-08 00:00:00.0)
Οι δασοκτόνοι... (2006-08-24 00:00:00.0)
Ο Αγιος που... δακρύζει (2001-03-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ