Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
36ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Μουσικές του κόσμου και του αγώνα

Με τραγούδια από τις «Γειτονιές του κόσμου» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, καθώς και τραγούδια από το νέο κύκλο τραγουδιών με τίτλο: «Δεν βαρέθηκες να σκύβεις;», ο Σπύρος Σαμοΐλης με τη μουσική συντροφιά του άνοιξε την αυλαία της Λαϊκής Σκηνής. Με τα επίκαιρα τραγούδια «Αδεια ταμεία», «Και τους ψηφίζω, ο μαλά...», «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα» κ.ά. αποδεικνύεται η ανάγκη των καιρών, οι πνευματικοί άνθρωποι, οι άνθρωποι της Τέχνης και του Πολιτισμού, να μπούνε και πάλι μπροστάρηδες στους αγώνες του λαού και με τα τραγούδια τους. Ο Σπ. Σαμοΐλης αφιέρωσε τη συναυλία στον δάσκαλό του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ τόνισε ότι με τα τραγούδια μας αντιστεκόμαστε στη λαίλαπα των μέτρων και του Μνημονίου.

Η συνέχεια ήρθε με κιθάρες, ντέφια, ακορντεόν, φυσαρμόνικες, καστανιέτες, μαντολίνα και νταούλια, από τους «Encardia». Που μας ταξίδεψαν στους ρυθμούς, τις μουσικές, τα τραγούδια και τους χορούς του Ιταλικού Νότου και κυρίως της ελληνόφωνης παράδοσης της Κάτω Ιταλίας. Ακούστηκαν επίσης τραγούδια της Ιταλικής Αντίστασης του Βορρά, αλλά και τραγούδια από τη νέα τους δισκογραφική δουλειά «Μηtera» που μιλούν για τον αγώνα της γυναίκας.

Η βραδιά έκλεισε με τα «Χάλκινα της Κοζάνης», με χρόνο εκκίνησης της δημιουργικής τους διαδρομής το 1985, με τρομπέτες, τρομπόνια, το κλαρίνο του Δημήτρη Κώτσικα, νταούλια, με «τρανό» και «λεβέντικο» χορό, με «μήλο μου κόκκινο, ρόιδο γραμμένο»... έδωσαν μια μικρή γεύση από τη μουσική παράδοση της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και των Βαλκανίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ