Κυριακή 26 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Ολυμπιάδα και εκλογές στη FIDE

«Πόλεμος» στη FIDE για τις εκλογές, ανάκατο το ΔΣ της ΕΣΟ

Συνεχίζεται σήμερα με τον 6ο γύρο η 39η Σκακιστική Ολυμπιάδα στο Χάντι Μανσίσκ, μία αυτόνομη Δημοκρατία, δυτικά της Σιβηρίας και 2.759 χιλιόμετρα από τη Μόσχα. Οι φόβοι χωρητικότητας και μετακίνησης ξεπεράστηκαν και η διοργάνωση θεωρείται επιτυχημένη.

Συνολικά αγωνίζονται 250 GM, 157 ΙΜ, 80 FM (άντρες), 63 WGM, 87 WIM, 80 FM (γυναίκες). Εκτός από τους παραπάνω τιτλούχους, αγωνίζονται και 665 σκακιστές και σκακίστριες ομοσπονδιακοί και υποψήφιοι μετρ.

Οι εθνικές ομάδες της χώρας μας αγωνίζονται με τους Παπαϊωάννου Γιάννη (2622 ΕΛΟ), Μπανίκα Χριστόδουλο (2590), Χαλκιά Στέλιο (2577), Μαστροβασίλη Δημήτρη (2569) και αναπληρωματικό τον Μαστροβασίλη Θανάση (2556), όλοι GM. Προπονητής ο GM Κοτρωνιάς Βασίλης (2572).

Στις γυναίκες αγωίζονται: 1η σκακέρα η Ελενα Ντέμπο - Λογοθέτη (2452), 2η Αννα-Μαρία Μπότσαρη (2302), 3η Βέρα Παπαδοπούλου (2241), 4η Μαρίνα Μακροπούλου (2230) και αναπληρωματική η Κατερίνα Φαχιρίδου (2208), σύμφωνα με τα πρόσφατα ΕΛΟ της FIDE.

* Στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας στο Χάντι Μανσίσκ θα γίνουν και οι εκλογές της FIDE και ο «πόλεμος» ανακοινώσεων και κατηγοριών του Ανατόλι Κάρποβ κατά του Κιρσάν Ιλιουμζίνοβ συνεχίζεται. Μεταξύ άλλων ο Κάρποβ ισχυρίζεται ότι έχει την επίσημη υπόδειξη - για την υποψηφιότητά του σαν πρόεδρος της FIDE - από τη Ρωσική Σκακιστική Ομοσπονδία, αλλά οι Ντβέρκοβιτς και Μπαχ αρνήθηκαν να συζητήσουν το θέμα στο συνέδριο...

Και στην ΕΣΟ, όμως, το κλίμα έχει επηρεασθεί, αφού ο αναπληρωτής πρόεδρος της FIDE Γιώργος Μακρόπουλος έχει ρίξει το βάρος των ευθυνών του στις εκλογές της FIDE και όχι στα προβλήματα του ελληνικού σκακιού. Εκτός από την πρόσφατη διάλυση του ΔΣ (5 Σεπτέμβρη για θέματα Α' Εθνικής - μείωση σκακιέρων, ομάδων και οδοιπορικά τους έξοδα), όπου αποχώρησαν από τη συνεδρίαση οι Θεοδωρίδης - Μακρόπουλος, έχουμε και την επιστολή της ...«μικρής συμπολίτευσης» του ΔΣ, η οποία καταφέρεται κατά του Μακρόπουλου και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «το χειρότερο είναι ότι πλέον υπάρχει ορατή υποβάθμιση και στον τομέα της απαραίτητης θεσμικής διαφάνειας».

Δε σταματάει όμως εδώ η κριτική κατά του Μακρόπουλου: Στο 4ο τεύχος του ρωσικού σκακιστικού περιοδικού «64», όπου εκτός από Κορτσνόι, Κράμνικ, Κάρλσεν, Κασπάροβ εκφράζουν την υποστήριξή τους προς τον Καρπόβ κι άλλοι μεγάλοι μετρ, ο Μπόρις Γκέλφαντ λέει μεταξύ άλλων: «Οι μικρές χώρες χωρίς τον Μακρόπουλο δεν κάνουν τίποτα. Αν δεν λυθεί αυτός ο δεσμός, μην περιμένετε τίποτα καλό... Οχι ο Μακρόπουλος για το παγκόσμιο πρωτάθλημα, αλλά το παγκόσμιο πρωτάθλημα για το Μακρόπουλο και τους φίλους του.

Η Καρθαγένη πρέπει να γκρεμιστεί και ο Μακρόπουλος, ο οποίος καταστρέφει το σκάκι τόσα χρόνια, πρέπει να παραιτηθεί».

Τέσσερις τετραετίες ήταν ο Ιλιουμζίνοβ πρόεδρος της Καλμουχίας και κατ' εντολή του Κρεμλίνου δε βάζει πάλι υποψηφιότητα, άλλα 15 χρόνια είναι πρόεδρος της FIDE. Θα αλλάξει (όχι μόνο αυτός, αλλά και ο Κάρποβ) την πολιτική του για ανάπτυξη της σκακιστικής βάσης; Θα καταργήσει την ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΚΑΚΙΟΥ; Σήμερα, στην ουσία, αντανακλάται η κόντρα εδραιωμένων μεγάλων και ανερχόμενων δυνάμεων και στο σκάκι.

Ο δρόμος, όμως, για τη δημιουργία νέου, πιο ισχυρού «αντίπαλου δέους» δεν είναι μακριά και τότε στη μεγάλη σκακιέρα της ζωής (πολιτική και αθλητική) σε μη αγοραία βάση θα επικρατήσει η αλήθεια, η ευημερία για όλους, η ανάπτυξη του αθλητισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ