Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Επιμηκύνουν την κοροϊδία και την πρόκληση

Παράταση στις διαδικασίες τζάμπα χρηματοδότησης σε όφελος τραπεζών και πλουτοκρατίας

Τα διαπιστευτήρια προς τις μερίδες της κοιναγορίτικης πλουτοκρατίας και των πολιτικών διαχειριστών τους δίνει ξανά η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Με φόντο τον ανταγωνισμό και τις αντιθέσεις που σε αυτή τη φάση εκδηλώνονται γύρω από το κρατικό χρέος της χώρας, τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων στους τραπεζίτες και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ-ΔΝΤ), ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είχε χτες νέο κύκλο συνεννοήσεων με το σκληρό πυρήνα της ΕΕ, με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζ.Κ. Τρισέ.

Σύμφωνα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, η συνάντηση με το Γερμανό υπουργό επικεντρώθηκε «γύρω από την υλοποίηση του προϋπολογισμού και στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων» επιχειρώντας να διαψεύσει τα σενάρια για «επαναδιαπραγμάτευση» με τους μεγαλοπιστωστές. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι συγκεκριμένες συσκέψεις κατέληξαν σε κοινή γραμμή και χειρισμούς. Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και γερμανική κυβέρνηση έσπευσαν να διαψεύσουν με κατηγορηματικό τρόπο τα περί «επαναδιαπραγμάτευσης» του χρέους ή για παράταση του προγράμματος στήριξης και μετά το 2013-2014. Εκπρόσωπος του κοινοτικού Επιτρόπου Ο. Ρεν τόνισε ότι «δεν έχει νόημα αφού γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει σωστά το πρόγραμμα». Είναι δηλαδή απόλυτα βέβαιο ότι έχουν κλειδώσει και τα νέα βάρβαρα μέτρα και φόροι που θα ξεκινήσουν με τον προϋπολογισμό του 2011.

Είναι απόλυτα φανερό ότι κάτι τέτοιο θα τους δημιουργούσε κακό προηγούμενο, νέες αναταράξεις στις χρηματαγορές και ειδικά ζητήματα στις γερμανικά τραπεζικά μονοπώλια που έχουν μεγάλη συμμετοχή και ειδικά συμφέροντα πάνω στο κρατικό χρέος που έχουν συσσωρεύσει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Να σημειωθεί ότι τα σενάρια που κυκλοφόρησαν πυροδότησαν νέες αναταράξεις στο χρέος κρατών όπως της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Επίσης, απόλυτα βέβαιο είναι ότι η κεντρική τράπεζα του ευρωσυστήματος θα προχωρήσει σε επιμήκυνση, αναχρηματοδότηση, ακόμη και σε επέκταση της φτηνής σχεδόν τζάμπα ρευστότητας και προς τις ντόπιες τράπεζες, που σήμερα διαμορφώνεται στο αστρονομικό ύψος των 96 δισ. ευρώ. Για τις ανάγκες των τραπεζιτών, συνολικά για την πλουτοκρατία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μπαίνει μπροστά με την εφαρμοζόμενη πολιτική και με τις ειδικές συνεννοήσεις που είχε ο υπουργός Οικονομικών. Ο κυβερνητικός παράγοντας εμφανίστηκε «αισιόδοξος» ως προς το ρυθμό πτώσης του παραγόμενου ΑΕΠ δηλώνοντας ότι μπορεί να αποδεχτεί «καλύτερος» από το -4%, ενώ επίσης επιχείρησε να διασκεδάσει τις «ανησυχίες» λεγόμενων επενδυτών σχετικά με τα φορολογικά έσοδα, δηλαδή για τη συντελούμενη φοροληστεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ